Local

Eliberati-i pe ziaristii rapiti in Irak!

Mihai Boicu
25 apr 2005 659 vizualizări
Miine este termenul limita pentru ca Romania sa-si retraga trupele din Irak, pentru eliberarea celor trei ziaristi. Oficialitatile locale sint impartite intre cei care vor retragerea trupelor si cei care sint pentru respectarea cu orice pret a angajamentelor. Toti isi doresc insa ca Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci de la Prima Tv si Ovidiu Ohanesian sa se intoarca nevatamati acasa.

Au ramas 24 de ore pina la termenul limita dat de rapitorii celor trei ziaristi romani in Irak. Toti asteapta cu o stringere de inima deznodamintul unei situatii dramatice care dureaza de citeva saptamini. Probabil nici romanii care nu au fost ce acord cu trimiterea de trupe in zonele in conflict nu si-au imaginat ca autoritatile vor fi puse in fata unei asemenea decizii. Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci de la Prima Tv si Ovidiu Ohanesian de la Romania Libera au aratat, prin rapirea lor, partea intunecata a integrarii tarii noastre in NATO si participarea la operatiuni de mentinere a pacii. Pina in urma cu trei zile, rapirea ziarisilor se afla sub semnul controverselor, deoarece aceasta se impletea cu itele afacerilor necurate in care a fost amestecata fosta putere. Ultimele imagini ale celor trei ziaristi romani au aratat insa ca situatia acestora s-a inrautatit, iar eliberarea lor pare mult mai indepartata.

Ziaristii din toata s-au solidarizat si au cerut autoritatilor sa faca tot ceea ce este posibil ca in cel mai scurt timp colegii lor de breasa sa fie eliberati. Vrincenii sint la fel de nelinistiti ca deznodamintul rapirii ar putea fi unul tragic. Politicieni, care, cel putin teoretic s-ar putea afla pe viitor in postura de a lua o decizie intr-o situatie asemanatoare, sefi de institutii, toti spera ca intr-un viitor cit mai apropiat cei trei ziaristi vor reveni cit mai curind in tara. Opiniile politice sint impartite in doua, ale celor care cred ca tara noastra ar trebui sa-si respecte angajamentele internationale si ale celor care nu cred ca misiunea in Irak nu merita un asemenea risc.

"N-ar trebui sa cedam santajului"

"Nu stiu daca ar trebui sa cedam acestui santaj. Organele abilitate si presedintia trebuie sa-si faca traba asa cum trebuie, dar noi nu ne putem pronunta pentru ca nu cunoastem toate detaliile. Se stia insa ca nu putem respecta ultimatumul dat de rapitori chiar din momentul in care acesta a aparut. Este adevarat ca trebuie sa facem tot ceea ce ne sta in putinta sa-i aducem sanatosi acasa pe cei trei, pentru ca sint copii nostri. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa cedam santajului. Noi, totusi, sintem depasiti de problema pentru ca nu cunoastem toate detaliile, nu stim ce interese sint la mijloc si ce se poate intimpla", ne-a declarat primarul Focsaniului, Decebal Bacinschi.

"Trebuie sa respectam angajamentele"

"Nu sint de acord cu retragerea trupelor, deoarece noi avem niste angajamente luate fata de NATO si trebuie sa le respectam. Din nefericire, cei trei ziaristi care s-au dus acolo stiau ca nu se duc nici la Paris, nici la Londra, nu fac o plimbare, deci si-au asumat un risc personal. La fel si soldatii care sint acolo. Acolo este zona de razboi. Sint de acord ca trebuie sa se faca tot ceea ce este omensc posibil pentru salvarea celor trei ziariti rapiti. Trebuie sa dai si securitate nu numai sa primesti. Se poate hotari retragerea trupelor, dar nu in urma unei asemenea presiuni. Noi sintem o tara pierduta daca stam la mina fiecarui cetatean care se duce in Irak. Poate totusi se va finaliza in bine. Personal si omeneste sper ca sa fie asa. Trebuie sa tinem seama ca trebuie sa ne asumam angajamentele, pentru ca Romania a fost o tara care nu prea si-a tinut angajamentele si le-a respectat numai cind i-a convenit", a declarat Nicu Tanase, presedintele PPCD Vrancea.

"Nu-i bine sa-si dea oricine cu parerea"

"Dati-mi voie sa va spun ca e o problema prea complicata. Probabil ca statul va sti ce sa faca. Eu multumesc lui Dumnezeu ca nu sint pus intr-o asemenea situatie, ca sa iau o decizie. Nu vreau sa ma amestec intr-o treaba destul de grava. Sint institutii ale statului care au oameni care se pricep. Nu-i o situatie de invidiat si nici nu-i bine sa-si dea oricine cu parerea. Situatia se pare ca s-a agravat. Pe mine ma depaseste", ne-a declarat Corneliu Momanu, presedintele PNL.

"Cit timp sint in viata exista o speranta"

"In primul rind, sper sa nu fiu niciodata intr-o asemenea situatie in ceea ce priveste retragerea trupelor. Este o decizie care trebuie luata dupa o analiza atenta si avind multe amanunte. Nu pot sa fac speculatii avind in vedere putinatatea datelor. Exista organisme abilitate, in masura sa ia asemenea decizii si aici ma refer la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Eu sint optimist ca se va rezolva. Cit timp sint in viata exista o speranta", ne-a spus senatorul Jan Vraciu, membru al Comisiei de Aparare.

"Nimic nu ar fi prea mult"

"Pentru a salva vietile celor trei jurnalisti, nimic nu ar fi prea mult din partea autoritatilor. Acesta este ultimul moment in care ar fi indicat sa facem politica, am incredere in autoritati ca vor face totul pentru a-i aduce sanatosi acasa. E momentul de maxima luciditate si de constiinta, indiferent de care este pretul acestei eliberari, el trebuie platit de toata Romania", a declarat deputatul George Baesu.

"Este o misiune foarte dificila"

"In primul rind, a negocia cu rapitorii este o misiune foarte dificila, dupa cunostintele mele, cam jumatate din negocieri au avut rezultate favorabile negociatorilor. Trebuie totusi sa fim constienti ca negocierile au si esuat. Trebuie, de asemenea, sa fim solidari cu jurnalistii si sa recunoastem riscurile la care se expun. Sint convins ca autoritatile au facut si vor face toate eforturile pentru a-i aduce sanatosi acasa pe Marie Jeanne Ion, pe Sorin Miscoci si pe Ovidiu Ohanesian. Incerc sa numar orele care au mai ramas pina la expirarea ultimatumului si sper sa-i vedem din nou la lucru in tara lor pe cei trei jurnalisti", spune Ion Oprea, prefectul judetului.

"Eu sint pentru retragerea trupelor din Irak"

"Opinia publica a fost intoxicata timp de o luna de zile cu fel si fel de povesti in legatura cu aceasta rapire. Eu sint pentru retragerea trupelor din Irak si mentinerea doar a unor trupe de pace, nu de ocupatie. Sper si astept cu nerabdare ca cei trei jurnalisti sa se intoarca sanatosi acasa", a declarat Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean.

Politistii au primit instructiuni legate de rapire

"Noi am instruit efectivele de politie referitor la faptul ca in cazul in care se primeste la nivelul judetului o informatie legata de jurnalisti sau de rapirea acestora sa fie transmisa foarte rapid la Bucuresti. Referitor la retragerea trupelor, este o chestiune la care nu pot avea un punct de vedere", a spus comisarul Ionel Popescu, seful interimar al IPJ Vrancea.

"Nu este o armata de ocupatie"

"Armata romana, nefiind implicata direct in acest conflict - doar in servicii - nu ar trebui sa se retraga, deoarece ea nu este o armata de ocupatie. Eliberarea jurnalistilor este o necesitate pe care o sustinem. Calea cea mai eficienta este cea pasnica", a declarat Eugen Danut Stoianof, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vrancea.

"Armata romana se va retrage"

"Mai devreme sau mai tirziu, armata romana se va retrage din Irak. Cit priveste eliberarea jurnalistilor, trebuie facut totul pentru ca acestia sa revina cit mai repede in tara", ne-a spus Venera Arvinte, director interimar al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National.

"Totul pentru eliberarea jurnalistilor"

"Statul roman ar trebui sa faca totul pentru eliberarea jurnalistilor romani. Daca acest lucru necesita retragerea Armatei Romane, trebuie sa se tina cont si de aceasta solutie", ne-a declarat Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancei.

"Este oportuna retragerea armatei"

"Daca pentru eliberarea jurnalistilor prezenta armatei romane este o problema, atunci este oportuna retragerea acesteia si implicarea mai atenta a celor care au atributii pentru in acest domeniu", ne-a declarat Valentin Gheorghita, directorul Ateneului Popular.

"Cred si sper ca vor scapa"

Comandantul Brigazii 282 Mecanizate "Unirea Principatelor", colonelul Ioan Cotropai, nu a dorit sa comenteze aspectul unei eventuale retrageri a trupelor romanesti din Irak, dar a spus ca spera ca jurnalistii nostri sa se intoarca acasa teferi. "Nu doresc sa comentez aspectul retragerii trupelor din Irak. Cit priveste soarta celor trei jurnalisti, in sufletul oricarui roman sanatos trebuie sa existe aceasta speranta de scapare. Cred si sper ca vor scapa si se vor intoarce sanatosi acasa", a spus colonelul dr. Ioan Cotropai.

"Moneda maxima de schimb"

"Probabil ca daca trupele sint retrase din Irak le este oferita o sansa celor trei jurnalisti. Dar daca nu se intimpla acest lucru inseamna ca este vorba de niste ratiuni de stat, de politica internationala. Retragerea trupelor reprezinta moneda maxima de schimb de care trebuie sa se tina cont. Au mai fost cazuri similare si nu s-a actionat la presiunea teroristilor. Nu trebuie sa uitam ca acesti indivizi sint imprevizibili si un lucru este cert, trupele sa se retraga din Irak", a declarat Aurel Cristian, director CITOIA Odobesti.

"Se negociaza cu glontul pe teava"

"Este regratabil ca se face din viata celor trei o decizie care sa schimbe o situatie politica. Retragerea trupelor nu poate fi decisa nici de Basescu, nici de guvern, numai in urma unui referendum.

O administratie in acest fel nu poate negocia decit cu glontul pe teava. Trebuie sa se tina seama de interesul politic. Nu cred ca in 24 de ore se poate schimba politica nationala. Manifestatiile de

solidaritate sint necesare doar daca se opresc la un act de solidaritate. Democratiile europene ar trebuie sa ne ajute mai intii in recuperarea celor sapte miliarde de dolari de la tarile arabe,

decit sa ne dea sfaturi", a declarat Tudorache Dumitrache, presedintele AP Vrancea.

Ziaristii din tara si-au exmprimat solidaritatea

Agentia de Monitorizare a Presei Academia Catavencu a luat hotarirea sa expuna un banner urias cu chipurile ziaristilor rapiti pe cladirea Teatrului National. "Prin aceasta actiune, AMP isi exprima solidaritatea cu apropiatii ziaristilor rapiti si cere presei romane sa mediatizeze intr-un mod responsabil aceste evenimente extrem de grave", se arata intr-un comunicat de presa al agentiei. Ieri, in jur de 30 de ziaristi din Gorj s-au reunit simboloc, in jurul Mesei Tacerii din Parcul Central din Tirgul Jiu, unde au impartit fotografii cu jurnalistii rapiti. De altfel, jurnalisti din toata tara au declansat actiuni de sensibilizare a autoritatilor si opiniei publice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.