Local

Autoritatile vrincene au picat testul UE

Sebastian Oancea
26 apr 2005 700 vizualizări
Integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana nu inseamna numai renuntarea la vize. Citeva dintre oficialitatile vrincene au picat "testul UE", nestiind sa spuna cite tari fac parte din Uniune u printre acestia se afla chiar primarul Decebal Bacinschi.

Semnarea Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, ieri, a fost un bun prilej pentru autoritati sa se mai intilneasca pentru discutii "europene". Fara indoiala, acest eveniment bucura pe multa lume, insa foarte putini stiu ce inseamna integrarea cu toate costurile si sacrificiile pe care romanii trebuie sa le faca. Ziarul de Vrancea a incercat sa testeze autoritatile vrincene despre doua dintre chestiunile de baza pe care ar fi trebuit sa le cunoasca, de vreme ce s-au infiintat "in par" la discutii oficiale despre semnarea Tratatului de Aderare. Intervievatii au picat testul presei, nestiind sa raspunda, sau raspunzind gresit la intrebarile noastre, destul de simple, de altfel, pentru o persoana aflata intr-o functie de autoritate publica.

Raspunsurile citorva dintre autoritati la intrebarile: cite tari membre are Uniunea Europeana si daca Suedia si Danemarca sint membre in UE, au fost cel putin hilare, daca nu ingrijoratoare pentru oficialii vrinceni. Primarul Focsaniului, Decebal Bacinschi, nu stie nici cite tari sint membre in Uniunea Europeana. In loc de 25 de tari, cite sint membre la ora actuala in UE, primarul a redus numarul membrelor la 18! El a "eliminat" Danemarca si Suedia din UE, desi acestea sint membre, dar si-a dat cu parerea in ceea ce priveste integrarea, despre care spune ca ar fi trebuit sa fie facuta mai tirziu, pentru ca lumea nu este pregatita sa intimpine Europa in deplina cunostinta de cauza. "Parerea mea este ca acest lucru a venit cam devreme. Cred ca se mai putea intirzia acest proces cu un an - doi", a declarat Decebal Bacinschi, primar de oras resedinta de "provincie europeana". Un alt primar care nu cunoaste date simple despre Uniunea Europeana este Ion Petre, edilul orasului Panciu. El a "anticipat" numarul tarilor membre in UE in anul 2007, raspunzind ca UE are 27 de tari membre in compunere, in loc de 25. Sedinta convocata ieri, ad hoc, de presedintele Consiliului Judetean, intitulata "Pasi spre Europa", a fost una in care Marian Oprisan i-a chemat pe consilieri ca sa-i puna sa urmareasca la televizor semnarea Tratatului de Aderare. Dupa scurte alocutiuni, dupa vizionarea semnarii Tratatului si dupa ce a "observat" lipsa prefectului Ion Oprea din sala, Oprisan le-a "dat liber" consilierilor, fara sa astepte unul dintre momentele cele mai importante pentru romani, anume alocutiunea presedintelui Traian Basescu. Unul dintre momentele hilare de la sedinta convocata de seful "provinciei europene" a fost creat chiar de Marian Oprisan, care a vorbit despre sarcina "da facto si da iure" a integrarii.

S-a intrat liber in Prefectura

Ieri a fost desfasurata si actiunea "Ziua Portilor Deschise" la Prefectura, un bun prilej pentru vrinceni de a-si spune pasurile autoritatilor si de a se informa cu privire la integrare. Ieri, cu prilejul semnarii Tratatului de Aderare, cetatenii au "avut liber" sa se plimbe prin institutie, sa cunoasca autoritatile si sa se informeze, in principal, despre ce inseamna integrare in UE. Desi nu multi cetateni au fost interesati de ce inseamna UE, cei care au calcat pragul Prefecturii au profitat de acest lucru si si-au spus si pasurile autoritatilor. "Cetatenii sint mai mult interesati de beneficiile pe care le poate aduce integrarea si mai putin de costurile pe care trebuie sa le suportam. Astazi sarbatorim revenirea Romaniei in Europa si succesul multor ani de munca din partea clasei politice si, mai ales, a romanilor, care au ales sa construiasca o democratie stabila si o economie de piata. Aderarea la Uniune reprezinta recunoasterea acestor eforturi. Mai este nevoie de munca sustinuta pentru continuarea reformelor si implementarea lor pina la data planificata de aderare de 1 ianuarie 2007. Sint convins ca Guvernul va reusi sa schimbe perceptia de tara saraca si corupta, folosind la maximum atuurile pe care le avem - o forta de munca bine pregatita si nivele inalte de crestere economica", se arata in mesajul prefectului Ion Oprea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.