Local

Sediul CAS- fabrica de bani pentru Prunache

Mihai Boicu
16 iun 2005 784 vizualizări
Casa de Asigurari de Sanatate a acceptat anul trecut sa plateasca firmei Aispa Stars '95 lucrari care nu fusesera executate sau materiale care fusesera cumparate in anii trecuti, potrivit Camerei de Conturi Vrancea Noul sediu a "crescut" in patru ani de la 14 la 30 de miliarde de lei. PNA sustine ca in timpul ridicarii sediului au "disparut" nu mai putin de 8 miliarde de lei.



Constructia noului sediu al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate s-a dovedit un izvor de bani pentru omul de afaceri Corneliu Prunache. De la 14 miliarde de lei, valoarea lucrarilor a crescut la 30 de miliarde de lei, din care Aispa Stars \'95 a incasat 22 de miliarde de lei. Conducerea CAS a acceptat sa plateasca lucrari pe care le mai platise sau lucrari care nu fusesera in realitate executate, potrivit raportului de control al Camerei de Conturi Vrancea pe anul 2004. Astfel, citeva miliarde de lei erau pregatite sa plece in buzunarele adinci ale lui Prunache. Pentru modul dubios in care s-au dus cheltuit bani CAS pentru constructia sediului, PNA i-a trimis in judecata pe sefii institutii, precum si pe Corneliu Prunache. Acesta este acuzat ca a folosit banii destinati pentru achizitia de materiale pentru a cumpara actiuni pe piata de capital. De asemenea, au fost trimisi in judecata fostii directori Constantin Buza, Gheorghe Bercea si directorul economic Emilia Trus pentru un prejudiciu de 8,2 miliarde de lei.


Constructia noului sediu al CAS a fost folosita ca o fabrica de inmultit bani pentru omul de afaceri Corneliu Prunache. Controlul Camerei de Conturi Vrancea a aratat cum anul trecut firmei Aispa Stars \'95 i-au fost acceptate la plata lucrari care nu fusesera executate, lucrari si materiale care fusesera deja achitate in anii trecuti. De asemenea, CAS a acceptat sa plateasca lucrari a caror valoare a fost actualizata fara documente justificative, pentru cel putin 80% din valoarea materialelor, exprimata in preturi din luna de decontare. Potrivit raportului de control al Camerei de Conturi Vrancea, in luna mai 2004 CAS a achitat zidarie din blocuri BCA, care fusese pretinsa la plata inca din luna octombrie 2001. In situatia de lucrari din aceeasi luna, a fost inlocuita o solutie de finisaj exterior pentru suprafata de 577,2 metri patrati cu o alta solutie, conform actului aditional, fara a se modifica si suma pentru lucrare. CAS a acceptat anul trecut sa plateasca sume de ordinul sutelor milioane de lei pentru lucrari care nu fusesera executate. Potrivit situatiilor de lucrari intocmite, in iunie 2004 suma acordata firmei Aispa Stars \'95 a fost de 372,181 milioane de lei, iar in iulie 55,9 milioane de lei si 67,6 milioane de lei. Toate aceste sume au fost acceptate la plata in conditiile in care in situatiile de lucrari au fost inscrise lucrari care in realitate nu fusesera executate.


Usi platite de doua ori

Inspectorii Camerei de Conturi Vrancea au constatat in timpul controlului ca in situatia de lucrari intocmita in luna iulie 2004 aparea inscrisa cantitatea de 34,6 metri patrati usi stejar la un pret unitar de 5,3 milioane de lei. La o verificare mai atenta s-a descoperit ca o cantitate de 37,47 de metri patrati de usi stejar, la un pret unitar de 3,5 milioane de lei, fusese pretinsa la plata inca din decembrie 2002. In luna mai 2003, Aispa Stars \'95 a emis o alta situatie de lucrari, "corectata", in care a cerut pentru 27,17 metri patrati suma de 174 milioane de lei, adica cu 1,8 milioane de lei in plus pentru fiecare metru patrat. In total, Camera de Conturi a constatat ca anul trecut s-au acceptat cheltuieli legale in valoare de 720 de milioane de lei. Bugetul a fost prejudiciat cu 584 de milioane de lei, din care 545 de milioane de lei au reprezentat plati nelegale, iar diferenta foloase nerealizate. Suma a fost recuperata in totalitate in timpul controlului. Camera de Conturi a trimis dosarul la Tribunalul Vrancea, insa nu pentru aceste nereguli, ci pentru suma de 52,3 milioane de lei cu care ar fi fost prejudiciat bugetul statului. Acuzat este fostul director Gheorghe Bercea, iar suma ar reprezenta costul deplasarilor cu masina CAS intre Focsani si Adjud.


PNA cere socoteala pentru 8 miliarde de lei

Sefii CAS Vrancea au fost trimisi in judecata de procurorii PNA pentru un prejudiciu adus bugetului statului de 8,2 miliarde de lei. Totul de a pornit de la incredintarea directa a constructiei noului sediu firmei Aispa Stars \'95 in noiembrie 2000, cu incalcarea prevederilor legale. La vremea respectiva director era Constantin Buza. Initial valoarea noului sediu era estimata la 14 miliarde de lei, insa de atunci si pina acum aceasta a ajuns la 30 de miliarde de lei. Corneliu Prunache a incasat suma de 22 de miliarde de lei, iar constructia a fost ridicata in proportie de 70%. Modul in care s-a derulat afacerea dintre CAS si Aispa Stars \'95 a inceput sa fie cercetat inca de anul trecut, insa abia anul acesta PNA a demarat o ancheta. In urma acesteia au fost trimisi in judecata Constantin Buza, care si-a dat recent demisia din functia de director, predecesorul sau Gheorghe Bercea, in timpul mandatului caruia s-au derulat majoritatea lucrarilor, directorul economic Emilia Trus, si ultimul, dar nu cel din urma, omul de afaceri Corneliu Prunache. Acesta a fost acuzat ca in loc sa cumpere materiale cu banii primiti de la CAS, i-a cheltuit pentru a cumparat actiuni pe piata de capital.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.