Local

Ziarul de Vrancea te ajuta sa mergi la facultate

Iulia Crețu
21 iul 2005 17668 vizualizări
Peste 2.000 de liceeni sint asteptati la facultate. Cei care nu vor sa plece in marile centre universitare pot alege intre 10 oferte educationale locale. Candidatii pot opta intre domenii precum sociologie, drept, filosofie, matematica, finante si banci, cinegetica, pedagogie, alimentatie publica sau educatie fizica. Admiterea se face pe baza de dosare sau prin examen, in functie de facultate. Taxa de scolarizare variaza intre 9 milioane de lei si 500 de euro.



Absolventii clasei a XII-a care au obtinut medii de trecere in prima sesiune a bacalaureatului si care doresc sa-si continue studiile pot opta pentru o lista variata de oferte educationale. Daca nu doresc sa plece timp de patru ani, sau mai mult, intr-unul dintre centrele universitare cu traditie din tara, tinerii vrinceni isi pot aprofunda cunostintele si la Focsani. Orasul nostru are nu mai putin de 10 filiale in teritoriu ale unor universitati, fie ele de stat sau particulare. Majoritatea acestora fac concurs de admitere numai pe baza de dosare, care trebuie sa contina diploma de bacalaureat sau adeverinta eliberata de liceu, copie dupa certificatul de nastere, adeverinta medicala tip, copie dupa buletinul sau cartea de identitate, care sa aiba codul numeric personal, si trei fotografii tip buletin. Totusi, sint si centre care isi selectioneaza viitorii studenti in urma unor teste de aptitudini sau a unor examene de cunostinte generale. Candidatii trebuie sa mai stie ca la admiterea la facultatile din Focsani se percep taxe de inscriere sau de concurs intre 10 euro si 700.000 de lei. Anii de studiu la locurile cu plata vor mai scoate din buzunarul parintilor sau al tinerilor care lucreaza intre 9 milioane de lei si 500 de euro. Facultatile acorda, de asemenea, si anumite facilitati, precum posibilitatea achitarii taxei in 3-4 rate, achizitionarea de manuale si de cursuri cu reducere, acordarea de burse de merit pentru adolescentii cu rezultate deosebite la invatatura si de beneficii pentru cei din mediul rural. Ziarul de Vrancea va prezinta lista cu cele 10 filiale ale universitatilor care fac cursuri la distanta in Focsani, precum si adresele si numerele de telefon, unde cei interesati pot afla mai multe informatii.


Colegiul Universitar de Institutori din Focsani. Universitatea din Bucuresti, prin Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, este reprezentata in Focsani de Colegiul Universitar de Institutori. Admiterea la colegiu se face pentru specializarile profesor- invatamint primar si profesor- invatamint prescolar, dubla specializare. Cursurile se desfasoara atit la zi cit si sub forma de invatamint la distanta. Candidatii au la dispozitie 40 de locuri fara taxa si 50 contra cost, durata de scolarizare fiind de 3 ani, pentru cursurile de zi. Pentru forma de invatamint la distanta, durata este de 4 ani sau de 3 ani pentru absolventii de licee pedagogice. Inscrierile au loc la sediul Liceului Pedagogic "Spiru Haret" din Focsani, unde de altfel isi are si sediul institutia. Taxa de inscriere este de 700 mii lei. Ocuparea locurilor se face prin proba de aptitudini pedagogice, comunicare si muzica, si prin concurs de dosare. Relatii suplimentare puteti obtine la telefon 620.001.


Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi. O alta oferta educationala pentru vrinceni vine din partea Facultatii de Stat de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii "Al. I. Cuza" Iasi. Centrul de studii din Focsani are sediul la Scoala nr 7. In noul an universitar sint disponibile 100 de locuri cu taxa, pentru cursurile la invatamint la distanta, pentru profilele contabilitate, finante si management. Durata studiilor este de 3 ani, iar ocuparea locurilor se face prin concurs de dosare, 40 % din pondere avind-o media de la bacalaureat si 60 % media din anii de liceu. Taxa de inscriere este de 1.200.000 de lei, iar inscrierea se face pina pe 26 iulie 2005. Cei interesati se pot adresa la secretariatul centrului de studii de la Scoala nr.7 Focsani sau la telefon 615.402.


Universitatea de Stat "Transilvania" din Brasov. Centrul teritorial de invatamint la distanta din cadrul Universitatii de Stat "Transilvania" din Brasov organizeaza la Focsani concurs de admitere atit pentru locuri la invatamint la distanta, cit si pentru frecventa redusa. Specializarile sint informatica, limba si literatura romana -o limba si literatura straina (engleza, franceza si maghiara), inginerie economica industriala, drept, cinegetica, finante si banci, contabilitate si informatica de gestiune, management, relatii economice internationale, pedagogie, stiinte ale informarii si comunicarii, autovehicule rutiere si educatie fizica si sport. Durata de scolarizare este de 3-4 ani, in functie de profil. Vrincenii au la dispozitie aproape 1.500 de locuri. Concursul se organizeaza pe baza de dosar, inscrierile facindu-se pina pe 21 iulie. Studentii vor invata la sediul Centrului Teritorial din Focsani, Scoala "Ion Basgan" Focsani, ei beneficiind de cursuri adecvate invatamintului la distanta, elaborate de specialisti. Relatii suplimentare se pot obtine la telefon 224.500.


Universitatea "Spiru Haret" Bucuresti. Institutia functioneaza in cadrul Casei de Cultura Focsani, iar admiterea in anul I de studii se face pe baza dipolmei de bac, a fisei-chestionar si a interviului desfasurat cu candidatul pe marginea raspunsurilor la intrebarile cuprinse in chestionar. Rezultatul se comunica in aceeasi zi. Admiterea se face pina in luna septembrie la Centrul teritorial al Universitatii "Spiru Haret" de pe strada Dimitrie Cantemir nr. 14 din Focsani. Taxa de inscriere este de 600.000 de lei, fiii de tarani, cadre didactice, pensionari sau someri fiind scutiti de plata acesteia. Candidatii pot opta intre facultatea de limbi si literaturi straine, limba si literatura romana, drept, medicina, finante si banci, filosofie si jurnalism, sociologie-psihologie, management, marketing, geografie, muzica, teatru, istorie, relatii internationale si studii europene, matematica si informatica, arhitectura, stiinte economice sau facultatea de medicina veterinara. Cei care se hotarasc pentru unul dintre aceste domenii trebuie sa stie ca taxele de scolarizare sint cuprinse intre 12 si 22 de milioane de lei pentru invatamint de zi, in functie de specializarea aleasa, iar pentru invatamint la distanta si frecventa redusa taxa este de 9 milioane de lei. Aceasta poate fi achitata integral sau in trei rate. Mai multe informatii se pot afla de pe site-ul universitatii, www.spiruharet.ro sau la telefon 231.158.


Universitatea "Petre Andrei" din Iasi. Institutia este acreditata, iar criteriul de admitere il constituie media de la examenul de bacalaureat. Universitatea include facultatea de psihologie, asistenta sociala si sociologie si facultatea de stiinte politice, in cadrul careia functioneaza si specializarile jurnalism si comunicare sociala. Pentru aceste optiuni, liceenii care doresc sa-si continue studiile, vor avea la dispozitie o durata de scolarizare de trei ani de zile. Inscrierile se fac la sediul centrului teritorial din Focsani de la Scoala "Stefan cel Mare", in doua sesiuni, prima, pina pe 25 iulie, si cea de-a doua, intre 1 si 25 septembrie, cei interesati avind la dispozitie 500 de locuri. Taxa de scolarizare pentru anul universitar 2005-2006, pentru toate specializarile, este de 500 de euro, taxa ce poate fi achitata in trei rate. Relatii suplimentare se pot obtine la numarul de telefon 221.027.


Universitatea Romano-Americana. Institutia functioneaza la Colegiului National "Al. I. Cuza" Focsani. Universitatea are in structura 6 facultati, din care 5 cu profil economic si una cu profil juridic, respectiv facultatea de relatii comerciale si financiar-bancare interne si internationale, facultatea de management- marketing, facultatea de studii ale integrarii economice europene, facultatea de informatica manageriala, facultatea de economia turismului intern si international si facultatea de drept. Candidatii au la dispozitie 4.400 de locuri la zi si 1.100 de locuri pentru invatamint cu frecventa redusa. Admiterea se face prin concurs pe baza de teste grila, la economie, geografie, istorie, limba si literatura romana, limba engleza, informatica, fizica sau algebra, cu luarea in considerare a mediei de la bac in proportie de 50 %. Data concursului este 23 iulie, la centrul de inscriere care functioneaza la Colegiul National "Al. I. Cuza", iar taxa de concurs este de 700.000 de lei. Absolventii de liceu care au obtinut media 10 la bac, titluri olimpice, diplome si atestari recunoscute de Ministerul Educatiei si Cercetarii si licentiatii unor facultati care opteaza pentru o a doua specializare sint admisi fara concurs. Inscrierile se fac pina pe 22 iulie. Taxa anuala de studii este de 450 USD, cursuri de zi, si 400 USD cursuri frecventa redusa. Diplomele sint recunoscute in SUA, Canada si Europa. Relatii suplimentare se pot obtine la numarul de telefon 226.840.


Universitatea "George Baritiu" Brasov. In cadrul acesteia sint incluse facultatea de drept, de stiinte economice, cu specializarile contabilitate si informatica de gestiune si economia comertului, turismului si serviciilor, si facultatea de educatie fizica si sport, la care sint disponibile peste 2.000 de locuri, la invatamint de zi, dar si forma de invatamint cu frecventa redusa. Admiterea se face pe baza mediei de la bac in limita numarului de locuri disponibile. Inscrierile se fac zilnic la sediul Centrului Teritorial din Focsani, b-dul Bucuresti nr. 16, unde se vor desfasura si cursurile. Taxa de admitere este de 500 mii lei, iar taxa de scolarizare este de 400 - 450 de euro anual. Studentii pot plati taxa si in 3 rate, iar cei care achita pina la data de 1 octombrie vor beneficia de o reducere de 3% din taxa anuala. In contul acesteia sint incluse toate materialele de studiu. Durata studiilor pentru invatamint de zi este de 4 ani, iar la frecventa redusa este de 3 ani. Relatii suplimentare se pot obtine la numarul de telefon 210.100.


Universitatea Romana de Stiinte si Arte "Gheorghe Cristea" Bucuresti. Universitatea este acreditata si face parte din Federatia Europeana a scolilor cu acces la diploma europeana. Aceasta confera certificate de cultura si cetatenie europeana, limbi europene, comunicare. In cadrul universitatii functioneaza urmatoarele facultati si specializari: facultatea de drept, facultatea de relatii economice internationale, precum si specializarile administratie publica, cibernetica, statistica si informatica economica, finante si banci, comunicare sociala si relatii publice, economia mediului, stiinte politice, limbi si literaturi straine sau artele spectacolului de teatru. Inscrierea se face la Scoala nr. 3 din Focsani, pe baza de dosar, media de la bacalaureat fiind singurul criteriu de selectie. Taxa de inscriere este de 500.000, iar cea de scolarizare este de 400 euro anual, putind fi platita in 4 rate. In taxa scolara intra si pregatirea la limba engleza pentru obtinerea Certificatului de excelenta. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul de la Scoala nr. 3, sau la telefon 236.440.


Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati. Centrul de studii pentru invatamint la distanta de la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati functioneaza in Focsani la Colegiul National "Unirea". In cadrul acestui centru sint cuprinse facultatea de stiinte economice si administrative, facultatea de litere si teologie, dar si facultatea de istorie si filosofie, la care sint disponibile 300 de locuri numai pentru forma de invatamint la distanta. Inscrierile au loc pina pe 30 iulie, la sediul filialei din Focsani. Admiterea se face in urma unui test pe care candidatii trebuie sa-l sustina contra sumei de 10 euro. Afisarea rezultatelor se face pe 2 august, eventualele contestatii urmind a fi rezolvate pina pe 4 august. Durata studiilor este de 3 ani, iar taxa de scolarizare este cuprinsa intre 250 si 275 de euro. In contul taxei, se asigura manuale la toate disciplinele. Relatii suplimentare se pot obtine la Centrul teritorial Focsani de la Colegiul National "Unirea" sau la telefon 235.682.


Universitatea Bioterra Bucuresti. La Grupul Scolar Agricol Focsani functioneaza o filiala a Universitatii "Bioterra". Aici se fac inscrieri pentru facultatile de management agroturistic, la profil inginerie si management in alimentatie publica si in agroturism, facultatea de inginerie si securitatea produselor alimentare, facultatea de politie sanitara, fito zoo-veterinara si protectia consumatorului si facultatea de drept, la cursuri de zi. De asemenea, cei interesati pot urma si cursuri postuniversitare pentru specializarile: management si marketing in agroturism sau inspectie si legislatie in asigurari si reasigurari. Relatii suplimentare se pot obtine la sediul Grupului Scolar Agricol, sau la telefon 0722.550.058.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.