Local

#8220;Dreptul de a învata bine #8221; si #8220;dreptul de a asculta de parinti #8221;

Liliana Nenciu
8 iul 2005 607 vizualizări
Cei mai multi copiii isi cunosc drepturile si cred ca parintii sînt resonsabili de cresterea si dezvoltarea lor. Acestia din urma arunca responsabilitatea pe umerii institutiilor statului u in Vrancea, copiii pot reclama abuzurile parintilor la numarul de telefon gratuit 983.

Cei mai multi copii stiu ce drepturi au si multi dintre ei n-ar ezita sa-si reclame parintii daca nu sint tratati asa cum trebuie. în urma unei recente cercetari calitative aspura nivelului de cunoastere a drepturilor copilului, efectuate in rindul tinerilor parinti si al elevilor, de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, s-a constatat ca acestia din urma cunosc mai multe lucruri despre

drepturile lor decit adultii. Una dintre principalele concluzii ale cercetarii a fost ca, in timp ce copiii considera ca parintii sint primii resposbili de cresterea si dezvoltarea lor, adultii sint de parere ca principalii responsabili sint institutiile statului! Aceasta diferenta ar putea fi pusa pe seama faptului ca parintii se informeaza cu precadere de la televiziuni, pe cind copiii afla despre drepturile lor in cadrul orelor de educatie civica de la scoala. Faptul ca traim intr-o tara democratica a dat copiilor dreptul la cuvint, iar instaurarea mai multor institutii de protectie a copiilor maltratati de parinti, a demonstrat faptul ca minorii pot lua masuri impotriva violentei domestice in familie. "Copiii cu probleme din Vrancea se pot adresa Serviciului de Interventie in Regim de Urgenta din Focsani. Acest centru primeste si copiii strazii sau delincventi. Pe aceasta cale vreau sa informez ca toti copiii aflati in aceste situatii pot suna gratuit la numarul de telefon 983. Multi dintre ei se adreseaza la sediul nostru, iar noi ii indrumam catre acest centru. De la inceputul anului si pina acum, s-au prezentat la acest centru cinci cazuri", ne-a spus Gabi Teodor, purtatorul de cuvint al Directiei Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vrancea. Acesta a mai adaugat ca, acesti copii sint gazduiti pe o perioada limitata, de citeva zile pina se solutioneaza situatia lor.


"Palma parinteaca" e considerata benefica de parinti

Daca dreptul la viata, dreptul la educatie si dreptul la asistenta medicala gratuita sint considerate ca fiind cele mai importante drepturi ale copilului, atit de catre parinti, cit si de catre copii, acestia din urma au mentionat in plus dreptul la «cetatenie si nume », « dreptul la joaca » si « dreptul la hrana ». Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, copiii participanti la studiu confunda drepturile lor cu indatoririle fata de parinti (printre primele drepturi mentionate de ei au fost “dreptul de a invata bine” sau “dreptul de a asculta de parinti”). Chiar daca cei mai multi dintre adulti cunosc dreptul copilului de a nu fi maltratat, batut, agresat fizic sau verbal, toti sint de parere ca “palma parinteasca” sau ridicarea tonului fac parte din educatie. întrebati despre felul in care trebuie actionat in situatiile in care sint incalcate drepturile copilului, adultii stiu ca trebuie “anuntate autoritatile”, insa, de cele mai multe ori, acestia evita sa se implice (“nu e treaba mea”). Cercetarea face parte din Campania de educatie “Drepturile copiilor sint lege!”, desfasurata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) in cadrul Programului Phare 2002 si a urmarit sondarea nivelului de cunoastere a drepturilor copilului, reglementate prin Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Cercetarea s-a realizat pe un esantion reprezentativ de parinti cu virste intre 25-35 de ani si elevi cu virste intre 9-12 ani din mediul urban si rural. Potrivit initiatorilor, rezultatele cercetarii vor fi folosite pentru a formula mesajele cele mai potrivite prin care drepturile copiilor pot fi facute cunoscute publicului prin intermediul Campaniei «Drepturile copilului sint lege». Cercetarea a fost realizata in perioada mai-iunie 2005 de catre ISRA Centre Market Research.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.