Local

In primul rind ar trebui sa se faca educatie sexuala in familie si apoi la scoala

Dana Chiorescu
27 apr 2005 974 vizualizări
Cazul elevilor de 12- 15 ani din Motru, protagonisti ai unui film porno, precum si adolescenta de 15 ani din Slobozia, care a devenit "fata tuturor", au ridicat semne de intrebare asupra educatiei primite de copii. Cine ar trebui sa le faca copiilor educatie sexuala si care ar fi virsta potrivita pentru acest lucru? Acestea sint citeva intrebari la care focsanenii au incercat sa dea un raspuns.

Delia Dascalu, 25 de ani, profesor, Focsani

"In primul rind cred ca faptul ca nu sint informati corect atit de parinti, cit si de profesori. Cred ca este necesara o educatie sexuala pentru elevi de la virste cit mai fragede, cred ca in scoala este cel mai indicat. Sincera sa fiu am auzit despre scandal de la alte persoane si cred ca elevii nu constientizeaza care este, pina la urma, gravitatea situatiei. Sint prea mici ca sa constientizeze. Este posibil ca peste tot, prin toate scolile sa fi existat cazuri similare."


P. Dumitriu, inspector sanitar, 53 de ani, Focsani

"Nu stiu ce sa va zic, chiar nu stiu. Parintii sint cei care ar trebui sa se ocupe de educatia sexuala a copiilor, poate si dirigintele, sau unele cadre medicale. Dar eu sint de parere ca in scoli se face destula educatie sexuala."


S. L., 52 de ani, fara ocupatie, Focsani

"Parintele, educatorul, profesorul si cadrele medicale ar trebui sa se implice mai mult in problemele astea. Si eu am copii si ii educ asa cum pot. Nu fac un secret din faptul ca elevii trebuie educati cu privire la sex. Lucrurilea astea tin de bunul simt al fiecaruia, de comportament. Unii sint mai libertini, altii mai cuminti. In primul rind ar trebui sa se faca educatie sexuala in familie si apoi la scoala sa faca unele cursuri. In general, lumea trebuie sa acorde o mare atentie sexualitatii la copii. Tinerii din ziua de astazi au evolut in rau, ei au inteles gresit aspectele vietii. Pe vremea mea nu se punea problema asta."


Anica Paun, 66 de ani, pensionar, Jitia

"Nu cred ca ar trebui sa se faca educatie sexuala la scoala, este ceva rusinos. Nici parintii nu ar trebui sa vorbeasca despre asta cu copiii. Pe vremea mea parintii erau foarte seriosi, noi am invatat de la altii mai mari. Doamne fereste, sa se intimple asa ceva. Parintii nu au nici o vina si nici copiii, la scoala trebuie sa se invete alte lucruri, nu despre sex. Nu este bine ce au facut copiii aceia!"


Sergiu Casapeanu, somer, 57 ani, Focsani

"Scandalul care a iesit in presa este rodul muncii invatamintului din ziua de astazi. In scoli lipseste educatia cu desavirsire. Timpurile fiind evoluate, parintii plecati in strainatate, copiii lasati pe la bunici, pe la rude sau vecini si nu sint supravegheati suficient, nici indrumati sau educati. Si cred ca vom ajunge si mai rau. Invinovatesc atit pe parinti cit si pe profesori, copiii ar avea nevoie de un consilier sau un psiholog care sa ii invete. Depinde si de familia din care provine copilul. Am si eu o fetita de 23 de ani si mama ei s-a ocupat de educatia ei sexuala la timpul respectiv si nu am avut probleme cu ea. E vorba si de conceptul de viata pina la urma, unii au evoluat in bine si unii in rau. Cred ca si biserica ar trebui sa spuna un cuvint in problema asta. Educatia in special de acasa se face, un comportament normal vine de la o educatie religioasa de acasa, de la bunici. Cred ca este prea multa libertate in scoli, daca ai atins putin elevul sau daca l-ai urecheat te da in judecata si poti sa ai probleme. Acum lipseste autoritatea in scoli, erau anumite ore de dirigentie in care se discutau anumite probleme. Daca intri intr-o scoala vezi fel de fel de fete care injura si se poarta urit, se fumeaza, se drogheaza. Tinerii secolului 21 nu au o busola si nici o persoana care sa-i orienteze. In scoala ar trebui sa se completeze educatia de acasa, dar lucrul acesta nu se intimpla."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.