Local

Medicamente gratuite... dar cu bani

Liliana Nenciu
30 mai 2005 567 vizualizări
De la 1 iunie, copiii vor beneficia de medicamente gratuite, insa la pretul de referinta. La cele mai multe medicamente, pretul de vinzare este mai mare, iar diferenta va fi suportata din buzunarul pacientului.

Medicamentele prescrise minorilor (inclusiv sugarilor), studentilor, elevilor si ucenicilor care au virsta sub 26 de ani si nu obtin venituri din munca ramin gratuite, insa aceasta gratuitate va fi acordata la pretul de referinta. Pentru fiecare medicament in parte, acest pret este stabilit de Ministerul Sanatatii la nivelul celui mai ieftin produs de tipul respectiv aflat pe piata. Daca asiguratul doreste un produs echivalent cu cel de baza, dar mai scump, va trebui sa acopere doar diferenta de pret dintre cele doua produse. Aceeasi situatie exista si in cazul femeilor insarcinate sau lauzelor care au venituri mai mici decit salariul de baza minim brut pe tara. In aceeasi categorie mai intra veteranii de razboi, persoanele cu handicap, fostii detinuti politici si revolutionarii, potrivit oficialilor MS. Conducerea Ministerului a mai informat ca valoarea medicamentelor prescrise pentru tratamentul acestor persoane se va suporta din fondul de asigurari sociale de sanatate, la nivelul pretului de referinta sau al pretului de decontare, si nu al pretului de vinzare. "Aceasta noua reglementare este benefica doar pentru stat, nu si pentru asigurat. Medicii vor trebui sa prescrie medicamente ieftine, care, de cele mai multe ori nu se mai gasesc in farmacii. Aceste medicamente vor putea fi inlocuite cu medicamente scumpe din import, bolnavul fiind nevoit sa plateasca diferenta de bani", ne-a spus Fevronia Stoica, presedinta Colegiului Farmacistilor Vrancea.

Medicamente romanesti de proasta calitate

Noile modificari din sistemul sanitar vor da batai de cap si medicilor de familie, care vor trebui sa aiba grija sa prescrie medicamente cit mai ieftine, pentru a nu depasi pretul de referinta. "Atit medicii cit si noi, farmacistii, a trebuit sa suportam o serie de schimbari drastice in ultimul timp. Dupa ce am fost nevoiti sa punem bani din buzunarul nostru pentru stocurile de medicamente achizitionate inainte de ieftinire, acum trebuie sa implementam alte soft-uri in farmacii. Acest sistem de compensare este benefic pentru bugetul statului, deoarece medicamentele compensate prescrise pacientilor s-au dublat, iar fondul de sanatate este foarte mic. Medicamentele prescrise in cadrul programelor de sanatate ramin in continuare gratuite", ne-a spus Fevronia Stoica, presedinta Colegiului Medicilor Vrancea. Aproape toate farmaciile vrincene si-au terminat fondurile pe anul 2005, asa ca durata implementarii soft-urilor in farmacii, cu noile liste de medicamente, nu va afecta bolnavii din Vrancea. Durata implementarii unui soft dureaza in jur de o saptamina, deoarece CAS Vrancea are un singur informatician responsabil cu implementarea programelor IT.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.