Local

Monumente istorice din Vrancea, afectate de inundatii

Iulia Crețu
23 iul 2005 810 vizualizări
Ploile abundente de luna aceasta au afectat nu numai gospodariile i gradinile oamenilor, ci si monumente istorice si biserici.

Ploile abundente de luna aceasta au afectat nu numai gospodariile i gradinile oamenilor, ci si monumente istorice si biserici. Nu au scapat de inundatii sau de alunecari de teren nici mausoleele eroilor de la Marasti sau de la Soveja, unde apa s-a infiltrat in peretii cladirilor si a afectat si camerele mortuare. Desi aceste monumente se aflau pe lista Ministerului Culturii si Cultelor pentru a fi restaurate si inainte de producerea inundatiilor, acum acestea vor deveni prioritati, pentru ca apa a determinat si alunecari de teren. Surparea pamintului in zona cladirilor istorice ar putea pune in pericol stabilitatea constructiilor, temelia fiind fisurata. "Monumentele de la Marasti si Soveja erau propuse in programul de restaurare initiat de minister. Aceste cladiri au fost inundate in urma ploilor abundente, insa apele au fost evacuate. Ar fi nevoie de 3 miliarde de lei pentru Mausoleul de la Marasti si de 1,5 miliarde de lei pentru cel de la Soveja. Primele masuri au fost luate, acum totul depinde de comisia tehnica, mai ales ca sint monumente de categoria A. Inundatiile au afectat si trei biserici, biserica "Sfintul Gheorghe" de la Anghelesti-Ruginesti, cea de la Vadu Rosca si biserica Slobozia Botesti, de la Maicanesti, insa acestea nu sint monumente istorice. Reparatiile se vor face pe plan local, cu jutorul sporsorizarilor si donatilor, pentru ca nu sint foarte grav afectate", ne-a spus Paraschiv Usturoiu, directorul Directiei Judetene penrtu Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Vrancea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.