Local

Focsanii vechi vs. Focsanii noi

Iulia Crețu
7 iul 2005 782 vizualizări
Cu prilejul Zilelor Municipiului, focsanenii vor avea posibilitatea de a admira poze ale tirgului de pe Milcov, instantanee cu cele mai reprezentative cladiri din perioada de inceput de secol XIX.

Cu prilejul Zilelor Municipiului, focsanenii vor avea posibilitatea de a admira poze ale tirgului de pe Milcov, instantanee cu cele mai reprezentative cladiri din perioada de inceput de secol XIX. Acestea sint expuse in holul Ateneului Popular "Mr. Gh. Pastia", iar ieri, fotografiile au fost admirate si de catre primarul Focsaniului modernizat de astazi, Decebal Bacinschi. Chiar daca majoritatea acestor edificii nu mai exista astazi, nostalgicii isi amintesc cu placere acele vremuri si chiar au remarcat, in spirit de gluma, ca "nu stiu cine era primar pe vremea aceea, dar Focsaniul arata mult mai bine decit astazi", dupa cum a spus un vizitator. Instantaneele au fost puse la dispozitia focsanenilor de catre Directia Judeteana a Arhivelor Nationale, care spera astfel sa aduca tinerilor mai multe amanunte despre arhitectura acelor vremuri si despre valoarea constructiilor vechi care au rezistat pina astazi. Dupa deschiderea acestei expozitii, in sala de spectacole a Ateneului Popular, a avut loc un simpozion care a avut drept tema tot "Focsaniul de altadata". Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancei, a facut o trecere in revista a jurnalelor unor calatori straini, care au trecut prin Tarile Romane si au luat contact si cu micul tirg de pe Milcov. Prima referire a unui strain cu privire la orasul Focsani dateaza de pe la 1575. "Pentru manifestarile dedicate Zilelor Focsaniului de anii viitori speram sa putem realiza un volum de documente, de studii privind evolutia in timp a orasului nostru", a spus Horia Dumitrescu. In cadrul aceluiasi simpozion au fost proiectate pe un ecran imagini ale vechiului tirg, cu cladirile simbolice, multe darimate intre timp, dar si poze cu Focsaniul secolului XXI.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.