Local

Masina de lupta ultrasofisticata, doar in dotarea armatei vrincene Jderul - mindria Brigazii 282 Mecanizate din Focsani

Sebastian Oancea
7 iul 2005 1413 vizualizări
Noua masina blindata de lupta a fost testata ieri, cu succes, in poligonul Malina, de catre Batalionul 280 Infanterie u Brigada 282 Mecanizata din Focsani este prima si singura unitate care detine acest tip de masina de lupta u "Jderul" inglobeaza tehnologii straine de ultima ora si este produs in colaborare cu firme de renume mondial



"Temutul Jder" cintareste peste 16 tone si poate adaposti 10 militari


"Jderul" este cea mai noua masina blindata de lupta cu care s-a "inzestrat" Infanteria Romana. Batalionul 280 Infanterie, unitate aflata in subordinea Brigazii 282 Mecanizate "Unirea Principatelor" din Focsani, are in dotare, in premiera nationala, noua masina ultrasofisticata de lupta MLI - 84 - M, denumita "Jderul", pe care a testat-o, cu succes, ieri in poligonul Malina din localitatea galateana Smirdan. Conducerea Brigazii s-a aratat extrem de multumita de rezultatul primului test pe care l-au executat cei trei "Jderi" in poligonul Malina, atit in ceea ce priveste manevrabilitatea, cit si precizia si puterea de foc. Testul a constat in manevre executate in poligon, trageri de lupta cu armamentul de pe masinile de lupta, dupa deplasare, cu identificarea obectivelor in timp scurt, precum si corectarea focului.


"Jderul" este produsul Centrului de Afaceri Produse Militare din cadrul MFA Mizil si inglobeaza tehnologii straine de ultima generatie in domeniul tehnicii militare. Astfel, motorul este produs de firma Caterpillar, firma de renume in productia de motoare si se distinge prin siguranta mare de functionare, rezerva mare de putere, consum scazut de combustibil si alte caracteristici tehnice. Turela este realizata in colaborare cu firma israeliana Rafael Armament Development Authority iar tunul automat de 25 de milimetri este realizat in colaborare cu firma Oerlikon. Puterea mare de foc datorata armamentului de care dispune: tun automat precis, stabilizat in doua planuri, cu tragere rapida si mitraliera de calibru 7,62 milimetri fac din "Jder" una dintre cele mai moderne si performante masini de lupta aflate, deocamdata, doar in dotarea Brigazii 282 Mecanizate "Unirea Principatelor" Focsani. "Temutul Jder" cintareste peste 16 tone si poate adaposti pina la 10 militari. "Deocamdata "Jderul" este inzestrat cu un tun si cu o mitraliera, urmind ca din 2007 sa fie dotat si cu sistem integrat de rachete antitanc. Masina de lupta a Infanteriei are un sistem de detectare a iluminarii cu laser care declanseaza un sistem de mascare prin fum ce nu permite inamicului sa observe aceasta masina pe cimpul de lupta", ne-a "dezvaluit" capitanul Dan Huduma, ofiter in cadrul Statului Major al Batalionului 280 Infanterie Focsani. Cei trei "jderi" testati in poligonul Malina vor continua sa fie evaluati timp de un an de zile, dupa care, avind in vedere ca cel putin la primul test de ieri s-a comportat aproape de perfectiune, este posibil sa fie realizat in productie de serie, inlocuind treptat vechile TAB -uri aflate in prezent in dotarea Armatei Romane. "Primele activitati pe care le-am desfasurat, respectiv, exercitiile de conducere, tragerile de lupta dovedesc clar o putere de foc foarte buna, o capacitate de manevra la fel de buna, comunicatiile sint extrem de bune, deci, in concluzie, sintem foarte multumiti de aceasta masina de lupta", a conchis comandantul Brigazii 282 Mecanizate "Unirea Principatelor", colonelul dr. Ioan Cotropai. Tot ieri, in poligonul Malina, presa a putut admira manevrele executate de tancul "Bizonul".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.