Local

Subventiile pentru utilaje au fost deja consumate

Gabriel Sava
22 apr 2005 995 vizualizări
Acordarea subventiilor nu s-a mai facut pe principiul «primul venit, primul servit». Un tractor costa peste 400 de milioane de lei

Doar patru miliarde au fost alocate judetului Vrancea pentru subventia de 45 % pentru utilaje pentru primavara lui 2005. "Din aceasta suma, 3,26 miliarde sint destinate achizitionarii de tractoare iar 770 milioane pentru utilajele agricole", a declarat Viorica Gheonea, director adjunct in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Cei interesati au putut depune solicitarile pentru obtinerea acestei subventii la sediul DADR Vrancea incepind cu data de 13 aprilie. Comisia alcatuita la nivelul institutiei a decis miercuri alocarea celor 4 miliarde lei pentru 32 de dosare din cele 38 de solicitari. "In acest an, acordarea subventiilor nu s-a mai facut pe baza principiului «primul venit, primul servit». A fost facuta o analiza amanuntita a celor 38 de dosare depuse si s-a decis alocarea sumelor in asa fel incit sa fie cit mai multe dosare rezolvate. S-a tinut cont de mai multi factori: daca solicitantul a mai beneficiat de subventii, daca a accesat fonduri SAPARD, etc. Suma a fost repartizata ca subventie pentru cumpararea a 17 tractoare si 14 utilaje agricole", a declarat directorul DADR. Chiar daca sumele repartizate in primavara acestui an sint mici in comparatie cu din 2004, se spera ca in toamna, Ministerul Agriculturiisa aloce fonduri mai consistente pentru aceast tip de subventie. Chiar daca HG 276/2005 privind aprobarea Programului privind sprijinirea producatorilor agricoli pentru achizitionarea de tractoare agricole noi, combine noi de recoltat cereale si masini agricole noi care lucreaza in agregat cu tractoarele, cu finantare de la bugetul de stat nu a mai restrictionat provenienta utilajelor subventionate, solicitantii au cumparat preponderent tractoare din productia interna. De exemplu, un tractor produs la Brasov destinat lucrarilor la cimp- U650 ajunge la pretul final de 650-670 milioane, in timp ce unul destinat lucrarilor in vie, V445 ajunge la valoarea de maxim 470 milioane lei. Solicitantii de subventii au cumparat utilaje cu preturi cuprinse intre 50 si 150 milioane lei. De exemplu, un plug pentru vie a ajuns la pretul final de 52 milioane lei, o prasitoare la 128 milioane lei iar o semanatoare la 145 milioane lei. Cei care mai doresc achizitionarea de utilaje subventionate vor trebui sa astepte fondurile din toamna.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.