Local

Cursuri de igiena obligatorii pentru salariati

Liliana Nenciu
30 iun 2005 9010 vizualizări
Un act legislativ al Ministerului Sanatatii a fost nesocotit aproape doi ani. Diplomele obtinute pina in prezent au fost mai mult de forma. Salariatii care nu vor urma aceste cursuri vor fi drastic amendati.

Indiferent daca este vorba de vinzatorul de la magazinul alimentar, de brutar sau de coafeza ori manichiurista, toti angajatii sint obligati sa fie absolventii un curs de igiena sanitara. Desi Ordinul Ministrului Sanatatii 1225, cel care reglementeaza aceste obligatii, a fost publicat inca din anul 2003, pina in prezent, in Vrancea nu s-a tinut cont de acesta. Motivul invocat de reprezentantii DSP a fost faptul ca in judet nu exista nici o forma de invatamint autorizata in acest sens.


Angajatii care presteaza activitati de productie si de comercializare a produselor alimentare, de alimentatie publica si colectiva, serviciile si productia de apa potabila, precum si serviciile de intretinere corporala sint obligati sa urmeze un curs de igiena. De la momentul legiferarii OMS 1225, adica de acum doi ani, pentru a se acoperi legal, angajatii si angajatorii au apelat la diverse metode de compromis. Printre acestea s-au numarat diversele cursuri, in urma carora cei interesati au obtinut, de cele mai multe ori, diplome "de forma". De anul trecut insa, Ministerul Sanatatii si cel al Educatiei si Cercetarii au decis ca aceste cursuri sa fie organizate doar de scoli autorizate in acest sens. In prezent, in Vrancea exista o singura astfel de scoala, apartinind SC Marcip Com SRL.Conform ordinului amintit mai sus, personalul calificat din activitatile mentionate are obligatia legala a instruirii periodice in vederea insusirii notiunilor fundamentale de igiena, activitate organizata si finalizata cu examinare si certificate, in conformitate cu prezenta metodologie. "Este foarte bine ca s-a instituit o astfel de scoala. Aceasta scoala a fost acreditata atit de Ministerul Sanatatii cit si de Ministerul Invatamintului. La finalizarea acestui curs, lucratorul primeste o diploma de absolvire care este valabila trei ani. Dupa expirarea acestui termen, angajatii trebuie sa reia cursurile pentru reimprospatarea cunostintelor", ne-a spus Marina Maiorov, director adjunct in cadrul DSP Vrancea. în procesul de instruire privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena este cuprins personalul din unitatile de servicii de productie, depozitare, transport si comercializare a alimentelor, inclusiv alimentatie publica si a colectivitatilor, servicii de curatenie in unitati de asistenta medicala, colectivitati de copii si tineri, uniati de cazare (hoteluri, moteluri, cabane etc.). Personalul responsabil cu productia si distributia apei potabile, productia apei imbuteliate si serviciile de ingrijire corporala (cosmetica, frizerie, coafura, manichiura, pedichiura, masaj etc.) este si el obligat sa urmeze acest curs de igienizare.


O singura scoala in Vrancea

Potrivit legii, programele de instruire in domeniul sanatatii publice privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena se pot realiza de catre persoane juridice de drept public sau privat, cabinete medicale care au ca obiect de activitate desfasurarea de activitati de invatamint si sint avizate de catre Ministerul Sanatatii si Familiei si de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii Dupa acest curs, absolventii vor dobindi notiuni fundamentale de igiena, totalitatea cunostintelor si deprinderilor elementare referitoare la pastrarea sanatatii si prevenirea imbolnavirilor, pe care lucratorii din sectoarele de activitate cu risc pentru sanatatea populatiei trebuie sa le posede. "Durata acestui curs este de 120 de ore, insa pentru fiecare specializare in parte se fac 30 de ore. Costul acestui curs este de 1,2 milioane de lei, bani pe care ii poate plati atit angajatorul, cit si angajatul deoarece noi ii eliberam un certificat de absolvire pe numele persoanei in cauza, nu pe numele firmei. In prezent avem trei lectori aprobati de DSP care se ocupa de instruirea cursantilor, insa acestia nu vor face parte si in Comisia de Examinare la finalizarea cursului. Noi facem astfel de cursuri din anul 1998, insa de anul trecut s-a schimbat legislatia si ne-a trebuit o alta autorizatie", ne-a spus Constantina Negoita, directorul Scolii Sanitare postliceale "Vasile Alecsandri" din Focsani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.