Local

Tinerii inca mai apeleaza la portofelul parintilor

Iulia Crețu
16 aug 2005 672 vizualizări
De la an la an scade drastic numarul tinerilor angajati

De la an la an scade drastic numarul tinerilor angajati


Tinerii cu virste cuprinse intre 15 si 25 de ani inca mai depind financiar de parinti. In ultimii 10 ani, fenomenul de a sta pe banii "babacilor" a cunoscut cresteri ingrijoratoare, tinerii preferind sa ceara bani de la parinti pentru distractie si scoala. Unii chiar au recunoscut ca merg in vizita pe la rude si prieteni de familie doar pentru ca "le mai scapa" cite un cadou in bani sau diferite bunuri. Adolescentii cred ca este de datoria celor care le-au dat viata sa-i si intretina si sa le ofere toate conditiile, chiar daca au trecut de mult de virsta majoratului si ar trebui sa se descuce prin propriile forte. Astfel, potrivit unui studiu efectuat de Autoritatea Nationala pentru Tineret, 63,9% dintre tineri au declarat, in anul 2004, ca primesc unele sume de bani de la parinti, alti membri ai familiei sau rude, fata de 46,7%, in 2001, si 52%, in 1996. Parintii nu numai ca ii ajuta cu bani, dar le ofera si bunuri casnice sau alimente. De asemenea, in special mamele, recunosc ca-si ajuta copiii sa-si creasca nepotii, ii timp ce progeniturile merg la serviciu sau pleaca in concediu sa se relaxeze. Conform sondajelor comandate de Autoritatea Nationala pentru Tineret, de la an la an scade drastic numarul tinerilor angajati. Anul trecut, 30% din tinerii cu virste cuprinse intre 15 si 29 de ani isi cistigau piinea din activitati platite permanent, in timp ce, in 1996, procentul salariatilor tineri atingea pragul de 41%. In schimb, a crescut procentul celor care desfasoara activitati sezoniere, pe baza de contract. De asemenea, tot mai multi tineri declara ca detin venituri primite din ajutoare sociale precum burse, alocatii, ajutoare de somaj sau ajutoare sociale. Comparativ, in anul 1996 doar 1% din tinerii romani obtineau astfel de venituri, in timp ce in 2004 procentul a crescut la aproape 10%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.