Local

Educatie pentru prichindeii rromi pe banii UE

Iulia Crețu
15 aug 2005 747 vizualizări
Din 12 septembrie, elevii rromi vor fi instruiti de profesori itineranti

Din 12 septembrie, elevii rromi vor fi instruiti de profesori itineranti


Incepind cu acest an scolar, de la 12 septembrie, elevii de etnie rroma din judetul Vrancea vor beneficia de programe de invatamint la distanta si de efectuarea predarii comasate a cursurilor din invatamintul gimnazial de catre profesori intineranti pe bani veniti de la Uniunea Europeana. Aceste proiecte sint o premiera pentru comunitatile de rromi, cunoscut fiind faptul ca aceasta etnie manifesta un interes destul de scazut fata de educatie si scoala. Statul roman a adoptat aceste reglementari in speranta atragerii tinerilor tigani catre studiu, dar si pentru a se alinia la cerintele impuse de aderarea la UE. Invatamintul la distanta va presupune pentru micutii din clasele I-IV tinerea cursurilor in locatii apropiate de domiciliu, cu profesori itineranti. In fiecare judet s-au stabilit aceste centre de pregatire, in prezent fiind 300 de cadre didactice titulare, educatori, invatatori si absolventi ai cursurilor de psihopedagogie care se vor ocupa de educarea "puradeilor". Un cadru didactic va lucra cu un grup de minimum zece scolari, selectati in functie de virsta. Acest program menit a strini interesul etniei rrome catre scoala si educatie este finantat de Uniunea Europeana cu suma de 9 milioane de euro si cofinantat de Guvernul Romaniei cu 2,3 milioane de euro. Principalul obiectiv este acela de a preveni si de a lupta impotriva marginalizarii si excluderii sociale a tinerilor rromi. De asemenea, programul educational isi propune sa imbunatateasca accesul la studiu pentru o educatie de calitate pentru copii de etnie rroma. Iar pentru a realiza acest lucru, din fondurile europene se vor organiza si excursii tematice pentru elevii rromi, iar locatiile destinate studiului vor fi utilate cu calculatoare si materiale didactice moderne.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.