Local

Calculatorul ca biblioteca a viitorului

Iulia Crețu
5 iul 2005 673 vizualizări
Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" a participat saptamina trecuta la Cluj, la un simpozion despre competivitatea europeana a bibliotecilor romanesti, intilnire la care au participat numeroase institutii autohtone, dar si biblioteci din tari ca Italia sau Spania.

Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" a participat saptamina trecuta la Cluj, la un simpozion despre competivitatea europeana a bibliotecilor romanesti, intilnire la care au participat numeroase institutii autohtone, dar si biblioteci din tari ca Italia sau Spania. Tema centrala de discutie a fost aceea a permanentei informatizari si a incercarii de transformare a vechii institutii intr-un sistem nou, unde calculatorul sa joace rolul principal. In cadrul aceluiasi seminar au fost prezentate si proiecte si practici de succes in bibliotecile publice din Romania, majoritatea facind referire tot la partea on-line si la serviciile de referinte electronice. Bibliotecile straine au prezentat "o modalitate SF" de functionare a "casei cartilor". "Bibliotecile din Italia si Spania, dar si citeva de la noi au prezentat institutia ca pe un raft cu autoservire, unde cititorul se foloseste doar de un cod de bare si de un card pentru a imprumuta o carte. Corespondenta cu cititorii se tine prin internet si prin mesaje pe telefoane mobile. Aici rolul predominant il joaca calculatorul, iar bibliotecarul tinde sa ocupe o functie elementara. Noi incercam sa realizam un echilibru real, onest intre traditie si modernizare. Calculatorul trebuie sa fie o alternativa a cartii si nu invers", ne-a spus Teodora Fintinaru, directoarea bibliotecii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.