Local

Medicamente vor fi mai ieftine cu pina la 10%

Gabriel Sava
5 sep 2005 604 vizualizări
Masura se aplica la medicamentele eliberate pe baza de reteta

Pretul medicamentelor ar putea sa scada cu 7 pina la 11%, in urma micsorarii a adaosurilor comerciale si a taxelor de importator. Ordinul privind ajustarea preturilor medicamentelor se refera atit la medicamentele din productia interna, cit si la cele din import, mentionate in catalogul national al preturilor medicamentelor de uz uman autorizate sa fie vindute pe piata din Romania. Masura se aplica insa numai pentru medicamentele eliberate pe baza prescriptie medicala. Ordinul aprobat de ministrul Sanatatii prevede modificarea totala a adaosurilor de import, distributie si farmacie, precum si eliminarea marjei de devalorizare existenta anterior si care era de 5 %. In anumite situatii, numai la adaosul de import s-a operat o reducere de la 15% la 8,5%. Farmaciile vor opera scaderea de pret din 16 septembrie, cind vor intra in vigoare noile prevederi. Cu toate ca masura ii va favoriza si pe farmacisti, unii se tem ca aplicarea imediata a acesteia ar putea avea efecte economice grave. "In prezent, farmaciile practica un adaos comercial de 13-14%. Daca se scad 8-9 procente din acest adaos se ajunge la o valoare din care farmaciile nu pot, cu siguranta, sa supravietuiasca. Cea mai mare reducere ar trebui operata la producator si importator. Din pretul actual al medicamentelor, 40% se regaseste in adaosul la import, care cuprindea si acea marja de devalorizare, dar si rezerva pe care fiecare importator si-o lua, pentru ca platile se fac cu intirziere chiar si de ani", a declarat Fevronia Stoica, presedinta Colegiului Farmacistilor Vrancea. In opinia acesteia, farmaciilor vor suferi pierderi deoarece vor fi obligate sa scada pretul medicamentelor aflate deja la vinzare. "Se poate ca aplicarea acestei masuri in aceasta forma sa duca chiar la falimentul unor farmacii care deja inregistreaza pierderi. Importatorii oricum vor face aceste reduceri pe loturile pe care le vor aduce in tara de acum, iar distribuitorii si farmaciile vor cumpara cu preturile vechi. Aceste actiuni trebuie corelate si de aceea vom incerca sa purtam o discutie cu ministrul Sanatatii", a adaugat Fevronia Stoica.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.