Local

Tot mai multi vrinceni cad din pomi

Liliana Nenciu
27 iun 2005 826 vizualizări
Ciresele si florile de tei dau batai de cap medicilor.

Ciresele si florile de tei dau batai de cap medicilor. Zilnic, la Spitalul Judetean se prezinta cel putin doua persoane cu fracturi de membre, de coloana sau traumatisme cranio-faciale cauzate de caderea de la inaltime din diferiti copaci. Cu toate ca "Ciresarul" este luna preferata a copiilor, cei mai multi care ajung pe patul de spital au peste 35 de ani. "Vin zilnic persoane mature care prezinta traumatisme determinate de caderea de la inaltime. Cauzele sint multiple, cum sint copacii putrezi, pierderea echilibrului sau virsta inaintata a victimelor, care nu le mai permite o buna rezistenta la efort. La persoanele mature aceste traumatisme sint mai greu de vindecat decit cele la copii. Nu am avut cazuri deosebite pina acum, insa de la o cazatura poti ramine paralizat pe viata sau chiar se poate muri", ne-a spus medicul Cristina Roman, purtator de cuvint in cadrul SAJ Vrancea.



Atentie la insolatii!

Palaria este un accesoriu care nu trebuie sa va lipseasca


Insolatiile fac din ce in ce mai multe victime in aceste zile caniculare. Deoarece in anii trecuti, pe perioada lunilor de vara, s-au inregistrat nenumarate cazuri de insolatii, medicii recomanda evitarea expunerii la soare in perioada de maxima intensitate, adica intre orele 11.00-15.00. "Este mai indicat sa se iasa afara la primele ore ale diminetii sau spre apus, cind razele soarelui isi pierd puterea. Palaria este un accesoriu vestimentar care nu trebuie sa lipseasca, deoarece asigura o buna protejare a capului. O alta masura preventiva o constituie hidratarea. In perioadele caniculare trebuie consumate minimum doi litri de apa pe zi, nu toata cantitatea de apa o data, ci pe parcursul zilei. De asemenea, trebuie sa ne straduim sa eliminam bauturile alcoolice, cafeaua sau sucurile cu chimicale, care sint contraindicate. Aparitia unor simptome precum ameteli, lesinuri, pierderi de cunostinta constituie un motiv de prezentare la medic cit mai repede posibil", ne-a spus medicul Nicolae Varasciuc. Seful Ambulantei a mai adaugat ca trebuie marita frecventa dusurilor si bailor cu apa la temperatura pielii. De asemenea, in perioadele cele mai calde din zi nu trebuie facut efort fizic sustinut. In agricultura, pe santierele de constructii, in halele industriale trebuie luate masuri speciale de prevenire a riscurilor pentru sanatate. E necesar sa se acorde o atentie speciala copiilor, care nu trebuie lasati sa astepte in autovehicule parcate la soare si nu trebuie nici transportati pe distante lungi in masini fara climatizare. Deasemenea, virstnicii, in special cei cu afectiuni cardiace si respiratorii, trebuie sa evite deplasarile si locurile aglomerate.


Diferenta dintre UVB si UVA

Trebuie stiut ca o expunere excesiva la soare, repetata si neinsotita de protectie, poate afecta sistemul imunitar, poate determina producerea unor boli de piele adesea incurabile si grabi imbatrinirea pielii. Medicii spun ca pielea este ea insasi o bariera de protectie si o zona de comunicare cu exteriorul. "Stratul de la suprafata al pielii e format din keratinocite, care se multiplica in contact cu razele soarelui. Acest proces constituie de fapt prima protectie cutanata a pielii. La baza epidermei, melanocitele se multiplica si accelereaza producerea melaninei, responsabila de absorbtia razelor solare si de formarea unui ecran protector si a unui bronz frumos, aramiu. Cantitatea de melanina determina natura pielii si capacitatea acesteia de protectie in fata soarelui", explica specialistii. Ultravioletele sint de doua tipuri: UVA si UVB. Razele UVB traverseaza doar straturile superficiale ale pielii, in timp ce razele UVA au capacitatea de a penetra pina in straturile profunde. De aceea, UVB sint responsabile de insolatii, respectiv de arsurile banale datorate soarelui, iar razele UVA de afectiunile mai complicate si mai grave ale pielii. De obicei, cremele solare combina filtrele UVB cu cele UVA. Dupa mai multe zile de plaja, protectia impotriva UVB este de aproximativ 90%, in schimb protectia impotriva UVA nu este niciodata suficienta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.