Local

Focsaniul de odinioara, poarta spre amintiri

Iulia Crețu
8 iul 2005 1051 vizualizări
Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" a organizat o expozitie inedita cu carti, mobila, fotografii, ziare si reviste vechi

Holul Bibliotecii Judetene a fost transformat ieri intr-o veritabila "poarta a timpului", o bolta spre trecut, spre secolul al XIX-lea, o poarta formata din carti, mobila veche, tesaturi, umbrelute si patefoane care au apartinut unor focsaneni din alte vremuri. Vizitatorii au fost intimpinati cu acorduri ale melodiilor vechi, romante si ritmuri ce te duceau cu gindul la un bar din perioada interbelica dintr-un orasel de provincie. Focsaniul de altadata a fost adus in atentia vizitatorilor si prin reviste si ziare vechi, dar si prin fotografii cu imagini din orasul altei epoci. Publicul a putut admira arhitectura "brodata" a cladirilor, multe dintre ele fiind astazi doar amintiri, dar care parca inca respirau a nou. Atmosfera Focsaniului de altadata a fost pusa in antiteza cu cea a Focsaniului contemporan, prin imagini video cu cladirile si bulevardele actuale. Modernismul prezent a fost reprezentat si prin expozitia de grafica a tinarului artist Ovidiu Opait, care a vernisat patru simeze cu lucrari inedite, viziuni proprii asupra Focsaniului. "Am prezentat 20 de schite care reprezinta Focsaniul de azi, plin de agitatie, viata si forme arhitecturale noi. Le-am lucrat in doua saptamini si reprezinta gesturi, libertatea suprema de a creiona prin tuse un vis frumos ce poate fi Focsaniul", ne-a spus Ovidiu Opait. Alaturi de studentul de la Arte Plastice, in holul salii de lectura a bibliotecii, un alt artist focsanean, Claudiu Ionut Gologan, a expus o lucrare formata din trei pinze, lucrata in ulei si care reprezinta un ciclu din viata unui personaj real. Model pentru aceste pinze a fost un prieten de-al pictorului, singura lui legatura cu exteriorul fiind cele doua prezente feminine, invaluite parca in abur si pinze diafane. "Lucrarea se aseamana cu un montaj de film, este o intrepatrundere de realism si abstract, cele trei pinze fiind lucrate intr-o cromatica calda", ne-a spus Claudiu Gologan. Expozitia va mai putea fi admirata de nostalgici, dar si de iubitorii Focsaniului modern pina saptamina viitoare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.