Local

Drumetii pe meleagurile vrincene

Iulia Crețu
6 aug 2005 864 vizualizări
O noapte de cazare la Lepsa costa intre 8 si 33 de euro. In statiunea Soveja, serviciile hoteliere scot din buzunarul turistilor cam 600.000 de lei pe noapte. Amatorii de rustic pot incerca cascavalul afumat facut de gospodinele din Tulnici

O noapte de cazare la Lepsa costa intre 8 si 33 de euro. Iin statiunea Soveja, serviciile hoteliere scot din buzunarul turistilor cam 600.000 de lei pe noapte. Amatorii de rustic pot incerca cascavalul afumat facut de gospodinele din Tulnici


Desi turismul vrincean nu se ridica la standardele impuse de statiuni celebre si intotdeauna pline de turisti, precum Sinaia, Predeal sau Bran, si judetul nostru ofera amatorilor citeva optiuni pentru petrecerea unui concediu reusit. Cei care nu dispun de foarte multi bani pentru sejururi luxoase pe litoral sau week-end-uri in statiuni suprapopulate la munte, pot alege sa faca un concediu simplu, dar relaxant, in cabanutele si hotelurile din Muntii Vrancei sau la hanurile dintre vii din zona de deal. Fie ca optati pentru statiunile montane, Soveja, Tulnici sau Lepsa sau pentru pensiunile agroturistice din zona de podgorie, localnicii va garanteaza un sejur reconfortant, in care puteti incerca meniuri traditionale, plimbari pe carari de munte, degustari de vinuri sau seri in umbrare si hamace. In cele ce urmeaza, veti afla mai multe si despre taberele pentru tineri care se organizeaza pe meleagurile vrincene.


Pentru o scurta vacanta la munte, puteti alege cocheta statiune Lepsa, care se afla la poalele muntelui si unde casele de vacanta si cabanele sint construite intr-un peisaj deosebit. Turistii pot merge pentru o plimbare pe carari de munte intr-un cadru impunator, care-ti taie respiratia, la Rezervatia Naturala "Cheile Tisitei" sau se pot relaxa privind pestii de la Pastravaria "Lepsa". Aceasta, desi rezervatiile din zona au fost usor afectate in urma inundatiilor de luna trecuta. Cazarea la o pensiune de doua margarete va costa intre 8 si 10 euro de persoana. Daca doriti confort sporit, veti plati intre un milion si 1,4 milioane de lei de persoana la un hotel de patru stele sau 33 de euro de persoana la o pensiune de patru margarete. Locatia este potrivita atit pentru cuplurile care doresc sa evadeze din aglomeratia oraselor, dar si pentru familiile cu copii, micutii avind aici destul spatiu de joaca si distractie. Si satul Gresu va ofera posibilitatea petrecerii unui scurt concediu in mijlocul naturii, iar pentru cazare trebuie sa scoateti din buzunar numai 9 euro de persoana pentru o pensiune de doua margarete sau intre 11 si 35 de euro pentru o pensiune de trei margarete. Peisajul este si aici unic prin simplitate si naturalete, asa ca nu uitati camera de luat vederi sau aparatul de fotografiat. Turistii pot petrece nopti la lumina lunii, la un foc de tabara, povestind si cintind la chitara. La Tulnici, cazarea la o pensiune de o margareta va costa aproximativ 15 euro de persoana. Este bine de stiut ca aceasta localitate este cea mai apropiata de tabara Galaciuc, unde tinerii pot practica diferite sporturi, printre care parapanta sau plimbari extreme cu bicicletele pe pante mai abrupte. Anual, aici se organizeaza si concursuri ce tin de domeniul IT, precum si tabere pentru premiantii la olimpiadele de informatica. Tabara functioneaza permanent si dispune de 390 de locuri, fiind dotata cu terenuri de sport si aparatura audio-video. Cei care vor sa viziteze imprejurimile pot merge si la rezervatiile naturale "Cascada Putnei" si "Cheile Tisitei", situate la aproximativ 10 km de tabara. Ceva mai departe se afla Casa Memoriala "Mos Ion Roata" (la 45 km), precum si statia seismica Vrincioaia (la 30 km), locuri care ii atrag mai mult pe turistii din afara judetului, majoritatea interesati de istorie si de intensa activitate seismica din Vrancea.


Soveja, o oaza de liniste


O alta destinatie cautata in Vrancea este Soveja, statiune balneara recomandata pentru afectiuni ale sistemului nervos. In ultimii ani, turistii ocolesc aceasta frumoasa zona din cauza drumurilor de acces, care s-au deteriorat foarte mult in ultimii ani. Totusi, daca doriti sa va cazati la hotel, pretul unei camere variaza intre 450.000 si 600.000 de lei de persoana. O data ajunsi aici, nu ratati un drum prin sat pentru a cauta sateni care prepara gustosul cascaval afumat. Localnicii folosesc pentru decorarea rotitelor de cas tipare vechi de sute de ani. Tot la Soveja, puteti face drumetii pe munte, insa aveti grija sa va luati un ghid cu dumneavoastra. De unii singuri, aveti toate sansele sa va intilniti cu ursul. Pe potecile putin umblate de turisti puteti gasi fructe de padure, conuri de brad, dar si poienite insorite, pline cu flori de munte. O drumetie de aici pina la cascada Putnei va va dezvalui privelisti impresionante din Muntii Vrancei. In cazul in care va aflati in Soveja, nu ratati o vizita si la Mausoleul Eroilor, constructie impunatoare ridicata in memoria ostasilor cazuti in Primul Razboi Mondial. Pentru cei care s-au saturat de peisaje montane si vor sa se relaxeze printre rinduri de vita-de-vie si de culturi de pomi fructiferi, o varianta pentru o plimbare ar fi zona Cotesti sau Virtescoiu, unde se mai gasesc vechile conace boieresti, lasate de izbeliste, ce-i drept. In zona podgoreana puteti degusta celebrele vinuri vrincene, dar si pastrama sau placinte cu fructe. Tot in Vrancea se poate vizita "Focul viu" de la Andreiasu, Manastirea Cotesti, Casa Memoriala "Alexandru Vlahuta" sau Mausoleul Marasesti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.