Local

Jaf dupa jaf in padurile din Vrancea

Gabriel Sava
20 aug 2005 2283 vizualizări
Cel de-al treilea control in padurile din Vrancea scoate la iveala noi nereguli si noi vinovati pentru distrugerea fondului forestier. La jumatatea actiunii, oficialii vorbesc de un prejudiciu de circa 30 miliarde de lei. Constantin Girboiu se numara printre ilegalisti

Cel de-al treilea control in padurile din Vrancea scoate la iveala noi nereguli si noi vinovati pentru distrugerea fondului forestier. La jumatatea actiunii, oficialii vorbesc de un prejudiciu de circa 30 miliarde de lei. Constantin Girboiu se numara printre ilegalisti


Taierea ilegala de arbori, acte de punere in valoare fara respectarea legislatiei in vigoare, retrocedari preferentiale si lipsa pazei in padurile private sint doar citeva dintre neregulile grave nominalizate in ultimul raport intermediar intocmit de echipa de control pe linie silvica desfasurat in padurile din Vrancea ca urmare a inundatiilor. Cu toate ca actiunea este la jumatate, oficialii din Ministerul Agriculturii au anuntat o paguba de 30 miliarde lei datorata defrisarilor ilegale. Un numar dovedit de 8 infractiuni, sute de contraventii si peste zece salariati cercetati penal completeaza tabloul unei actiuni aflate in desfasurare. Contolul a scos la iveala ce se stia si anume ca furtul, incepind de la punere in posesie si pina la taiere, a fost favorizat de o parte din personalul silvic. Drumurile distruse au pus piedici celor peste 20 de controlori.


Paduri retrocedate pe "ochi frumosi"


Cu toate ca nu au nici un act care sa dovedeasca detinerea anterioara a unor suprafete de padure, mai multe persoane din judet au obtinut retrocedarea de paduri, unele seculare. Chiar si in cazul retrocedarilor legale au existat situatii in care acestea s-au facut preferential. "Din verificarile efectuate la Comisiile locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de la localitatile Mera, Brosteni, Jaristea si Naruja s-a constatat ca unele documente, in baza carora au fost revendicate suprafete de fond forestier, sint extrase din documente de la Arhivele Statului, in care nu este specificat amplasamentul, iar in altele este specificat, insa din continutul nici unui astfel de document nu rezulta faptul ca cetatenii pusi in posesie in unitatile amenajistice nominalizate ar fi detinut in trecut teren forestier", arata raportul referitor la modalitatile de retrocedare.


Taierile ilegale- tun de peste 5 miliarde


Echipa de control venita de luna trecuta in Vrancea a reconfirmat o situatie aproape incredibila: nici mai mult nici mai putin de 2.900 m.c. de lemn au fost taiati ilegal de afaceristul local Florin Mateiu, nimeni altul decit finul primarului din Cimpuri, localitate pe raza careia a si fost inregistrat prejudiciul. Detinind si o societate de profil, respectiv SC MAD&GIP SRL, Florin Mateiu a exploatat, asa cum s-a constatat in luna mai, suprafete de padure apartinind mai multor consateni fara ca vreunul dintre arborii doboriti sa fie marcati corespunzator. In afara celor 2900 m.c de lemn identificati la Cimpuri, controlul a depistat inca 100 m.c de taieri ilegale pe Valea Milcovului, la Arva Seaca si in cadrul Ocolului Silvic Vidra. Conform inspectorului principal al ITRSV Vrancea, inginerul Nicu Lupu, valoarea totala a prejudiciului inregistrat din taieri ilegale depaseste valoarea de 5 miliarde lei. La capitolul taierilor ilegale numarul infractiunilor se ridica la opt, acestea fiind retinute in sarcina a cinci firme. Evidentiata in raport datorita valorii ridicate a prejudiciului, SC Mera Com International SRL, in care este implicat afaceristul Constantin Girboiu a exploatat ilegal peste 50 mc de lemn la un prejudiciu de 100 milioane de lei. In acest caz "s-a incheiat un act de infractiune pentru taieri ilegale de arbori de catre un operator economic in parchetele de exploatare a masei lemnoase". Pentru incalcarea regulilor de exploatare a masei lemnoase s-a aplicat peste 80 de contraventii unor firme si s-au intocmit mai multe dosare penale. Printre firmele depistate cu taieri ilegale se numara SC Maten Jeep SRL, administrata de Mateiu Florin, SC Viorelo Com SRL, administrata de Macovei Vasile, SC ExMundi SRL, administrata de Munteanu Vitali, SC Retro Comprod SRL, administrata de Scinteianu Nelu si SC.Valisem SRL, administrata de Serban Daniela. Pentru nerespectarea modului de eliberare a documentelor de insotire a lemnului de firmele beneficiare s-a remarcat negativ Lim Silva Forest, administrata de Macovei Raduta si Marsilva, administrata de Ionel Costica.


Arbori vrinceni cresc ca fetii frumosi


Printre primii care s-a pronuntat asupra rezultatelor controlului din Vrancea a fost minsitrul secretar de stat Vasile Lupu. "Controlul silvic nu este inca finalizat insa, pina in prezent, la Ocolul Silvic Focsani au fost constatate grave nereguli. De multe dintre acestea se face vinovat fostul sef al Ocolului Silvic Focsani, inginerul Lupascu Stefan. Nu exista o ierarhie a neregulilor, toate sint la fel de importante si grave. Luni urmeaza o analiza a situatiei determinate de societatea S.C. Damian Stoi Proiect SRL. Roman, cea careia i se va interzice cel mai probabil efectuarea de studii de amenajare pentru o perioada de pina la 10 ani", a declarat oficialul ministerial. Conform raportului "elaborarea studiilor sumare de amenajare, de catre SC Damian Stoi Proiect SRL. Roman, a fost facuta cu intentia vadita de a favoriza taierea arboretelor, schimbind categoria functionala, de la protectie (tip functional T II.-1.2.a., nu sint permise recoltari de produse principale, doar taieri de conservare) la protectie si productie (tip functional T IV-1.2.l., permite recoltarea produselor principale) fara o justificare temeinica. De asemenea a fost marita virsta arboretelor, fata de prevederile vechiului amenajament intocmit de aceiasi firma in anul 2000". Conform aceluiasi raport, in studiile sumare intocmite pentru Potorac Valeriu cu procesul verbal CTAP nr. 134/20.08.2004( virsta arboretului in amenajamentul intocmit in anul 2000 era de 60 de ani, iar in amenajamentul din 2004, virsta a fost stabilita la 140 ani, in conditiile in care ambele amenajamente au fost facute de aceeasi firma. Aceeasi situatie s-a inregistrat si in cazul Mariei Dorofte Rucsandrei Macovei cu procesul verbal CTAP nr.19/23.01.2004 (virsta arboretului in amenajamentul din anul 2000 este de 65 de ani, iar in amenajamentul din 2004 este de 120 de ani) în afara situatiilor prezentate controlul a mai identificat cel putin 32 de cazuri similare.


Concluzii formulate in raport


"1. Punerea la dispozitia comisiilor locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor si punerea in posesie a proprietarilor pe amplasamente preferentiale, in dauna statului sau a altor proprietari de drept;

2. Elaborarea studiilor sumare de amenajare pentru proprietarii particulari persoane fizice fara justificarea temeinica a solutiilor adoptate si cu diferente fata de realitatea din teren in ceea ce priveste incadrarea functionala, virsta, compozitia, volumul la hectar, solutii care afecteaza continuitatea padurilor si rolul de protectie al acestora, precum si indicatorii din baza de amenajare;

3. Modul de evidenta, avizare si completare a studiilor sumare de amenajare este neconform normelor in vigoare;

4. Repartizarea cotelor de taiere catre proprietari, evaluarea masei lemnoase, verificarea acesteia si executarea taierilor se face cu incalcarea normelor in vigoare, conducind la bracuirea arboretelor si diminuarea capacitatii acestora de regenerare si de protectie a solurilor.

S-a constatat ca acest mecanism, incepind de la punerea in posesie si pina la taiere, a fost favorizat de o parte din personalul silvic" sint concluziile formulate de personalul de control.


Drumurile distruse au ingreunat controlul


Printre cei nominalizati ca responsabili pentru neregulile semnalate in raport se numara angajatii din comisia de avizare a Directiei Teritoriale de Regim Silvic si de Vinatoare Focsani, respectiv Lefter Alexandru, Vijiiac Constantin, Cherciu Ionica, Ieremia Camelia, Dogaru Alexandru, Ieremia Ion. De la Directia Silvica Focsani vor raspunde inginerii silvici Lupascu Stefan, Tudose Petrica si Pinzaru Adina de la Ocolul Silvic Focsani. Cum o copie dupa raport a fost trimisa procurorilor, acestia vor verifica daca aspectele de natura infractionala se confirma. Deasemenea, pentru nereguli grave, s-a propus anularea certificatului de atestare pentru specialistul CTAP, ing. Damian Aurel, administrator al SC Damian Stoi SRL si interzicerea incadrarii ca proiectant pe o perioada de 10 ani in orice unitate autorizata specializata a inginerilor Ojog D., Mocanu Z. si Iordachescu Cl.. Secretaruld e stat Vasile Lupu a anuntat ca actiunea de control continua pe raza O. S. Focsani, O.S. Vidra si O.S. Soveja, urmind ca, dupa finalizarea verificarilor, controlul sa continue si la celelalte ocoale de pe raza judetului. Pe raza O.S. Nereju, se va reveni cu verificari dupa deschiderea drumurilor de acces in fondul forestier. Deasemenea, datorita numarului foarte mare de cioate si gradului scazut de accesibilitate, nu s-a finalizat calculul privind volumul si valoarea prejudiciilor la mai multi detinatori de paduri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.