Local

Primarilor nu le pasa de oamenii amenintati inundatii

Iulia Crețu
18 aug 2005 749 vizualizări
Primarii de la Golesti si Ciorasti sint in concediu, in ciuda faptului ca s-au anuntat noi precipitatii. In multe primarii rurale nu se asigura serviciul de permanenta pentru ca populatia sa poata fi avertizata

Primarii de la Golesti si Ciorasti sint in concediu, in ciuda faptului ca s-au anuntat noi precipitatii. In multe primarii rurale nu se asigura serviciul de permanenta pentru ca populatia sa poata fi avertizata


Daca inundatiile din 12-15 iulie s-ar repeta, autoritatile vrincene ar fi la fel de nepregatite si ar muri cel putin la fel de multi oameni. Si asta pentru ca primariile din zonele de risc nu asigura nici acum serviciul de permanenta pe timp de noapte si la sfirsitul saptaminii. Asa ca, in cazul in care apele risca sa navaleasca peste ei, pe oameni nu are cine sa-i anunte. La sfirsitul saptaminii trecute, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta nu a avut cum sa avertizeze populatia din mai multe comune, intrucit ofiterii nu au avut cu cine sa ia legatura. Motivele: ori primarii nu erau in localitate, ori nu era nimeni la primarie sau lipsea faxul. Acum se anunta noi inundatii, iar pe timp de noapte, la cele mai multe primarii raspunde, in cel mai bun caz, paznicul.


Primariile din comunele Nistoresti (primar Ion Gogorita), Golesti (primar Alexandru Zar), Chiojdeni (primar Serban Pirlogea), Tataranu (primar Nicolae Pavel), Ciorasti (primar Viorel Haiducu), Mera (primar Gheorghe Sararu) si Nereju (primar Ion Pauca) nu au avut asigurat serviciul de permanenta la sfirsitul saptaminii trecute, nefiind posibila comunicarea nici direct si nici prin fax a mesajului privind fenomenele hidrologice periculoase care amenintau mii de oameni. Asa ca avertizarea de la autoritatile de la Focsani nu a avut cum sa ajunga in timp util catre toate zonele predispuse la revarsari de ape si alunecari de teren. Prefectura Vrancea a trimis mesaje de atentionare asupra pericolului prin telefon catre primariile de mai sus, dar nu prea au avut cu cine sa ia legatura. Nu prea stim cum a functionat comunicarea cu edilii din Chiojdeni si Nereju, pentru care posturile telefonice sint deranjate, sau cu primarul din Ciorasti care a preferat sa plece in concediu de odihna. Insa la aceasta comuna avertizarea a ajuns totusi prin fax. "Noi am primit fax de la prefectura de la Focsani, deci s-a asigurat serviciul de permanenta. Primarul este in concediu de pe 8 august si nu a fost aici pe timpul inundatiilor. Viceprimarul Ion Alexandrescu si cu mine am facut cu schimbul si am stat in primarie, dar am mers si in comuna pentru a vedea nivelul apei din girla", ne-a spus Petrica Borcea, secretarul primariei Ciorasti.


La Mera, avertizarea a ajuns dupa inundatii


Aceeasi situatie ciudata s-a petrecut si la Mera, o alta localitate care figureaza ca nu a putut asigura serviciul de permanenta, in ciuda faptului ca avertizarea de la Prefectura a ajuns tot prin fax. Ce-i drept, mult mai tirziu. Apele au pus probleme mari satenilor de la Mera in noaptea de simbata spre duminica, dat fiind ca drumul s-a rupt in mai multe locuri, iar mesajul de prevenire asupra inundatiilor a venit abia duminica la ora 13.30. "La noi faxul a mers, insa intii a trebuit sa ne confruntam cu problemele puse de ape, in noaptea de simbata spre duminica. Faxul de la Prefectura a ajuns pe la ora 13.30. Apa ne-a distrus drumul. Ce sa-i fac, nici de diguri nu poate fi vorba. Drumul dintre Reghiu si Mera este distrus din cauza alunecarilor de teren. Asteptam ziua de luni de acum, pentru ca a inceput sa si ploua marunt. Incerc sa redau circulatia macar pentru carute si pentru cei care doresc sa parcurga drumul cu piciorul", ne-a spus Gheorghe Sararu, primarul de la Mera. Am incercat sa luam legatura si cu primarul de la Golesti, insa, in incercarea noastra, ne-am lovit de inversunarea secretarei care ne-a informat, pe un ton nervos, cum ca "primarul Alexandru Zar nu este. De luni, 15 august este in concediu de odihna legal". Cunoscind problemele care s-au petrecut la Golesti la primele inundatii din luna iulie, cind citeva case au fost luate de furia Milcovului, ne intrebam cum a putut oare domnul primar sa plece sa se relaxeze, cind stia ca prognoza meteo anunta ploi serioase la acest sfirsit de saptamina. Ne-a lamurit secretara acestuia. "Cum cit sta in concediu? Cit se sta intr-un concediu de odihna legal!". Adica? Poate pina cind apa va lua noi case si va distruge gospodariile oamenilor.


Prefectura anunta sanctiuni


Situatia de la Golesti nu este singulara, dat fiind ca, pe timp de noapte, in multe localitati, primaria, cea mai importanta institutie dintr-o comunitate, este inchisa. Prefectul judetului, Ion Oprea, anunta pe 3 august ca a emis un ordin prin care instituia serviciul de permanenta in toate primariile din zona de risc in caz de iminenta a producerii unor situatii de urgenta. Ordinul prefectului de Vrancea nu a fost respectat si nu se stie daca va fi luat in seama macar acum, cind se anunta noi inundatii. Prefectul Ion Oprea nu a putut fi contactat ieri, dar purtatorul de cuvint al Prefecturii, Catalin Dragulescu, ne-a declarat ca impotriva primarilor care nu asigura serviciul de permanenta la primarii nu s-au luat inca masuri. "Urmeaza ca, impreuna cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, sa vedem care sint sanctiunile prevazute de lege in aceasta situatie", ne-a declarat Catalin Dragulescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.