Local

Comorile alesilor facute pe votul prostilor

Mihai Boicu
18 mai 2005 1046 vizualizări
Marca bogatiei parlamentarilor pesedisti de Vrancea sint tablourile si bijuteriile de miliarde de lei. Deputatul Miron Mitrea ascunde un "muzeu" cu 99 de tablouri, bijuterii si alte opere de arta in valoare 1,5 miliarde de lei. Casele, conturile si masinile pesedistilor ii fac sa para saraci pe parlamentarii Aliantei D.A., care calca insa pe urmele lor. Subprefectul liberal Manole Merchea i-a intrecut pe pesedisti si si-a tras un lac cu barcute in curtea vilei sale.

Noile declaratii de avere ale demnitarilor au scos la iveala opulenta fostilor guvernanti pesedisti, imbogatiti de "social-democratia" pe care o promoveaza. Colectiile de bijuterii, tablouri, obiecte de arta, in valoare de miliarde de lei, contrasteaza ca de la cer la pamint cu saracia celor mai multi dintre cei care i-au ales. Declaratia de avere a deputatului PSD Miron Mitrea, fostul ministru al Transporturilor, Constructiilor si Turismului, arata de parca ar fi descoperit comoara unui pirat. Colectia sa de tablouri, bijuterii, icoane si alte obiecte de arta valoreaza 1,45 miliarde de lei, aproape cit "ouale" de 2,2 miliarde de lei ale fostului premier Adrian Nastase. Pesedistii stau foarte bine si la case, masini, conturi, firme, de unde rezulta ca social-democratia "saraca si cinstita" a fost pentru ei un corn al abundentei si o saracie lucie pentru "talpa" tarii. Chiar daca si ei au fost loviti de "patima" artei, prin declaratiile de avere ale parlamentarilor Aliantei D.A. bate vintul in comparatie cu cele ale pesedistilor. Ei mai au insa patru ani la dispozitie pentru a-i ajunge din urma. Iar deputatul PPRM Daniel Ionescu aproape ca nu a avut ce scrie in declaratia de avere. Subprefectul Manole Merchea este singurul focsanean care nu trebuie sa se duca la mare pentru a se plimba cu barca, deoarece are la dispozitie lacul din curtea vilei sale de la marginea Focsaniului.

Mitrea ameninta suprematia "oualelor" lui Nastase

Declaratia de avere a deputatului de Vrancea Miron Tudor Mitrea seamana cu inventarul unui veritabil muzeu. In lungii ani in care a fost parlamentar si ministru, deputatul de Vrancea a adunat la greu tablouri, bijuterii si alte obiecte de arta. Astfel, colectia lui "Manivela" a ajuns pe locul doi dupa "ouale" lui Adrian Nastase si valoreaza nu mai putin de 1,45 miliarde lei. Tablourile sint evaluate la suma de 539,4 milioane de lei, bijuteriile- 474,3 milioane de lei, obiecte de arta- 207 milioane de lei, bunuri din metale pretioase- 199,5 milioane de lei si obiecte de cult- 30,3 milioane de lei. Miron Mitrea s-a dovedit a fi mai scrupulos decit Adrian Nastase si a insirat cu lux de amanunte toate bunurile din "muzeul" sau. Curiosii pot afla astfel ca acul de palarile al "social democratului" costa 2 milioane de lei, iar cel mai ieftin ac de cravata un milion de lei. Broscuta din argint a lui Miron Mitrea costa doua milioane de lei, in timp ce o tabachera din aur valoreaza 15 milioane de lei. Partea cea mai interesanta a colectiei o reprezinta cele 99 de tablouri ale secretarului general al PSD, ale caror preturi variaza de la un milion pina la 28 de milioane de lei. Printre acestea se numara o pictura a lui Octav Bancila, "Flori de liliac", sau tabloul "Fetita", semnat Th. Sion. Fostul ministru, aflat la a patra sotie, se dovedeste un iubitor al femeii si in arta, respectiv in cea mai mare din cele 15 statui si statuete pe care le detine. Miron Mitrea sta foarte bine si in ceea ce priveste restul averii. In anul 2004, ex-ministrul a cumparat o vila in Bucuresti cu o suprafata de 317 mp si cu o valoare de impozitare de 2,4 miliarde de lei. Tot in Capitala, acesta mai are un teren de 138,4 mp, a carui valoare de impozitare este de 968 milioane de lei. Miron Mitrea are noua conturi bancare in care are 148 de milioane de lei, 20.000 de euro si 22.000 de dolari. Acesta a mai pus la "pusculita" inca 52.000 de euro obtinuti din vinzarea unui apartament in luna aprilie. In functia de ministru, Mitrea a obtinut salarii de 389,7 milioane de lei, iar ca deputat 4,7 milioane de lei. Sotia sa, Manuela, a cistigat ca deputat 371 milioane lei si ca notar public 401,1 milioane lei. Miron Mitrea se plimba cu un Jeep Toyota Rav 4, pentru care s-a indatorat cu 18.000 de euro la SC Eurial Leasing.

Cristian Dumitrescu colectioneaza si arta si avere

Deputatul PSD Cristian Dumitrescu, care sta de la inceputul anilor 1990 in Parlament, a fost lovit si el de "boala tablourilor". Acesta a strins din 1985 picturi in ulei si arta contemporana romaneasca, care valoreaza cu aproximatie 12.000 euro. La colectia de tablouri, Cristian Dumitrescu a adaugat o "colectie" de trei apartamente in Bucuresti si o jumatate dintr-un apartament cu trei camere, plus o casa de vacanta la Sinaia, cu o suprafata de 206 mp si o valoare de impozitare de 1,1 miliarde de lei. "Grosul" conturilor deputatului PSD il reprezinta suma de 63.000 de euro, obtinuta din vinzarea unui apartament. Acesta are actiuni la patru firme, care valoareaza 1,1 miliarde de lei. Cristian Dumitrescu a cistigat ca deputat 365 milioane de lei, ca profesor 156 de milioane de lei si 1,1 miliarde de lei ca notar public. Din chiria unui apartament, acesta a obtinut 8400 de euro, plus dividente de 102 milioane de lei de la una din firmele la care este actionar. Sotia sa a cistigat 482 de milioane de lei in postul de secretar general la Ministerul Justitiei si 517 milioane de lei ca profesor. Pesedistul si-a trecut in declaratia de avere si suma de 110.000 de franci francezi cistigati in 1990- 1991 cind a urmat Scoala de Administratie din Paris. Cristian Dumitrescu are doua masini, un Grand Cherokee cumparat in leasing pe numele cabinetului sau notarial si Audi. Deputatul pesedist are de restituit credite in valoare de 53.000 de euro si 30.000 de dolari.

Baesu are bijuterii, icoane si ceasuri

Fostul prefect si actual deputat PSD George Baesu este nou venitul in galeria "iubitorilor" de arta pesedisti. Spre deosebire de cei care au ruginit pe scaunele Parlamentului, colectia sa de bijuterii, icoane si ceasuri valoreaza "doar" 5000 de euro. George Baesu are doua apartamente, unul obtinut la schimb in 1994 si unul cumparat prin credit ipotecar in 2002. Functia de prefect i-a adus acestuia venituri de 274,7 milioane de lei din salarii, in timp ce in calitate de deputat a cistigat doar 21,3 milioane de lei. Sotia sa a cistigat 24,2 milioane de lei din functia de director de vinzari. La acestea se mai adauga suma de 20 de milioane de lei obtinuta din inchirierea unui apartament. Vinzarea unei masini in 2004 i-a adus deputatului PSD inca 10.000 de euro. George Baesu are de restituit pina in 2012 un credit ipotecar de 5300 de euro. Veniturile sale ar putea creste deoarece detine 40% din actiunile firmei SC Succes Consulting SRL, care a fost deschisa la inceputul anului si de-abia si-a inceput activitatea. Fostul prefect circula cu VW Golf cumparat in 2004.

Angel Tilvar a cistigat din meditatii

Senatorul Angel Tilvar este, pe hirtie, "saracul" pesedistilor, deoarece declaratia sa de avere arata de parca ar fi stat in opozitie in timpul guvernarii PSD. El locuieste intr-un apartament de 79 de metri patrati, cumparat in 2003, care are o valoare de impozitare de 637 de milioane de lei. La capitolul masini, senatorul Angel Tilvar conduce un Cielo, pe care l-a cumparat in 1996. Activitatea desfasurata ca profesor i-a adus acestuia suma de 79,1 milioane de lei de la Liceul Pedagogic Spiru Haret si 85,3 milioane de lei de la Grupul Scolar de Industrie Usoara. La acesti bani, fostul democrat adauga inca 12 milioane de lei cistigati din meditatii si 47,8 milioane de lei pentru perioada in care a stat in Consiliul Judetean.

Nini Sapunaru face bani din dividente

Liberalul Nini Sapunaru este un deputat fara apartament, potrivit declaratiei de avere, deoarece in realitate acesta este posesorul unei locuinte. Nini Sapunaru are un teren intravilan in Focsani, cu o suprafata de 775 de mp si se plimba atunci cind nu foloseste masina Camerei Deputatilor cu un VW Golf cumparat in 2000. Desi a fost in opozitie, veniturile sale au fost destul de consistente. Deputatul are 49,5% din actiunile SC Europroiect SA care i-au adus dividente in suma de 906,6 milioane de lei. De asemenea, Nini Sapunaru detine si 40% din actiunile SC F&C Consulting, de unde sotia sa a obtinut dividente de 114,3 milioane lei. Salariile cistigate ca deputat insumeaza 360,6 milioane de lei. La acestea se adauga suma de 30.000 de euro, care reprezinta diferenta neincasata dintr-un contract de vinzare cumparare incheiat in 1999.

Corneliu Momanu, "sarac si cinstit"

Liderul liberalilor vrinceni, deputatul Corneliu Momanu, a "muncit" destul de putin la declaratia sa de avere. Apartamentul pe care l-a cumparat in anul 1990 are o suprafata de 80 de metri patrati si o valoare de impozitare de 620 de milioane de lei. Corneliu Momanu a incasat salarii de 270,5 milioane de lei de la SC General Construct SA, care ii apartine fratelui sau, 26 de milioane de lei indemnizatii de sedinta de la Consiliul Judetean Vrancea si 21,3 milioane lei ca deputat. Sotia sa, angajata la SC Drumuri si Poduri SA, a cistigat din salarii 71,5 milioane de lei. Corneliu Momanu a fost la rindul sau membru o perioada de timp in Consiliul de Administratie la societatea de interes public detinuta de CJ. Presedintele PNL are 100 de actiuni la General Construct, in valoare de 4,6 milioane lei, si 36 de actiuni la SC Chimcomplex SA Borzesti obtinute in urma privatizarii prin cupoane de la inceputul deceniului trecut.

Senatorul Jan Vraciu calca pe urmele lui Miron Mitrea

Senatorul democrat Jan Vraciu, membru in Comisia pentru aparare, ordine publica si securitate nationala, a cazut si el in "patima" bijuteriilor si a tablourilor, insa mai putin decit pesedistii. Bijuteriile de familie, colierele, inelele si bratarile "strinse" in perioada 1984- 2005 au o valoare de 8.000 de euro. In 1996 si 2004, Jan Vraciu a cumparat cu 8000 de euro doua tablouri, cu dimensiunile 22x18 cm. Presedintele democratilor locali are un teren pe strada Magura, cu o suprafata de 999 de metri patrati, pentru care a obtinut un credit ipotecar la BCR de 880 de milioane de lei. Senatorul mai detine un apartament cumparat in 1990, cu o suprafata de 100 de mp si o valoare de impozitare de 662,4 milioane de lei. La acesta se adauga o casa de locuit pe str. Magura si un imobil in constructie la aceeasi adresa. In afara autoturismului Daewoo Espero cumparat in 1995, Jan Vraciu a cumparat, prin Reiffeisen Leasing, imediat dupa ce a fost ales senator, un Jeep Toyota Rav 4, pentru care va plati pina in 2009 suma de 33.984 euro. In calitate de director la firma Impex Agro Vraciu a obtinut salarii de 52,9 milioane de lei. De la Consiliul Judetean, senatorul a primit indemnizatii de 17,2 milioane de lei pentru cele citeva luni in care a fost consilier. Sotia sa a incasat salarii in suma de 72 de milioane de lei ca inginer la Serviciul de Gospodarire a Apelor. Jan Vraciu are de primit 21.000 de dolari, pe care i-a imprumutat in nume personal Elenei Stefan. Aceasta suma a stirnit destule controverse pe plan local, circotasii sustinind ca imprumutul a fost facut preventiv.

Deputatul Daniel Ionescu a ramas "de caruta"

Deputatul PPRM Daniel Ionescu are cea mai saraca declaratie de avere dintre cei pe care vrincenii i-au trimis in Parlament. Peperemistul are un apartament in Bucuresti cumparat in 1994, cu o suprafata de 140 de metri patrati si o valoare de impozitare de 600 de milioane de lei. Indemnizatia primita de la Camera Deputatilor se ridica la valoarea de 253,9 milioane de lei. Sotia sa a cistigat din "functia" de fost angajat la Casa de Pensii suma de 43,6 milioane de lei. In rest, declaratia de avere a deputatului "maculatura", cum este poreclit Daniel Ionescu, este imaculata.

De la "Batrinul si marea" la "Subprefectul si lacul"

Subprefectul liberal Manole Merchea este singurul focsanean care se poate lauda ca are un lac proprietate personala. Acesta are o vila impunatoare si mai multe terenuri pe str. C. Pavelescu, situata linga bariera Marasesti. Toate terenurile sint achizitionate in anul 1997 si, desi sint situate la aceeasi adresa, sint impartite in mai multe categorii. Astfel, Manole Merchea are 1390 de metri patrati de teren agricol intravilan, 924 de metri patrati teren forestier intravilan, 251 de metri patrati teren intravilan si 3500 de metri extravilan. Lacul subprefectului liberal are o suprafata de 3000 de metri patrati si se afla linga vila, care a "muscat" din fosta proprietate a afaceristului Victor Coniac. Imobilul are o suprafata de 297 de mp si o valoare de impozitare de 2,7 miliarde de lei. Manole Merchea a fost atins si el de "febra" tablourilor, insa mai de mult. In anii 1992-1993, el sustine ca a cumparat sase tablouri semnate S. Micu care valoreaza aproximativ 6000 de euro. Pe hirtie, Manole Merchea circula cu un Tico cumparat in 1995, dar recent si-a cumparat o alta masina. La capitolul datorii, acesta a trecut in declaratia de avere un credit de 250 de milioane de lei, care trebuie restituit pina in 2011. Sotia subprefectului liberal, medicul Marioara Merchea, presedinta organizatiei de femei din PNL, a cistigat 169 de milioane de lei ca medic la Policlinica nr. 1 si 190 de milioane de lei de la cabinetul sau privat. Manole Merchea a cistigat la rindul sau 16 milioane de lei pentru perioada in care a fost consilier judetean.

Ion Oprea, sub prefect ca avere

Prefectul Ion Oprea este mai mare in functie decit Manole Merchea, insa ceva mai sarac in avere. Din salariile de la CEC, prefectul a cistigat 159,9 milioane de lei, de la Consiliul Judetean 25,7 milioane de lei, iar de la SC Apromilcov Cimpineanca SA 8,9 milioane de lei in calitate de cenzor. Sotia prefectului a incasat 107 milioane de lei de la Raiffeisen Bank. Democratul are de platit un credit de 4000 de euro la BCR si un credit de 5000 de dolari la RIB. Ion Oprea este posesorul unui Opel Astra pe care l-a cumparat in 2000 si a cistigat 63,5 milioane de lei din vinzarea unui alt autoturism in septembrie 2004.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.