Local

Pesedistii vrinceni se leapada de Ion Iliescu

Mihai Boicu
17 mai 2005 780 vizualizări
Marian Oprisan si pesedistii sai nu-l vor urma pe Ion Iliescu daca acesta pleaca din partid. u fostul presedinte nu mai are nici un viitor politic in opinia lor u pentru ca se stiu cu baronul pe caciula, pesedistii recunosc insa ca, macar partial, o parte din acuzatiile lansate de Ion Iliescu la adresa actualei conduceri sint adevarate

Ion Iliescu este o mina moarta pe masa de joc a politicii pentru pesedistii vrinceni. Acuzatiile dure, lansate la adresa conducerii PSD de fostul presedinte la Consiliul National de vinerea trecuta, nu i-au adus sprijinul pesedistilor din Vrancea. Acestia, in frunte cu Marian Oprisan, spun ca il vor in continuare pe Ion Iliescu in partid, insa nu-l vor urma daca acesta se va hotari sa puna bazele unei alte formatiuni politice. "Avem lideri dispretuitori fata de oameni care au acumulat averi uriase si care privesc aristocratic la alegatori", a spus Ion Iliescu vinerea trecuta. "Se va descalifica moral si politic", spune presedintele PSD Vrancea, care a trecut de partea lui Mircea Geroana, chiar daca inainte de congres il sustinea pe Ion Iliescu. Coruptia, clientelismul, averile uriase denuntate de Ion Iliescu sint vazute de pesedistii vrinceni ca fiind punctul sau de vedere si nu ca motivul principal al pierderii alegerilor generale.




Marian Oprisan, presedintele PSD Vrancea, a suferit mai multe transformari in ceea ce priveste pozitia sa fata de Ion Iliescu de la sfirsitul anului trecut si pina in prezent. Mai intii l-a criticat dur pentru pierderea alegerilor si eliberarea liderului minerilor Miron Cozma din puscarie. Dupa aceea a spus ca este sustinator al lui, dupa ce pozitia lui Ion Iliescu se intarise in partid si se parea ca va ajunge din nou, fara probleme, presedinte. Seful PSD Vrancea a trecut insa de partea lui Mircea Geoana la Congresul National si spune ca acuzatiile lui Ion Iliescu se datoreaza faptului ca nu a reusit sa ajunga presedintele partidului. "Cu partea discursului referitoare la social democratie si combativitate, de care eu vorbesc de un an de zile, sint de acord. In ceea ce priveste averea, nu-i impartasesc parerea. Haideti sa ne uitam la averile «contilor» Guvernului Tariceanu, care sint de 20 de ori mai mari decit averile membrilor fostului Guvern PSD", este de parere Marian Oprisan. Baronul de Vrancea mai spune ca la Congres s-a pus capat reorganizarii din PSD si ca partidul va "ridica steagul la lupta impotriva actualului guvern iresponsabil". In ceea ce priveste o eventuala decizie a lui Ion Iliescu de a pleca din PSD si de intemeia un alt partid, Marian Oprisan nu este de acord: "E alegerea domniei sale, insa eu cred ca ar trebui sa ramina, pentru ca domnia sa a afirmat ca nu vrea nici o functie si sprijina ideea de democratie. Dupa parerea mea, daca va pleca din partid se va descalifica moral si politic".


"Nu cred ca poate sa afecteze partidul"



Nici vicepresedintele Consiliului Judetean Mircea Diaconu nu mai crede in Ion Iliescu, chiar daca sint din aceeasi generatie. Acesta ii da insa partial dreptate fostului sef al statului: "Cind cineva face niste afirmatii, inseamna ca are niste elemente. Nu cred ca cineva poate sa faca in public asemenea afirmatii, daca nu are niste elemente la baza". Mircea Diaconu crede ca Ion Iliescu "nu mai poate sa faca nimic" in ceea ce priveste viitorul sau politic in afara PSD. "Cine il urmeaza pe dumnealui, la ce membri se adreseaza? Esichierul politic este asezat. Cui ii mai trebuie un alt partid, si asa sint prea multe. Nu cred ca poate sa afecteze partidul si spectrul politic", ne-a declarat Mircea Diaconu. "Veterenul" pesedist nici nu se gindeste sa-l urmeze pe Ion Iliescu daca acesta va pleca din partid. "Trebuie sa aiba o adeziune prea mare ca sa plece. Spectrul din PSD atasat de dumnealui este de o anumita virsta. Electoratul si tineretul trebuie sa vada lideri tineri care sa se suprapuna cu dorintele si nazuintele lor. In ce mod pot sa-i mai ajut eu decit parinteste? Asta nu este de ajuns", a adaugat vicepresedintele CJ.


"Sint de acord ca nu avem nevoie de oameni corupti"


Primarul Focsaniului, Decebal Bacinschi, pe de o parte, este de acord cu Ion Iliescu, pe de alta parte nu ii vede cu ochi prea buni pe cei din conducerea PSD: "Sint de acord ca nu avem nevoie de oameni corupti, care ne-au facut de rahat. PSD este un partid de stinga, centru- stinga si-si va vedea de treaba lui. Nu stiu, nu pot sa ma pronunt in privinta plecarii lui Ion Iliescu. Depinde daca simpatizantii il vor urma. Eu sint membru PSD, nu pot sa spun ca sint un simpatizant al lui Iliescu si Nastase. Eu nu am reprezentat interesele lor, asa cum ei nu m-au reprezentat pe mine". Deputatul George Baesu crede ca imaginea unora dintre membrii PSD a constituit principalul motiv pentru pierderea puterii. "In schimb, ca si in alte ocazii, nici domnul Ion Iliescu si nici alti lideri ai partidului, cind se refera la acest subiect, nu vor sa dea nume", ne-a spus George Baesu. Nici deputatul PSD nu intentioneaza sa-l urmeze pe Ion Iliescu, insa crede ca partidul va fi afectat de o eventuala plecare a sa. "Nu sint in masura sa apreciez acest lucru, dar, oricum, partidul va fi afectat, dar nu stiu in ce masura. Cum, la fel, exista si voci care mai ieri spuneau ca plecarea lui Ion Iliescu din PSD va duce la avantaje, tot asa, acum, o parte din aceleasi voci spun ca ar fi dezantaje", a adaugat fostul prefect de Vrancea.


"Eu stiu ca sint citeva cazuri de corupti"


Primarului comunei Cimpineanca a fost democrat pina cu putin timp inainte de alegerile de anul trecut, insa nu a rezistat "pesedizarii". Ion Dumitru spune ca Ion Iliescu are dreptate sa fie suparat si ca toti membrii PSD ar trebui sa-si declare averile. "Coruptia asta nu este nu numai in interioul PSD, ci si in alte partide. Eu stiu ca sint citeva cazuri de corupti, cum intr-o padure sint si uscaturi", ne-a declarat primarul Ion Dumitriu. Primarul din Cimpineanca spune ca Ion Iliescu ar trebui sa ramina membru PSD. "Are latitudinea sa decida, dar eu va spun ca partidul sub conducerea lui Mircea Geoana va merge inainte. Poate ca, cu toata dragostea pe care i-o purtam lui Ion Iliescu, era nevoie de un presedinte tinar. Eu inteleg sa ramin cu Mircea Geoana si la nivelul Consiliul Judetean cu Marian Oprisan, deci cu aripa tinara a partidului", mai spune primarul din Cimpineanca.



Daniel Nicolas, primarul Odobestiului, ne-a spus ca, in ceea ce priveste plecarea lui Ion Iliescu, orice om politic trebuie sa se retraga la un moment dat. "Este normal sa fie membri care il vor urma, traseismul politic este inca la moda, insa nu cred ca va fi o formatiune care va avea un impact important pe viitor, pentru ca este o vorba de o generatie care isi imprima cu forta mentalitatea asupra celor din jur, lucru cu care generatia mea nu este de acord. Pentru mine, Ion Iliescu si Adrian Nastase nu reprezinta cartea cistigatoare la alegerile de peste patru ani", ne-a declarat primarul Daniel Nicolas.

Pesedisti necuvintatori

Catalin Vrabie, secretarul PSD Vrancea, ne-a declarat ca nu poate comenta declaratiile lui Ion Iliescu din cauza pozitiei pe care o are!! La rindul sau, consilierul judetean PSD Petre Dinuta ne-a spus ca a citit ziarele abia ieri dupa amiaza si ca acesta este unicul punct de vedere pe care poate sa-l aiba, dupa care ne-a inchis brusc telefonul. Primarul comunei Garoafa, Gheorghe Maghiaru, ne-a spus si el ca "se abtine" de la a face comentarii si ca nu poate lua in considerare, deocamdata, eventualele decizii ale lui Ion Iliescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.