Local

Chinurile de a trai in Focsani

Iulia Crețu
25 aug 2005 1181 vizualizări
Focsanenii trebuie sa indure zilnic tintari, sobolani, ciini vagabonzi, pisici, poluare fonica si noxe. Spatiile verzi sint din ce in ce mai putine, in vreme ce nivelul de zgomot a depasit maximele admise. Locuitorii urbei de pe Milcov sint exasperati si de croncanitul ciorilor si de puful plopilor. Zilnic, pierzi ore intregi in traficul infernal, iar locurile de parcare lipsesc atunci cind ai nevoie de ele. La semafoare, in centru, se asteapta si de cite 4 ori, fapt de care profita hotii si cersetorii.



Asa arata nepasarea edililor din Focsani in viziunea caricaturistului Catalin Zaharia



Toata lumea cunoaste neplacerile prin care trebuie sa treaca zi de zi fiecare cetatean al acestei urbe. Inca de dimineata te trezesti in croncanitul macabru al ciorilor care si-au facut mii de cuiburi prin plopi. Cind te indrepti catre locul de munca ai face bine sa pleci cu minute bune inainte pentru ca circulatia este infernala, iar colegii din trafic nu te iarta si iti taie calea. Cind sa parchezi, un altul ti-a luat deja locul. Seara, ai grija pe unde calci ca s-ar putea sa dai peste sobolani, daca nu cumva te-a muscat vreun ciine sau pisicile maidaneze nu ti-au "imprumutat" vreun purice. Daca vrei sa iesi la o plimbare sau cu prietenii la o terasa, mai bine renunta. Tintarii te pot ciurui la propriu in citeva minute, daca nu cumva ti-a cazut vreo omida paroasa in cap! Daca totusi ati trecut peste acest disconfort, aveti grija la buzunare, pentru ca sutii sint pe aproape. Daca vrei, totusi, sa mergi la culcare, nu prea poti sa adormi din cauza pisicilor care dau "recitaluri" pe sub balcon. Si daca ai somnul prea adinc s-ar putea sa nu auzi vagabonzii care sparg geamurile de la intrarea in bloc sau hotii care tocmai au pradat casa vecinului. Este de ajuns? Nu! Ca sa nu ti se mai intimple ceva mai rau intr-o zi, edilii au o solutie: mincati dimineata o broasca riioasa.


Desi orasul Focsani se poate considera o urbe linistita, cei 100 de mii de locuitori duc in fiecare zi o adevarata lupta pentru un trai calm. Daca intre peretii apartamentelor oamenii se considera cit de cit feriti de neplaceri, se inseala. La o privire mai atenta, mai toate blocurile si subsolurile constructiilor ascund tot felul de ginganii sau sobolani. Autoritatile cheltuie in fiecare an sume considerabile in incercarea de a-i scapa pe focsaneni de neplacerile si iritatiile produse de intepaturile tintarilor. Anul acesta, au aprobat alocarea unui miliard de lei pentru a scapa Focsaniul de invazia tintarilor. Intrucit treaba nu a fost facuta cum trebuie, tintarii parca s-au mai inmultit, iar inundatiile au adus in oras specii si mai agresive. Locuitorii au facut sute de reclamatii catre edili in care si-au exprimat ingrijorarea fata de existenta virusului West Nile si a meningitei, dar autoritatile sanitare au dat asigurari ca tintarii focsaneni nu transmit acest virus. Pot transmite insa alte boli grave. Specialistii spun ca mizeria favorizeaza inmultirea insectelor si propun citeva solutii pentru a impiedica inmultirea tintarilor: scoaterea periodica a apei din subsolurile blocurilor si curatarea acestora, care au devenit “adevarate cuiburi larvare pentru mii si mii de tintari”, depozitarea gunoaielor in locuri special amenajate, acoperite, neexpuse mustelor, interzicerea aruncarii la intimplare a deseurilor de orice fel, iar incalcarea acestei reguli sa se pedepseasca prin amenzi foarte mari. Prin subsolurile blocurilor misuna nestingheriti sobolani, soareci. Seara, lighioanele isi parasesc ascunzisurile si ies la plimbare prin fata scarilor, unde sperie si, uneori, musca copiii. La unele din blocurile din cartierul Sud, guzganii au reusit sa intre si in camere. Daca nu aveti sobolani si soareci, nu-i nici o problema. Boschetarii, cersetorii sau sutii de buzunare va pot face viata amara.


2 in 1: plopii cu ciorile, la pachet


O alta problema cu care se confrunta de ani de zile focsanenii sint plopii. Primavara este o adevarata ninsoare de pufi si mitisori. Cei alergici sint sfatuiti sa nu iasa din casa sau sa se trateze. O alta solutie ar fi sa iesiti in oras numai dupa ploaie, cind nebunia pufului se mai opreste. Desi edilul sef, Decebal Bacinschi a spus ca "am taiat la plopi de m-a luat dracul", oamenii se pling in continuare de disconfortul produs de plopi. O solutie pentru autoritatile locale ar fi plantarea de plopi modificati genetic, care nu mai fac puf, sau de alte soiuri de copaci care sa nu mai produca disconfort. Si pentru ca nebunia copacilor plantati in mai toate spatiile verzi ale orasului sa fie completa, intre crengile inalte si-au facut cuiburi sute de ciori. Seara, cerul Focsaniului arata ca in filmul lui Alfred Hitchcock, "Pasarile", stoluri negre croncanind amenintator. Iar dimineata, daca nu cumva ai ceas desteptator, poti fi sigur ca zgomotul produs de ciori te va indispune si iti va da o durere de cap daca vreuna din ciori ti-a gainatat masina. Si... cele doua elemente de disconfort vin cu un singur produs, plopul. "Avem oamenii nostri pe care ii folosim primavara pentru depistarea si incercarea de a sparge cuiburile de ciori. De asemenea, ii mai folosim si pe cei cu pusti pentru a mai omori din pasari. Acestea si-au facut foarte multe cuiburi in Sud, dar si prin copacii din Gradina Publica. Vom incepe actiunile si acum, dar si din toamna pentru a mai diminua numarul de ciori", a promis Filipache Sirbu, seful Directiei de Dezvoltare din cadrul Primariei Focsani.


Cind hingherul nu-i acasa, va musca dulaii prin piata


Si daca tot nu v-am convins ca Focsaniul este un oras plin de neprevazut, va invitam sa va faceti cumparaturile in Piata Moldovei, intrucit maidanezii umbla dupa mincare printre tarabe si nici nu ai unde sa parchezi masina. Multi dintre cei care aleg sa-si umple sacosele aici spun ca li s-a intimplat sa fie muscati de patrupedele innebunite de foame si caldura. "In primul trimestru al anului, 331 de persoane din judet au venit muscate, dintre care 183 si-au facut vaccin. Din totalul de 331, 267 au fost muscati de ciine, 39 de pisici si patru de sobolani. In luna iunie au venit muscati de animale 62 de persoane, dintre care 46 de ciine si 16 de pisica. Un vaccin antirabic costa 304.000 de lei o singura administrare, dar de obicei este nevoie ca pacientul sa faca intre 3 si 5 injectii", ne-a spus Elena Serban, medic sef sectie Boli Contagioase a Spitalului Clinic de Urgenta "Sfintul Pantelimon" Focsani. Populatia, dar si cei in masura sa actioneze pentru a-i proteja pe focsaneni de muscaturi si zgirieturi trebuie sa stie ca animalele turbate pot transmite la om mai multe boli, printre care rabia sau ciuma. Chiar daca Primaria Focsani a declansat mai multe actiuni de castrare a latratorilor si de prindere a mieunatoarelor, pina acum nu a avut efectul scontat. Multi focsaneni povestesc ca dupa lasarea intunericului le este teama sa mai iasa cu gunoiul pentru ca dulaii umbla in haite si sint periculosi. "E o haita foarte periculoasa in apropierea blocului meu. Cred ca primarul ar trebui sa-i adune si sa-i duca la un adapost special. Ce vrea, sa ajungem cu totii la spital?", ne-a spus Gheorghe Vlasie, un pensionar din cartierul Sud. Cu toate ca vaccinul antitetanos si cel antirabic sint facute gratuit de catre medici, nimeni nu-si doreste sa ajunga la urgente muscat de ciinele din fata blocului sau zgiriat de pisica de pe scara. Focsanenii se mai pling si de miorlaitul insistent al pisicilor, felinele inmultindu-se si ele peste masura pe la subsoluri.


3 metri patrati de spatiu verde pe plamin de locuitor


Nici spatiile verzi din Focsani nu sint prea multe, orasenii avind la dispozitie doar patru parcuri pentru a se racori. Celor 100.000 de locuitori ai urbei le revin numai 63 de hectare de spatii cu verdeata, fiecare orasean revenindu-i doar 6,3 metri patrati pentru a se aerisi. Suprafata prevazuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru fiecare cetatean este de 50 de metri patrati, insa Romania este cu mult in urma acestor standarde. "In Focsani, spatiile verzi insumeaza 63 de hectare. Zonele verzi se creeaza o data cu ridicarea de locuinte, de blocuri si o data cu inchiderea fabricilor", ne-a spus Filipache Sirbu, seful Directiei de Dezvoltare din cadrul Primariei. In conditiile in care exista doar 63 de hectare de zone verzi, este de inteles si de ce gradul de poluare, atit cel facut de masini, cit si cel al agentilor industriali, este destul de mare. In Focsani circula in fiecare zi 50.000 de autovehicule, majoritatea eliminind noxe daunatoare, gaze si compusi toxici pentru sanatatea oamenilor, pulberi in suspensie care ajung in plaminii focsanenilor. "Din analizele efectuate in aer in luna iulie rezulta incadrarea in limite. Pentru pulberile in suspensie au fost inregistrate doua depasiri ale cotei maxime admise datorate traficului auto din zona Autogarii", ne-a spus chimistul Valirica Ibraileanu, sef serviciu monitoring la Agentia de Protectie a Mediului. De asemenea, numarul mare de masini contribuie si la un grad sporit al poluarii fonice, in zilele cu trafic aglomerat fiind imposibil sa nu te enervezi din cauza zgomotului de claxoane, turuitul motoarelor si scrisnetul rotilor. Dupa citeva minute petrecute la semafor, soferii ajung sa tipe si sa foloseasca cuvinte jignitoare la adresa colegilor din trafic, dar si a pietonilor si cersetorilor care nu mai contenesc sa se fitiie pe linga geamuri. "In luna iulie au fost efectuate si masuratori ale nivelului de zgomot urban si s-au constatat depasiri ale nivelului echivalent de zgomot admisibil la intersectia bulevardului Independentei cu strada Marasesti si in intersectia strada Anghel Saligny cu b-dul Bucuresti", ne-a mai spus chimistul Valirica Ibraileanu.


Multe probleme, prea putine solutii


Autoritatile recunosc numai in parte aceste probleme si spun ca ani de-a rindul s-au tot luat masuri pentru a mai diminua efectele negative asupra populatiei. "Ciorile au anumite perioade cind sint mai numeroase. Cind iarna este grea si nu au de mincare pe cimp iau cu asalt Focsaniul. Totusi, eu nu cred ca acestea sint o problema sau ca sint in numar foarte mare", crede viceprimarul George Mardare. Edilul recunoaste insa ca numarul pisicilor este in continua crestere si ca autoritatile nu dispun de un plan concret de stirpire a micilor feline. "La 5-6 pisici daca vad un ciine fara stapin. Nu vad cum ar putea fi prinse, doar cine stie, impuscate cu tranchilizante. Pina acum nu s-a demarat nici un program pentru a stavili inmultirea exponentiala a felinelor. Pisicile reprezinta un adevarat pericol", recunoaste viceprimarul George Mardare. Cum nu sintem in campanie electorala, edilii recunosc ca nu au alternative pentru a opri circulatia in centrul orasului sau de a o devia pe rute ocolitoare. Nici cu locurile de parcare nu sint solutii, pentru ca nu sint nici bani. "Nu avem alternative pentru a putea opri circulatia. Pentru un sens avem Cuza Voda, insa pe partea cealalta avem la dispozitie un slalom printre blocuri. Iar aceasta nu este o alternativa prea buna. Se impune efectuarea unui studiu, a unor calcule de trafic pentru ca Focsaniul are nevoie de cit mai multe strazi cu sens unic. Stai pe la patru semafoare pina ajungi la destinatie", a concluzionat viceprimarul.

In ceea ce priveste solutiile primarului Decebal Bacinschi, aflat la cel de-al doilea mandat, acesta nici nu a vrut sa stea de vorba cu reporterii nostri, spunindu-ne ca problemele ridicate tin de Filipache Sinrbu. Poate ca ar trebui sa-l alegem pe seful Directiei de Dezvoltare Servicii Publice primarul orasului. Cit priveste curatenia orasului, de care raspunde viceprimarul Neagu Nistoroiu, acesta se relaxeaza, fiind in concediu de odihna. Aglomeratie, zgomot, poluare, microbi, mizerie, oameni plictisiti si irascibili, animale agresive si, pe deasupra, dezinteres din partea autoritatilor si a semenilor. Ce spuneti? V-am convins? Vreti sa fiti focsanean cu acte in regula? Trebuie sa treceti peste toate acestea in fiecare zi. Succes!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.