Local

Incepe reconstructia

Iulia Crețu
21 iul 2005 862 vizualizări
In satele inundate, oamenii incearca sa-si repare casele si drumurile.In multe sate, casele se prabusesc din cauza alunecarilor de teren.

In zonele greu incercate de puhoaiele riurilor Siret, Putna, Trotus, Milcov sau Rimnic, vrincenii s-au intors pe la casele lor si au inceput curatarea gospodariilor si a gradinilor. Satenii au inceput sa adune de pe ulite mizeria adusa de viitura. Oamenii au fost sfatuiti sa nu foloseasca apa din fintinile inundate, sinistratii primind apa minerala si alimente neperisabile de la sutele de cetateni care au fost impresionati de drama lor. Si totusi, mai au nevoie de ajutor. Batrini si copii inca mai dorm pe unde apuca pentru ca nu au un acoperis sigur deasupra capului si nici macar o patura uscata. In plus, nici apa potabila nu este peste tot. Satenii insetati ajung sa-si inmoaie buzele in apa statuta. Drama vrincenilor continua si dupa retragerea apelor.


Andreiasu:

"Situatia s-a mai stabilizat cit de cit. Oricum, apa a intrat in case si a facut multe pagube. Legatura intre Odobesti si Andreiasu este intrerupta. Cel mai grav este la Butucoasa, unde s-a rupt drumul si este pericol si de alunecari de teren. Acelasi lucru s-a petrecut si in satul Rachitasu, unde terenul a fugit si a darimat case, iar altele au fost acoperite de pamint. Acolo nu se poate ajunge, iar oamenii au nevoie disperata de ajutor. Au nevoie de apa, alimente sau detergent", ne-a spus Ion Budeanu, primarul de la Andreiasu.


Suraia:

In comuna Suraia au fost distruse 244 de case, iar alte aproape 400 au fost avariate in propotie de peste 50 la suta. Au fost luate de apele Putnei si a Siretului 525 de anexe gospodaresti, iar 200 au fost avariate. In ultimele doua zile in comuna au fost distribuite ajutoarele pentru sinistrati constind in apa, ulei, conserve, piine, zahar, spirt, luminari, brinza, margarina, drojdie, biscuiti si conserve de peste. Aproximativ 1500 de sateni au fost vaccinati antitetanos si antitifoidic. In acest moment, drumul Suraia - Botirlau este inchis datorita ruperii unui pod. Astfel, suraienii nu au acces la peste 800 de hectare de culturi. Satenii cer autoritatilor inca 100 de paturi si tot atitea saltele, 20 de corturi si doua pompe pentru evacuarea apei din sat. "Apa balteste in continuare in case si gradini. Milul este pina la genunchi. Viiturile de saptamina trecuta au afectat peste 200 de case, aici este o imagine de cosmar. Fintinile nu pot fi folosite, insa s-a dat drumul la sistemul centralizat de apa. Ne-ar trebui niste pompe si vidanje pentru a mai scoate apa. De asemenea, lucram si la un canal de scurgere. Jumatate din populatie a fost vaccinata, in zilele viitoare urmind si ceilalti. Avem un singur disparut, insa nu este un localnic, este cineva de prin alte locuri", ne-a spus Pamfile Statache, primarul din Suraia.


Biliesti:

"Am adunat animalele moarte de pe drumuri, le-am impachetat si le vom trimite la crematoriu la Bacau, pentru a evita aparitia vinzatorilor de cadrave de animale sau pentru a izbucni alte boli. 50 de case sint inca sub ape, adincimea acesteia fiind de aproape 30 de centimetri. Nu a scazut si aici pentru ca nu se opreste curgerea ei de la baltile fostei intreprinderi piscicole. Oamenii sint foarte amariti, distrusi. Multi au ramas pe drumuri. Avem 30 de case distruse total, iar restul au suferit stricaciuni majore. Ce au avut oamenii prin gospodarii, tot a luat apa, multi sateni nici nu mai au unde sa doarma. Drumurile sint foarte rele, se poate intra, dar cu mare greu pentru ca este mult mil", ne-a spus Ovidiu Butuc, primarul de la Biliesti.


Rastoaca:

"Situatia se amelioreaza, doar 10 hectare de pamint arabil mai fiind acoperite de apa de aproape un metru. 400 de case sint afectate, dintre care 100 grav, iar 11 gospodarii au fost distruse total de viituri. Ciusmelele din fata caselor sint si ele de nefolosit, populatia

primind apa minerala de la Prefectura. Am mai avea nevoie de vreo

10 vidanje pentru beciuri si crame, pentru a scoate apa de acolo", ne-a spus Vasile Dima, primarul comunei Rastoaca.


Vinatori:

"Am inceput aprovizionarea oamenilor cu apa minerala, mincare, dar sintem deficitari in ceea ce priveste basculantele si autoincarcatoarele. Am avea nevoie de ele pentru a mai elimina din

milul si namolul de pe ulite si din gospodarii. 206 case au fost distruse total, 59 in proportie de 80% si peste 30 cam 50%", ne-a spus Gheorghe Macovei, primarul comunei Vinatori. Satenii din Mircestii Vechi si Radulesti cer sa vina ajutoare si la ei. Oamenii au nevoie de detergenti, substante dezinfectante, dar si de apa potabila.




Nanesti:

"Apa scade incet, mai este inca prin case. Prin unele gospodarii ajunge si la un metru adincime. Oamenii sint necajiti, disperati, au nevoie de apa si alimente, dar si de alte lucruri care sa-i ajute sa ia totul de la capat. Nu avem nici curent electric. 80% din case sint afectate grav, doar 10-15 au scapat de furia apelor", ne-a spus Stoica Neagu, primarul de la Nanesti.


Naruja:

"La munte a mai plouat si apa a venit tot mare, speram sa nu mai vina ca saptamina trecuta. Avem poduri si podete afectate, drumul

spre Naruja distrus, case in Paltin si Nereju fara lumina sau telefon",

ne-a spus Cristian Pantus, primarul de la Naruja. In urma ploilor

abundente cazute saptamina trecuta mai multe localitati au ramas fara curent electric sau retea de telefonie. Multe poduri si podete au cedat si satenii au ramas izolati. Astfel de situatii sint la Vidra, unde

drumurile spre Nereju si Vrincioaia sint inca blocate, la Naruja, unde

soseaua este rupta in cinci locuri, iar locuitorii de aici sint lipsiti si de

electricitate sau linii telefonice. Edilii din aceste localitati spera ca in

cel mai scurt timp sa remedieze aceste situatii.


Odobesti:

Podul de la Milcovul a fost reparat provizoriu si circulatia catre Brosteni a fost reluata. Momentan, mai sint 42 de persoane cazate la Grupul Scolar Agricol Odobesti, pina cind se curata casele. "Cei ale caror case au fost distruse suta la suta, iar terenurile sint sub ape vor primi teren pe islazul de la marginea orasului. Daca e nevoie vom prelungi orasul, si ii vom ajuta cum putem", asigura primarul Daniel Nicolas. In acest moment in Odobesti nu mai exista drumuri pe care nu se poate circula, insa in cartierele Unirea si Supusi sint 11 case care se pot prabusi la o alta viitura. Deoarece analizele apei potabile ajung abia astazi de la laborator, apa nu poate fi consumata decit fiarta si apoi racita, populatia fiind si avertizata in acest sens.


Maicanesti:

Situatia s-a mai remediat si o parte din oameni s-au intors la casele

lor. In cele 4 de sate au fost inundate 1030 de case si au fost

evacuati in primele zile aproximativ 1000 de persoane. "Nu sint case distruse complet, dar avem 100 grav avariate. Curent electric avem in toate localitatile, mai putin in Belciug, unde mai este apa", spune primarul Costel Necula. La Maicanesti nu sint probleme cu apa, pentru ca se aduc regulat cisterne cu provizii, iar mincarea este asigurata de cantina improvizata de militarii Flotei maritime din Constanta, care gatesc alimentele puse la dispozitie de autoritatile comunei.


Adjud:

Singura problema cu care se confrunta orasul este ridicarea animalelor moarte, care trebuie facuta de administratia locala. "Colectarea animalelor dupa pasune merge greu. Ele trebuie identificate, si actiunea merge greu pentru ca utilajele se inpotmolesc in noroi", povesteste primarul Constantin Armencea. Potrivit edilului, sinistratii au alimente suficiente, iar ieri a inceput evaluarea pagubelor.


Nistoresti:

In cele noua sate ale comunei nu se poate circula decit cu pasul, 12 case au fost distruse complet, iar 14 au fost afectate partial. Incet, incet, au fost remediate problemele cu electricitatea. "Singura localitate in care nu este curent electric este satul Ungureanu, unde o alunecare de teren a distrus stilpii de inalta tensiune, si nici transformatorul nu poate fi refacut prea repede", ne-a declarat primarul Ion Gogorita.


Reghiu:

Satele comunei sint izolate datorita distrugerii drumurilor comunale si a drumului national. Ieri s-a remediat in proportie de 80% alimentarea cu energie electrica, insa in satul Ursoaia locuitorii au ramas fara lumina. Opt case au fost afectate de inundatii si alunecari de teren, iar 76 de anexe gospodareste in amenintate de dealurile care o iau la vale. "Este o suprafata de 10 hectare de pasune la nivelul comunei care a fost distrusa", a declarat primarul Cristea Hagiu.


Mera:

Un numar de 30 de case au fost deteriorate de inundatii. Dintre acestea, 20 sint in pericol de a fi distruse de alunecarile de teren, deoarece dealurile s-au surpat pina in spatele lor. De asemenea, aproximativ 20 de hectare de teren au fost afectate de alunecari. DN 2 M a fost distrus in doua locuri pe o portiune de 300- 400 de metri, in timp ce drumurile comunale sint distruse. "Am intervenit cu doua utilaje de la patronii locali pentr drumuri, dar se lucreaza foarte greu", ne-a declarat Marioara Serban, secretarul Primariei Mera.


Borsteni: Zeci de case si fintini au fost inundate de piriurile umflate, viitura luind totul in cale. Oamenii astepta in continuare ajutoare umanitare, dar si sprijin concret de la autoritati. Cei mai multi sinistrati sint oameni saraci.


Garoafa:

In satul Faurei, riul Putna a distrus malul drept si a acoperit teramentul caii ferate. De asemenea, un grup de 10 case sint puse in pericol de apele riului. Intre satele Strajescu si Ciuslea nu mai exista pod.


Racoasa:

Alunecarile de teren au afectat satele Marasti, Verdea si Gogoi. Se pare ca si Mausoleul a avut de suferit, insa aseara nu s-a putut lua legatura cu autoritatile.


Dumitresti:

Doua sate sint amenintate in satul Blidari de alunecarile de teren, iar in satul Motnau doua au fost distruse de acest fenomen. Riul a rupt pina la 15 metri din plantatiile cu pomi fructiferi sau din terenurile cu porumb. In satul Trestia doua poduri au fost afectate de viiturile puternice. Peste 250 de persoane traiesc sub permanenta amenintare a alunecarii a doi versanti care formeaza un baraj pe riului Motnau.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.