Local

Casele distruse de inundatii vor fi reparate in regie proprie

Sebastian Oancea
3 aug 2005 602 vizualizări
Autoritatile au promis ca vor repara 1112 de locuinte in Vrancea. Reconstructia va fi supervizata de Agentia Nationala pentru Locuinte.

Sinistratii ramasi fara case in urma inundatiilor vor primi materiale de constructii in urmatoarele saptamini. Pentru reconstructia caselor distruse din toate zonele afectate de inundatii a fost alocata suma de 400 miliarde lei vechi, 200 miliarde provenind din fondul de interventie aflat la dispozitia Guvernului, diferenta fiind pusa la dispozitie de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Activitatea de reconstructie se va derula in regie proprie, cele 400 miliarde lei urmind a fi utilizate exclusiv pentru achizitionarea materialelor de constructii necesare sinsitratilor. Judetului Vrancea ii vor reveni materialele de constructii necesare reconstructiei a 1112 case distruse in urma inundatiilor din 11 - 15 iulie. Aceasta in conditiile in care, in urma evaluarilor efectuate de specialistii trimisi pe teren, s-au gasit pagube la un numar total de 4679 de locuinte. Autoritatile judetene promit ca vor anunta in urmatoarea perioada cum si cui va fi impartita suma pe localitati. Procedura de achizitie publica de materiale de constructii va fi organizata de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului prin Bursa Romana de Marfuri, urmind ca, prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte, sa fie incheiate contractele de achizitie cu furnizorii, dupa cum a precizat prefectul judetului, Ion Oprea. Activitatea de reconstructie se va derula in colaborare cu autoritatile publice locale, respectiv Consiliul Judetean Vrancea si consiliile locale din localitatile afectate. In acest sens, se vor incheia protocoale intre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului - Agentia Nationala pentru Locuinte, pe de o parte, si Consiliul Judetean Vrancea si consiliile locale, pe de alta parte. Consiliul Judetean va centraliza lunar, de la primarii, necesarul de materiale de constructii pentru luna urmatoare, situatia transmitind-o apoi la ANL. Potrivit autoritatilor locale, materialele de constructii aprovizionate se vor preda in gestiunea primariilor, care le vor inmina beneficiarilor prin proces verbal, iar primarii vor urmari utilizarea acestor materiale. Cit priveste materialele de constructii provenite din donatii si sponsorizari, acestea vor fi utilizate numai pentru reabilitarea sau consolidarea locuintelor afectate (altele decit cele distruse). "O situatie speciala in cazul judetului Vrancea o reprezinta stramutarea cetatenilor din satul Vadu Rosca. Este necesar, de urgenta, sa fie clarificate optiunile fiecarui proprietar de imobil asupra locatiei de stramutare pentru care opteaza, precum si situatia juridica a amplasamentelor propuse pentru realizarea stramutarii", a precizat prefectul Ion Oprea. Exista posibilitatea ca, pentru cei care solicita stramutarea, sa fie gasite mai multe locatii, pe baza de semnatura pe proprie raspundere, dupa cum a precizat subprefectul Manole Merchea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.