Local

Secretul vacutelor din Tulnici: pasunatul pe rampa de gunoi

Iulia Crețu
16 aug 2005 642 vizualizări
Platforma de gunoi ii intimpina pe turisti la intrare in satul Gresu

Platforma de gunoi ii intimpina pe turisti la intrare in satul Gresu


Daca vacutele din Alpii elvetieni dau un lapte atit de bun datorita masajului facut de marmote, vacutele de la noi ajung la un lapte la fel de gustos nu pentru ca pasc in poienitele de munte, ci pentru ca maninca din gunoaiele aruncate de turisti. La intrare in satul turistic Gresu, din comuna Tulnici, exista o platforma de gunoi neamenajata unde "pasc" in voie vacile localnicilor. Animalele sint pazite de ciini, care sint la fel de incintati de delicatese ca si ierbivorele. Desi zona montana este des frecventata atit de turisti vrinceni, cit si de straini, acestia sint intimpinati de la intrare cu un peisaj deosebit de alte statiuni, cu o rampa de gunoi. Ce-i drept, bidoanele de plastic sint depozitate intr-o zona imprejmuita, insa resturile menajere fac nota discordanta cu imaginea de vis a muntelui si padurii din apropiere. Autoritatile locale chiar si-au propus sa faca o pirtie de schi in Gresu, insa cunoscatorii locurilor nu prea isi doresc acest lucru tocmai pentru a nu strica farmecul zonei. Atunci aceste platforme intermediare de gunoi, zgomotul si mizeria chiar nu vor mai uimi pe nimeni. "Cred ca este o intimplare faptul ca animalele au ajuns sa manince din gunoaie, muncitorii nu erau acolo, dar ei ar trebui sa lucreze la imprejmuirea locului. In acea zona este o platforma intermediara de gunoi, noi modernizam statiunea si pentru pirtia de schi si avem in intentie sa facem o rampa de gunoi ecologica. Vacile mai scapa si ajung la gunoaie. Animalele puteau rupe funia si puteau fugi. Nu stau intotdeauna acolo unde le lasa stapinii", ne-a spus viceprimarul din Tulnici, Ion Buture. Comisarii de la Garda de Mediu condamna ceea ce se petrece la Gresu si promit sanctiuni severe pentru cei care nu respecta legile. "Nu este normal ca animalele sa manince din gunoaie si nici ca platforma sa nu fie imprejmuita. Vom vedea despre ce este vorba, mai ales ca Gresu este o statiune montana. Ne mai bazam si pe constiinta oamenilor, dar, daca nu s-au conformat, atunci vom aplica legea", a asigurat Stan Serban, comisar sef la Garda de Mediu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.