Local

Discordie si la Vadu Rosca

Iulia Crețu
1 aug 2005 746 vizualizări
Localnicii sint nemultumiti ca nu toti cei afectati de inundatii primesc despagubiri la fel de consistente. Ieri, preotul Daniel Teodorescu a oficiat o slujba de pomenire a celor morti in urma viiturilor.



Localnicii din satul greu incercat de furia apelor, Vadu Rosca, au primit ieri vizita prefectului Ion Oprea, care a incercat sa-i impace pe cei dezbinati de ajutoarele ajunse in sat. Sinistratii il asteptau si pe premierul Calin Popescu Tariceanu sa vina in satul lor si sa le asculte plingerile, dar acesta si-a aminat vizita. Practic, si prefectul venise tot pentru a-l astepta pe premier. In cele din urma, localnicii si-au spus naduful numai prefectului de Vrancea, batrinii povestind cum numai unii au primit bani si ajutoare, in schimb ce altii, mai putin norocosi, nu au primit mai nimic. Virstnicii mai spuneau ca ar trebui sa primeasca despagubiri si cei carora li s-au deteriorat casele din cauza viiturilor, nu numai cei carora li s-au darimat gospodariile de tot. Satenii au cerut insistent ca ajutoarele sa se primeasca pe baza de tabele, pentru ca unii sint plecati din sat si nu au primit nimic, desi au gospodariile la fel de distruse. Altii respingeau si ideea stramutarii, spunind ca toata viata au stat si muncit in Vadu Rosca si nu concep sa o ia de la capat, acum la batrinete, la distanta de locurile natale. "S-a hotarit mutarea celor din Vadu Rosca pe un teren din comuna Vulturu. Unii vor sa plece, altii nu. Situatia celor nedecisi se schimba in fiecare zi, in functie de pareri. Azi sint 40, miine raportul se poate schimba. Oricum, mai avem de rezolvat legal si problema proprietarilor acelui lot de pamint. Vrem sa lamurim toate aspectele pentru a nu avea surprize de genul revendicarii terenului", a declarat prefectul Ion Oprea. Totusi, viata celor din Vadu Rosca intra incet-incet in normalitate. Satenii au participat ieri la o slujba de pomenire a celor morti in timpul inundatiilor si chiar povesteau despre credinta in Dumnezeu ca le-a mai dat o speranta de mai bine. "Am fost la slujba cam 50 de persoane. A fost o slujba frumoasa, chiar am plins. Preotul a facut si un parastas cu coliva si suc pentru cei morti. La slujba au participat si militarii care au stat aici si ne-au ajutat sa curatam ce ne-a mai ramas. Chiar militarii, saracii, ne-au curatat biserica", ne-au spus doua batrine din Vadu Rosca. Desi ajutoarele umanitare nu contenesc sa ajunga in Vadu Rosca, cei care coordoneaza impartirea lor spun ca inca mai este nevoie de saltele, lenjerie de pat si de tacimuri de unica folosinta. Cu toate ca satenii se mai cearta pe ajutoare, starea lor este inteleasa de autoritati, dat fiind drama prin care au trecut.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.