Local

Destinatii de vacanta pentru tot vrinceanul

Iulia Crețu
23 iul 2005 1258 vizualizări
Vremea capricioasa a influentat alegerea destinatiei de concediu. Litoralului romanesc i-a fost preferat cel grecesc sau malurile insorite ale Turciei sau Tunisiei. Un sejur la Marea Neagra costa intre 4 si 12 milioane de lei. Daca alegeti muntele, platiti pe o noapte de cazare la Predeal sau Sinaia cam 1 milion de lei. Ziarul de Vrancea va prezinta saptaminal, in week-end, cele mai irezistibile destinatii de vacanta

Romania de dincolo de harta

Destinatii de vacanta pentru tot vrinceanul


Vremea capricioasa a influentat alegerea destinatiei de concediu. Litoralului romanesc i-a fost preferat cel grecesc sau malurile insorite ale Turciei sau Tunisiei. Un sejur la Marea Neagra costa intre 4 si 12 milioane de lei. Daca alegeti muntele, platiti pe o noapte de cazare la Predeal sau Sinaia cam 1 milion de lei. Ziarul de Vrancea va prezinta saptaminal, in week-end, cele mai irezistibile destinatii de vacanta


"Ziarul de Vrancea" isi propune ca in fiecare week-end sa prezinte cititorilor destinatii de concediu, atit pe plan intern, cit si in afara granitelor tarii. "Ghidul turistic" va cuprinde locatii deosebite si va incerca sa surprinda si povestea de dincolo de imagini si personaje. Vom incerca sa va dezvaluim ca iti poti petrece o vacanta de neuitat si pe meleagurile romanesti, fie ca este vorba despre litoral, munte, Delta Dunarii, manastirile din Nordul Moldovei, statiuni balneo-climaterice sau tabere de creatie. Pentru cei nonconformisti, care considera camera de hotel o ingradire a libertatii, vom propune alternative. Turismul rural, cu latura idilica a satului romanesc, o ipostaza apreciata parca mai mult de straini, precum si excursiile in sinul naturii, unde turistii pot pleca numai cu un cort, un rucsac in spinare, o chitara si o gasca de prieteni plini de voie buna, se pot dovedi printre cele mai bune si ieftine optiuni. De asemenea, cei interesati pot gasi in paginile noastre cele mai bune preturi, sfaturi utile si, daca tot nu va veti decide, atunci poate va vor convinge VIP-urile din Focsani. Acestea vor avea o rubrica speciala, in care va vor dezvalui unde isi petrec concediul, precum si cele mai frumoase amintiri legate de vacantele.


Capriciile vremii au reprezentat un motiv serios pentru focsaneni de a-si schimba destinatia de vacanta. Cei care initial s-au orientat catre litoralul romanesc au asteptat ca vara sa-si intre cu adevarat in drepturi. In schimb, zilele ploioase au decis in favoarea "tarilor calde", precum Grecia, Turcia si Spania. Parthenonul, casa zeilor de pe dealurile din apropierea Atenei, manastirile suspendate din Grecia, cetatea Troiei si tarmurile insorite ale Antalyei au fost favorite in fata litoralului si a statiunilor montane romanesti, zone afectate de ploile abundente. Peisajul desprins parca din poeziile despre locuintele lacustre ale lui Bacovia a facut ca biletul de calatorie sa aiba ca destinatie zone mai primitoare si cu mai mult soare. "Alegerea focsanenilor pentru destinatii de vacanta a fost influentata de starea schimbatoare a vremii. Ploile din ultima vreme au facut sa creasca cererile pentru extern, pentru Grecia, Turcia, Spania, Italia si chiar Elvetia. Un sejur in strainatate costa intre 160 de euro de persoana, acest pret incluzind transport cu autocarul si sase nopti de cazare la un hotel de trei stele, si poate ajunge pina la 400-600 de euro, in cazul in care clientul opteaza pentru bilet de avion, sapte nopti de cazare si masa. Cei mai multi dintre clientii nostri au ales aceste destinatii mai mult pentru a se odihni si mai putin pentru a vizita diferite obiective turistice", ne-a spus Amalia Voicu de la agentia de turism MV Travel.


Litoralul, in topul preferintelor


Tarmul Marii Negre s-a dovedit si in acest an a fi locul preferat pentru vacanta. Un sejur la statiunile de pe litoralul romanesc costa intre 4 si 12 milioane de lei, in functie de facilitati. Cei mai multi dintre vrincenii care au ales sa-si cumpere bilete prin agentiile de turism s-au gindit in primul rind la confortul propriu si s-au decis asupra ofertelor care includ cazare la hotel de 2-3 stele, cu mic dejun si, contra cost, alte servicii. Statiunile preferate au fost si in aceasta vara Mamaia, Neptun, Saturn si Costinesti. Daca adultii si-au dorit sa petreaca o saptamina mai linistita, in care sa se refaca dupa un an de munca, si au ales calmul statiunilor Neptun si Saturn, tinerii au preferat Costinestiul si Mamaia. Aici, adolescentii isi pot consuma energia in discotecile de pe plaja, in Satul de Vacanta sau in complexul Aqua Magic. O alta atractie a statiunii Mamaia, foarte cautata de tineret, o reprezinta calatoria cu telegondola. "Focsanenii au preferat si in acest an statiunile Mamaia si Saturn, unde pot beneficia atit de plaja si de servicii hoteliere bune, cit si de preturi accesibile. Un sejur de sase nopti la un hotel de doua-trei stele ajunge pina la 4 milioane de lei, insa pretul creste daca se adauga mic dejun si cina. De la 15 iulie, hotelurile au inceput sa practice preturi ceva mai piperate, insa sint si cereri din partea clientilor", ne-a spus Liana Balasoiu, manager la ICAR Tours. Desi preturile sint ceva mai ridicate decit in extra-sezon, agentiile de turism nu duc lipsa de cereri venite din partea celor care vor sa petreaca citeva zile pe malul marii. "Statiunea cea mai cautata este Mamaia, cei mai multi focsaneni preferind hotelurile de trei stele. Un sejur de sase nopti poate ajunge pina la 11-12 milioane de lei de persoana, incluzind cazare si mic dejun. Cererile au fost foarte multe, iar noi, la hotel de trei stele la Mamaia, momentan, nu mai avem nici un loc disponibil", ne-a spus Amalia Voicu de la MV Travel.


Si muntele este la mare cautare


Cei care prefera peisajele mai pitoresti si doresc sa faca si drumetii pe munte sau sa pregateasca un gratar in mijocul naturii pot alege din multitudinea de oferte. Reprezentantii agentiilor de turism spun ca Nordul Moldovei si Valea Prahovei au reprezentat destinatiile favorite pentru turistii vrinceni. Desi pretul unui sejur la Vatra Dornei este ceva mai scump decit cel practicat pentru mare, focsanenii prefera aceste locatii datorita privelistilor si a linistii. Cei care au ales Sinaia sau Predeal au achitat pentru o noapte de cazare intre 850.000 si un milion de lei, la un hotel de 3-4 stele. Pachetul turistic pentru zona de munte, fata de litoral, cuprinde si micul dejun. "Cele mai cerute locatii de vacanta din zona montana sint Valea Prahovei si Vatra Dornei. Cu 7,5 milioane de lei, clientii pot petrece o saptamina la un hotel de 2-3 stele. Pretul este putin mai ridicat fata de cel practicat de hotelierii de pe litoral pentru ca are inclusa masa completa. Vremea a influentat foarte mult optiunile de vacanta ale focsanenilor, astfel ca Delta Dunarii nu mai este la mare cautare. Poate ca din toamna turistii se vor indrepta si spre aceasta zona", ne-a spus Costin Iliescu, director la agentia de turism Costi Tour.



Vacante de neuitat


FOTO: Decebal Bacinschi

Primarul Focsaniului participa la intreceri cu porumbei


"Vacantele le petreceam acasa la Marasesti. Mai am o sora mai mica, insa mai tot timpul il petreceam in compania baietilor la intreceri sportive. Ne stringeam cam 17 copii si jucam fotbal cu o minge de cirpa. O amintire placuta este si cea referitoare la intrecerile cu porumbei sau la momentul secerisului. Evident ca mai faceam si nazbitii, dar nu deranjam pe nimeni, vecinii chiar se amuzau pe seama noastra. In fiecare zi gaseam diferite modalitati de a ne distra. Am avut o copilarie foarte frumoasa", ne-a povestit edilul sef al Focsaniului.


FOTO: Danut Popoiu

Danut Popoiu, singur la mare


Aceleasi amintiri placute despre copilarie si vacante de neuitat le impartaseste si inspectorul scolar general, Danut Popoiu. "Cit am fost copil, am crescut la tara si stateam la bunicii din partea tatalui, la care tineam foarte mult. Cele mai frumoase vacante mi le-am petrecut pe vremea cind eram elev. E drept ca atunci nu aveam nici o grija, pentru ca tata era cel care ma finanta. Taberele scolare erau de-a dreptul exceptionale. Cind aveam 15 ani am fost la mare, la Navodari. A fost una dintre cele mai frumoase calatorii". Cu toate ca marea se regaseste printre cele mai frumoase amintiri ale sale, aceasta pierde teren in fata muntelui, care ramine locul ideal pentru o vacanta reusita: "Muntele este locul de care am nevoie, fiind indiscutabil, preferatul meu. Acum, nu stiu daca o sa am vreme sa plec, dar as vrea sa fac o escapada la munte. Aceasta ar fi alegerea cea mai buna fiindca am nevoie de un loc unde sa nu bata nici mobilul ..."


Preturi de vacanta

u preturile pentru principalele produse de care aveti nevoie in vacanta


Pentru mare

costum de baie - 200.000-1.500.000

slip dama - 250.000-500.000

slip barbati - 100.000-450.000

palarie paie - 85.000-550.000

papuci plaja - 70.000-700.000

geanta plaja - 140.000-200.000

rogojina - 60.000-320.000

ochelari de soare - 120.000-520.000

sapca - 190.000-850.000

umbrela plaja - 990.000-1.750.000

minge volei - 120.000-210.000

minge gonflabila - 60.000

colac copii - 25.000-65.000

lotiune de plaja -100.000-400.000

Pentru munte

cort 2 persoane - 950.000

sac de dormit - 800.000-1.500.000

lada frigorifica - 1.150.000

rucsac - 400.000-2.400.000

geanta de voiaj - 380.000-600.000

scaun pliant - 550.000-650.000

termos - 600.000

chitara -2.000.000- 5.000.000

umbrela -150.000- 900.000

undita - 90.000 - 5.000.000

palarie pescuit -180.000

gratar -100.000-550.000

aparat foto digital -3.000.000-10.000.000

camera video -13.000.000-40.000.000



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.