Local

Farmaciile nu sint interesate de eliberarea de compensate

Liliana Nenciu
6 iul 2005 607 vizualizări
15,8 miliarde vor fi destinate medicamentelor compensate si gratuite, dar nu toate farmaciile au depus declaratiile cerute pentru a primi banii. Farmaciile au intrat deja in banii pentru semestrul III

Dupa lungi asteptari, farmaciile vrincene au primit ieri sumele promise de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru medicamentele subventionate de la bugetul de stat. Reprezentantii farmaciilor au fost obligati sa dea o declaratie pe propria raspundere privind respectarea sumelor contractate, insa foarte putine unitati au adus declaratiile de propria raspundere pentru a putea fi semnate actele aditionale. "Nu stiu daca este o lipsa de interes, poate au avut diferite motive sa nu aduca aceste declaratii. La nivelul judetului, la sfirsitul lunii mai 2005, CAS Vrancea avea in evidenta un numar de 6 farmacii care epuizasera deja intreaga suma repartizata pentru 2005. Pentru cele 6 farmacii se inregistreaza si o depasire a fondurilor conform contractului cadru, in valoare totala de 7,2 miliarde lei. Alte 24 de farmacii au depasit sumele aferente semestrului I cu 2,5 miliarde de lei. Din cele 6 farmacii care epuizasera fondurile, doar una a depus declaratie", a declarat Daniela Stoica, director interimar al CAS Vrancea. Conform aceleiasi surse, dintr-un buget initial pentru anul 2005 de 141 miliarde de lei, la sfirsitul lunii mai au fost consumate 100 miliarde lei. In acest moment, farmaciile elibereaza medicamente din fondurile repartizate pentru semestrul III, dupa cum a mai precizat directorul interimar Daniel Stoica. Reprezentantii CAS Vrancea nu fusesera inca informati daca rectificarea va include si sumele din 2004, cu toate ca o lege in vigoare in aceasta luna prevedea acest lucru. "Suma corespunzatoare depasirii de maximum 5% nu face obiectul cuprinderii in angajamentele legale si in plati. In acest sens, reprezentantii legali ai farmaciilor aflate in contract cu casele de asigurari de sanatate depun o declaratie cu privire la incadrarea in limita valorii anuale de contract sau procentul de depasire a acesteia", specifica ordinul comun al celor doua institutii din domeniul medical. Asa cum a anuntat CNAS, fondul unic de asigurari de sanatate a fost suplimentat cu 1200 miliarde lei, bani a caror utilizare a fost aprobata prin O.U.G. nr. 46/2005. In acest fel, executivul a pus capat, cel putin pentru moment, crizei de medicamente eliberate in regim gratuit si compensat, criza declansata inca de la inceputul acestui an. Modalitatea de primire a acestor bani a fost cea a rectificarii bugetare, prin incheierea de acte aditionale. Conducerea CAS asteapta in continuare farmaciile cu care are incheiate contracte sa depuna declaratii cu privire la incadrarea in limita anuala a valorii de contract sau procentul de depasire a acesteia. Dupa cum au mai precizat oficialii CAS Vrancea, in judet, farmaciile dispun de programul informatic pentru eliberarea medicamentelor compensate si gratuite.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.