Local

Vrincenii iubesc doar animalele de companie

Liliana Nenciu
30 mai 2005 600 vizualizări
Din lipsa de sponsori si oameni iubitori de animale, Centrul de Salvare si Ingrijire a faunei salbatice de la Petresti nu se bucura de aceeasi popularitate ca in tarile europene.

Putini stiu ca Vrancea se bucura de un proiect inedit in Romania, prin care fauna salbatica poate fi salvata. Lucrul cel mai grav este ca nici cei care au aflat nu s-au aratat interesati sa ajute animalele salbatice ranite sau lovite. Coordonatorii programului nu au renuntat insa la initiativa lor si spera ca, in viitorul apropiat, acest proiect sa capete amploare. In speranta ca se vor gasi oameni care sa iubeasca animalele si sa ajute financiar, initiatorii acestui proiect au apelat chiar si la anunturi la mica publicitate. In urma unui act normativ, toate gradinile zoologice trebuie sa se conformeze la standarde europene, iar centrul medical de la Petresti spera sa reuseasca cu ajutorul voluntarilor.

Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice Vrancea a implementat, in luna noiembrie a anului trecut, un proiect inedit pentru judetul nostru, intitulat generic "Actiuni Concrete de salvare a animalelor si pasarilor ranite sau bolnave din judetul Vrancea". Coordonatorii proiectului, doi geografi si un medic veterinar, au considerat Cringul Petresti un loc propice pentru un centru de salvare si ingrijire a faunei salbatice. Lipsa de sponsori si voluntari a facut, insa, ca unele animale din centru sa ajunga in casele initiatorilor acestui proiect. "Am fost nevoiti sa luam animalele acasa, deoarece la inceput nu aveam custi suficiente. Singurii care ne-au ajutat au fost directorul Muzeului Vrancea si Consiliul Judetean. Am crezut ca oamenii vor fi mai cooperanti, insa doar citeva persoane au adus animale salbatice, pe care le-au gasit ranite. Am avea nevoie de citiva voluntari care sa duca mincare animalelor. Noi le vom asigura tot ce au nevoie, transport si conditii. Cred ca sint multi studenti la medicina veterinara sau pensionari care iubesc animalele... Daca vom primi finantari ii vom plati", ne-a spus geologul Silviu Chiriac, coordonatorul programului "Life Natura". Cu toate ca initiativa infiintarii unui centru de salvare si ingrijire a faunei salbatice a apartinut unor romani, acest proiect nu ar fi existat daca nu ar fi fost sprijinit financiar de Ambasada Regatului Tarilor de Jos. Proiectul este derulat in cadrul KNIP si are ca scop conservarea faunei salbatice din judetul Vrancea. Spre deosebire de iubitorii de animale din tarile europene, vrincenii nu s-au aratat impresionati de acest proiect. "Romanii trebuie sa aiba un beneficiu material de pe urma oricarui lucru pe care il fac. Noi am vrut, prin acest proiect, sa atragem lumea sa iubeasca si sa salveze animalele salbatice", este de parere medicul veterinar Florin Vulpoiu. Cu toate acestea, coordonatorii programului nu au renuntat la initiativa lor si spera ca, in viitorul apropiat, acest proiect sa capete amploare.

Zeci de animale salvate

In acest mic centru, medicul veterinar Florin Vulpoiu s-a confruntat deja cu cazuri deosebite, cum ar fi o caprioara sfirtecata de lupi, un pui de urs calcat de o masina, citeva animale otravite si multe alte animale carora le-a fost pusa viata in pericol chiar de oameni. Medicul veterinar isi aminteste cum si-a petrecut citeva ore in sala de operatie, incercind sa salveze viata caprioarei. "Nu-mi vine sa cred ca am reusit sa o salvez. Avea totul sfirtecat. Am cusut la ea vreo trei ore, dupa care au urmat vreo citeva saptamini pina cind s-a refacut complet. A fost o experienta unica si pentru mine, cu toate ca eu operez animale aproape zilnic. Acum a fost altceva, deoarece eu o gasisem, nu venise cineva cu animalul sa-l operez. Cred ca unii oamenii nu au descoperit inca sentimentul nou de a salva o viata. Este ceva unic si chiar ii sfatuiesc sa incerce", a afirmat medicul Florin Vulpoiu.

Cu toate ca pina acum proiectul nu s-a bucurat prea mult de ajutorul vrincenilor, coordonatorii au salvat viata unor specii rare de pasari si animale. "Pina acum am tratat un uliu, ursi, o acvila, un caprior, o bufnita, un vinturel de primavara si altele. Pe unele dintre acestea am fost nevoiti sa le crestem in locuintele noastre, deoarece nu avem custi corespunzatoare. Poate peste ceva timp vom ajunge si noi sa avem un Animal Planet la Petresti", ne-a mai spus medicul Florin Vulpoiu. Vrincenii sint asteptati sa viziteze acest centru de salvare a animalelor, in speranta ca asa se vor gasi oameni cu suflet mare, care vor incerca sa se implice in salvarea animalelor salbatice aflate in pericol. Cei interesati pot suna si la numarul de telefon 206.788.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.