Local

Sinistratii nu se lasa dusi de acasa

Gabriel Sava
25 aug 2005 619 vizualizări
Aproape toate ofertele de cazare sosite din toate colturile tarii au fost refuzate. Majoritatea sint batrini si nu se lasa dusi din satul lor.

Cu toate ca sute de romani si-au oferit sprijinul pentru a-i ajuta cu un adapost temporar si chiar definitiv sinistratii vrinceni, nimeni nu a acceptat pina acum sa plece din localitatile afectate de inundatii. Imediat dupa 13 iulie, sute de oameni au sunat la autoritatile din Vrancea pentru a oferi "casa si masa" pentru diverse perioade de timp pentru cei ramasi fara un acoperis deasupra capului. Ofertele de gazduire au fost transmise primariilor, care le-a afisat la loc vizibil. "Majoritatea oamenilor sint in virsta si nu mai accepta ei sa-i duci in alta parte. Sint multi care nu voiau sa iasa din casa cind venise potopul, daramite sa plece acum in alta casa din alta localitate?", ne-a declarat Marin Bejan, secretarul comunei Vulturu. De altfel, pentru cei din Vadu Rosca au venit cele mai multe oferte de cazare, existind situatii in care unii si-au aratat disponibilitatea de a se casatori cu vreo sinistrata. Dupa ce una dintre televiziunile nationale a organizat o actiune de tip teledon, la Primaria Vulturu s-a adunat peste 100 de oferte de locuinta sau cazare. Listele contin numeroase anunturi de genul "Bucuresti- doresc sa am grija de doi copii sinistrati, pe o perioada de un an", "Braila- pun la dispozitie o microferma" sau "Galati, ofer casa batrineasca pentru sinistrati seriosi". Din datele oferite de autoritatile locale, nici unul dintre sinistrati nu a plecat de la Vadu Rosca in alt judet, oamenii acceptind cu greu sa se lase dusi de linga rude sau vecini. Solidari cu vrincenii a caror sat a fost plin de apa s-au aratat si romani din judete mai indepartate cum ar fi Dolj sau chiar Bihor si Satu Mare. Pentru ca nimeni nu se interesa de aceste oferte, autoritatile locale au decis sa le afiseze chiar la Vadu Rosca, in centrul satului si chiar sa le popularizeze prin intermediul bisericii. "Efectul a fost acelasi. Nimeni nu s-a aratat interesat sa plece. Cu toate ca toti au depus cereri de stramutare, pina nu se va rezolva situatia terenului pe care urmeaza sa-si reconstruiasca casele, oamenii sint inca suspecti", a adaugat secretarul comunei Vulturu. Dupa ce varianta stramutarii la Petresti a fost eliminata, Consiliul Local Vulturu a votat atragerea in intravilan a unei suprafete de 35 ha in satul Botirlau pentru locurile de casa ale celor de la Vadu Rosca. Nici sinistratii din Nanesti, unde au fost afectate peste 300 de case, nu s-au aratat dornici sa plece din comuna. "Am avut o oferta chiar aici, aproape, peste Siret, in Galati. Cineva oferea gratuit casa, cu ferma si teren. Nimeni nu a dorit sa plece. Ofertele sint lipite pe geam, le poate vedea toata lumea", ne-a spus primarul Nanestiului, Neagu Stoica. Nici sinistratii din celelalte localitati afectate de ape nu au dorit sa plece de acasa, asteptind ca autoritatile sa le ofere ajutorul promis pentru a-si repara casele distruse de inundatii si alunecari de teren.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.