Local

Subventiile de 60% atrag producatorii vrinceni

Gabriel Sava
23 aug 2005 654 vizualizări
Vrancea a primit 15 miliarde de lei pentru programul de sprijin a celor de la munte u cei mai multi au solicitat motocositoare noi

Faptul ca isi pot achizitiona utilaje noi la doar 40% din pret i-a determinat pe taranii vrinceni sa ia cu asalt Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Aprobarea Programului privind sprijinirea asociatiilor si producatorilor agricoli din zona montana pentru achizitionarea de dotari specifice face ca atit persoanele fizice cit si asociatiile crescatorilor de animale sa poata beneficia de subventii. Destinat locuitorilor din zona de munte, actul normativ prevede ca locuitorii care detin minim 2 ha de teren in proprietate si 2 vaci cu lapte sau 10 oi/capre sa poata beneficia de o alocatie de 60% din pretul unor utilaje specificate in lege. Vrancea are alocata in acest sens, pentru 2005, suma de 15 miliarde lei. Pentru producatorii agricoli din zona de munte dotarile care pot fi subventionate sint motocositoarele, greblele mecanice, morile cu ciocanele si grupurile individual de muls. Pentru asociatiile producatorilor agricoli legea prevede o singura dotare care poate fi subventionata, respectiv tancul de racire a laptelui, cu capacitate intre 500 - 3.000 litri. De la aparitia legii si pina in prezent, in Vrancea au fost inregistrate 110 cereri. "Pina acum s-a aprobat acordarea a peste 3 miliarde lei vechi aferente celor 80 de dosare aprobate. Analiza dosarelor continua intr-un ritm alert, data fiind cererea mare", ne-a declarat Mitica Ichim, sef serviciu plati in cadrul DADR Vrancea. Daca producatorii agricoli individuali s-au ingramadit sa obtina aceasta alocatie, nici un reprezentant al asociatiilor crescatorilor de animale din judet nu facuse acest lucru. Cererea mare de alocatii pentru achizitia de dotari noi este justificata oficial si de faptul ca Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale acorda pina anul acesta subventii de pina la 45% pentru achizitia de utilaje. "Cea mai mare cerere a fost de motocositori. Acestea sint preponderent din import si oamenii isi aleg dintr-o varietate larga: de la producator, pina la putere si performante. Cred insa ca 90% din suma aprobata pina acum a fost folosita pentru cumpararea de motocositori", a mai declarat Mitica Ichim.


Subventii si la cimpie

Si zootehnistii de la cimpie si deal pot sa beneficieze de subventii. Pentru programul privind sprijinirea asociatiilor si crescatorilor de animale pentru lapte, pentru achizitionarea de dotari si instalatii de muls si de racire a laptelui, Guvernul a alocat 100 milioane RON, adica 1000 miliarde lei vechi. Sprijinul acordat de stat va fi si in acest caz de 60% din valoarea cu TVA a dotarilor solicitate. Sumele vor fi cheltuite pentru cumpararea de tancuri de racire a laptelui, cu capacitatea cuprinsa intre 1.000 litri 5.000 litri, stand de muls mecanic si analizoare de lapte in cazul asociatiilor crescatorilor de animale pentru lapte, iar in cazul producatorilor agricoli individuali sint disponibile grupuri individuale de muls, generatoare de curent electric cu putere pina la 5 kW, motocositori si tocatori pentru furaje. In cazul asociatiilor crescatorilor de animale, conditiile de eligibilitate constau in detinerea a minim 50 de vaci de lapte, dar si a unui contract de furnizare a laptelui cu un procesator autorizat. In cazul producatorilor individuali, acestia trebuie sa detina in proprietate minimum 2 ha teren agricol si respectiv 3 capete vaci de lapte ori 15 capete ovine sau caprine. "Deja am avut o asociatie din comuna Maicanesti care s-a interesat de conditiile de obtinere a acestei alocatii. Producatorii individuali au fost mai multi, in numar de opt, insa acum este abia la inceput", a precizat inginerul Mitica Ichim.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.