Local

Liberalii au declansat razboiul pentru sefia partidului

Mihai Boicu
17 mai 2005 876 vizualizări
La liberali se manifesta deja primele "simptome" ale febrei alegerilor, desi mai sint sase luni pina la Congresul judetean. Deputatul Nini Sapunaru si consilierul judetean Mihai Copaci sint, neoficial, primii aspiranti la scaunului lui Corneliu Momanu. Alegerile trecute s-au lasat cu lupte intre grupurile de interese


Liberalii se dueleaza deja pentru postul de lider


Alegerile din organizatia PNL Vrancea incep sa tulbure apele in rindurile celor care aspira la functia de presedinte, desi mai sint citeva luni pina la organizarea lor. Liberalii vrinceni au hotarit saptamina trecuta ca scrutinul va avea loc pe data de 26 noiembrie. Neoficial, scaunul lui Corneliu Momanu este vinat de deputatul Nini Sapunaru si de consilierul judetean Mihai Copaci. Nici subprefectul Manole Merchea nu este strain de luptele pentru putere, dat fiind ca deputatul Corneliu Momanu se gindeste sa-i lase mostenire functia de presedinte. Oficial, combatantii spun ca nu s-au hotarit daca vor candida sau nu. Alegerile in organizatiile judetene vor incepe pe 15 iunie si sint de astepat adevarate razboaie interne intre diversele grupuri, avind in vedere ceea ce s-a intimplat in anii trecuti.

Febra alegerilor interne i-a cuprins pe liberalii vrinceni cu sase luni inainte de scrutin. In mod normal, conducerea organizatiei ar fi trebuit aleasa la inceputul anului viitor, insa data la care vor avea loc alegerile a fost stabilita saptamina trecuta pe 26 noiembrie. PNL Vrancea numara, potrivit presedintelui Corneliu Momanu, in jur de 4700 de membri. Alegerile din anii trecuti au fost marcate de candidaturi neasteptate, lovituri sub centura, jocuri de culise si impartirea in "bisericute" a sustinatorilor. Potrivit informatiilor neoficiale care circula la aceasta data, la presedintia organizatiei intentioneaza sa candideze consilierul judetean Mihai Copaci, presedintele PNL Focsani, deputatul Nini Sapunaru, vicepresedinte al organizatiei judetene, dar si subprefectul Manole Merchea. Mihai Copaci analizeaza daca va candida la alegerile din noiembrie. "Urmeaza sa analizez si eu, personal, cum stau lucrurile in partid si, in functie de anumite considerente, voi lua o decizie. Dar este prematur. In citeva saptamini voi lua o decizie. Decizia mea o sa depinda in primul rind daca voi putea sa fac fata acestei functii", a declarat Mihai Copaci. Acesta este cunoscut pentru "strimbele" care le-a pus anul trecut celor care i-au luat-o inainte in goana dupa functii.

Delegatii, cheia succesului la alegeri

Un alt posibil candidat pentru presedintia PNL Vrancea este deputatul Nini Sapunaru, vicepresedintele organizatiei judetene, cel care l-a sustinut la alegerile trecute pe Corneliu Momanu pentru a obtine functia de presedinte. Intre timp lucrurile s-au schimbat si, din buni prieteni, cei doi deputati au ajuns sa-si spuna doar strictul necesar. Surse din partid sustin ca Nini Sapunaru a pierdut teren, dar a inceput deja contactele in organizatiile din teritoriu in perspectiva viitoarelor alegeri. "Este o chestiune la care mai am timp sa ma gindesc. Inca nu m-am gindit daca sa candidez, dar consider ca mai am de dat din punct de vedere politic", a declarat Nini Sapunaru la ultima conferinta de presa a organizatiei. In ciuda acestei pozitii, liberalii bine informati sustin ca acesta a inceput deja "campania" pentru a-i lua locul lui Corneliu Momanu. Acesta din urma spune ca nu s-a hotarit daca va candida pentru un nou mandat. In rindul organizatiei sint destul de multi liberali care spun ca activitatea acesteia are destul de mult de suferit deoarece Corneliu Momanu este deputat si vine in Vrancea doar in week end. Aceleasi surse sustin ca deputatul Corneliu Momanu vrea sa renunte la prerogativele de presedinte, in acest sens pregatindu-l pe subprefectul Manole Merchea, a carei pozitie o sustine deja in partid. "Nu am luat nici o decizie, pina pe 26 noiembrie mai este timp. Este prea devreme, nici nu m-am gindit. Este foarte bine ca apar deja candidati, nu este nici o problema", ne-a declarat Corneliu Momanu. Pe 15 iunie se va da startul la alegerile din organizatiile din judet, care isi vor numi atunci si delegatii la congres. Pentru aspirantii la conducerea PNL Vrancea este esential ca in teritoriu sa fie alesi in functii de conducere oamenii lor de incredere pentru a-si asigura sprjinul necesar la Congresul judetean. Atunci vor avea loc mai intii alegeri pentru Biroul Executiv, care numara noua membri, plus doi membri supleanti. Lor lor li se mai adauga inca 11 liberali, dintre care doi supleanti, impreuna cu care vor forma Biroul Permanent al PNL Vrancea.

Conflict "general" la alegerile generale

Liberalii vrinceni nu au format niciodata o organizatie foarte unita si acest lucru s-a vazut din plin la alegerile locale si generale de anul trecut, atunci cind s-au purtat adevarate batalii pentru un loc eligibil pentru listele de candidati, dar se vede si acum. Apele s-au agitat indeosebi la alegerile parlamentare, cind, teoretic, candidatii pentru Camera Deputatilor trebuiau stabiliti pe baza unui punctaj. Este de notorietate ca in PNL Vrancea s-au format doua tabere atunci, protagonistii fiind Corneliu Momanu si Nini Sapunaru, care, spun liberalii, si acum se inteleg tot precum soarecele cu pisica. In cele din urma, conflictul s-a solutionat cu plasarea celor doi in aceasta ordine pe lista cu candidati. Mihai Copaci, presedintele PNL Focsani, si-a dorit la rindul lui sa ajunga deputat si a contestat metoda prin care s-au alcatuit listele, luind pozitie. Desi s-a luat in discutie si "pedepsirea" acestuia la momentul respectiv pentru declaratiile pe care le-a facut in presa, pina la urma nu s-a intimplat nimic, dar acesta a primit o atentionare de la Centru. "Prefer sa nu ma pronunt deocamdata asupra modului in care a fost condusa organizatia judeteana. Performantele electorale au fost mai bune decit in 2000 si ne-am situat peste media PNL pe tara. Au fost niste disfunctionalitati politice, datorate naturii umane a fiecaruia dintre noi", ne-a spus Mihai Copaci. Desi nu recunosc oficial, combatantii au inceput jocurile pentru a cistiga voturile colegilor. Lupta politica din interiorul PNL mizeaza foarte mult si pe faptul ca PNL Vrancea nu are un lider unanim recunoscut, asa cum se intimpla in cazul PSD Vrancea, care sa ia pozitie si sa aiba capacitate de reactie rapida. Iar liberalii simpli sustin ca, in loc sa se lupte cu pesedistii lui Marian Oprisan, liderii partidului se cearta intre ei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.