Local

Coalitia PNL- PD- PCR a murit in Consiliul Judetean

Mihai Boicu
19 mai 2005 765 vizualizări
Conservatorul Horia Furtuna a fentat si Alianta D.A. si pe Marian Oprisan la sedinta de ieri. Declansarea privatizarii SC Drumuri si Poduri SA nu a fost aprobata, chiar daca al doilea conservator a votat "pentru". Votul a marcat "moartea" protocolului de colaborare dintre Alianta D. A. si fostii umanisti

Sedinta de ieri a Consilului Judetean Vrancea a marcat sfirsitul iluziei ca Alianta D. A. si Partidul Conservator vor fi in coalitie in judetul Vrancea. Horia Furtuna, presedintele organizatiei PC, a fentat si Alianta si PSD si nu s-a prezentat la sedinta. In aceste conditii, Marian Oprisan nu si-a vazut visul de a vedea inceputa privatizarea SC Drumuri si Poduri SA, societate care i-a adus un dosar la PNA, si a anuntat ca va convoca o sedinta "de indata", cel mai probabil vineri. Alaturi de PSD a votat al doilea consilier conservator, Gheorghe Vasile, precum si peperemistul Marin Stoica. Sedinta s-a transformat intr-un circ, deoarece Oprisan le-a cerut consilierilor sa voteze nominal si sa-si argumenteze optiunea. Presedintele CJ a oferit o explicatie hilara pentru faptul ca nu a platit datoriile de 85 de miliarde de lei la SC Drumuri si Poduri SA: vinovat este Traian Basescu, care a iesit presedinte si nu a numit un premier PSD, care sa plateasca datoriile Consiliului Judetean.

Sedinta extraordinara de ieri a Consiliului Judetean a marcat "extraordinarul" deces al coalitiei dintre liberali, democrati si conservatori la doua luni si jumatate de la semnarea protocolului de colaborare. Miza de ieri a fost declansarea procedurii de privatizare a SC Drumuri si Poduri SA, pentru care Marian Oprisan avea nevoie de o majoritate de doua treimi. Horia Furtuna, vicepresedintele Consiliului Judetean, spunea in urma cu doua zile ca "vom vedea" cum va vota, dupa ce s-a intilnit cu consilierul liberal Eduard Lambrino si a convenit ca va avea o pozitie comuna cu Alianta. Daca luam cuvint cu cuvint declaratia sa, liderul conservatorilor vrinceni a mintit, deoarece nu a fost vazut deloc la sedinta, fiind dat absent nemotivat si "pedepsit" cu indemnizatia si cu salariul cuvenit pentru ziua de ieri. Au mai lipsit liberalul Dragos Mircea si "independentul" pro PSD Constantin Guguianu. Alianta a cerut validarea lui Nicolae Latcan in locul liberalului Ion Calin, care a demisionat, si a democratului Stan Rogoz in locul prefectului Ion Oprea. Asa cum era de asteptat, pesedistii au aprobat propunerea lui Marian Oprisan pentru ca acestia sa fie validati la viitoarea sedinta ordinara. Pentru aprobarea declansarii privatizarii CJ era nevoie de votul a 21 de consilieri din cei 31 care sint in functie. Marian Oprisan a obtinut 20 de voturi, cu sprijinul conservatorului Gheorghe Vasile si a consilierului PPRM Marian Stoica. Cel dintii a spus ca voteaza in interesul judetului, al SC Drumuri si Poduri SA si al muncitorilor. Ulterior, acesta ne-a spus ca nu s-a consultat inainte cu Horia Furtuna, care nu i-ar fi spus nimic despre ceea ce a convenit cu Alianta. Marin Stoica s-a razgindit de la precedenta sedinta si a votat pentru privatizarea societatii, dupa ce a declarat ca intreprins o mica investigatie si a ajuns la concluzie ca aceasta este cea mai buna solutie.

Basescu, vinovat de datoriile CJ

Marian Oprisan i-a lasat masca pe cei care au participat la sedinta atunci cind i-a spus liberalului Ilie Neacsu cine se face vinovat ca CJ nu si-a platit datoriile din 2003 si 2004 la SC Drumuri si Poduri SA, unde este actionar unic. "Nu exista vinovati, pentru ca vina este institutionala, vina este a Consiliului Judetean in ansamblu, vina este a Guvernului care nu a dat bani din fondul de rezerva bugetara, vina este a presedintelui Romaniei Traian Basescu, care a impus un alt Guvern decit majoritatea aleasa in Parlament", a spus presedintele CJ. Acesta a cerut la momentul votului ca fiecare consilier sa voteze nominal si sa-si argumenteze punctul de vedere. Daca cel al pesedistilor a fost cu mici variatii acelasi, consilierii din Alianta au refuzat in majoritate sa comenteze. Acestia s-au cam incurcat in cuvinte atunci cind Marian Oprisan le-a cerut expres sa spuna ce alte solutii au pentru redresarea SC Drumuri si Poduri SA. Singurul mai "acid" a fost democratul Valerica Panciu, care a spus ca trebuiau sa se plateasca datoriile, nu sa se cumpere un Audi de 63.000 de euro. Pozitia oficiala a Aliantei D.A. a fost pentru privatizare, insa nu in maniera in care a propus Marian Oprisan. Acesta a precizat de mai mult ori ca se voteaza numai declansarea procesului, urmind ca dupa aceea sa se stabileaca modalitatea de privatizare. Pentru SC Drumuri si Poduri SA si-a manifestat interesul SC Vega \'93 SA Galati si asociatia salariatilor din societate, aceasta din urma varianta fiind agreata, se pare, si de Marian Oprisan. Pentru ca au votat impotriva, Marian Oprisan i-a acuzat, ca de obicei, pe liberali si democrati ca voteaza impotriva celor care i-au ales. Acesta a spus ca ar putea cere dizolvarea Consiliului Judetean si declansarea de alegeri, daca Alianta D.A. va vota impotriva. La finalul sedintei, presedintele CJ a anuntat ca va convoca o sedinta "de indata", cel mai probabil vineri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.