Local

Foarte putini mai sint cei care stiu de existenta acestui muzeu

Dana Chiorescu
12 apr 2005 716 vizualizări
Desi vremea s-a incalzit, la Muzeul Satului din Cringul Petresti vizitatorii intirzie sa apara. Totul pare oprit in loc, singurele elemente de normalitate fiind cei citiva ingrijitori care isi gasesc de lucru pe ici, pe colo. Ce a dus la situatia aceasta? Citi dintre locuitorii urbei noastre mai stiu de existenta acestui punct muzeal? Citi il mai viziteaza sau l-au mai vizitat in ultima perioada? Intrebari la care interlocutorii nostri au incercat sa raspunda. Opiniile lor le puteti afla din sondajul urmator.

Maria Enache, 46 de ani, confectionera, Focsani

"Stiu ca exista. Dar nu am mai fost demult, de cind erau copiii mici. Nu am mai fost pentru ca nu este timp. Este intersant si cred ca mai exista vizitatori. Ar trebui investiti bani pentru ca macar copiii ar trebui sa mai mearga sa viziteze."


Ionelia Paun, 16 ani, eleva, Focsani

"Nu stiam ca exista asa ceva si nu stiu ce cuprinde. Nu am auzit niciodata la scoala de asa ceva. Am mers in excursii cu clasa in alte parti, la manastiri..., dar nu in Cring, nu la Muzeul Satului. Nu l-am vazut nici cind am fost in Cring si nu stiam nici de Gradina Zoologica, daca nu am fost niciodata... La scoala ar trebui sa se organizeze, sa mearga acolo cu noi. Cred ca elevii ar fi intersati. Poate nici profesorii nu stiu de existenta lui sau nu sint interesati sa ni-l faca si noua cunoscut. Poate nu vor sa se ocupe prea mult cu asa ceva."


Cristina Simona Bucur, 17 ani, eleva, Focsani

"Nu am auzit de acest muzeu. Ar trebui sa fie anuntati elevii, de catre profesori. Cred ca ar fi interesant de vizitat. Nu stiu de ce nu isi dau interesul profesorii."


Dumitru Mitica Sirbu, 13 ani, elev, Maicanesti

Cosmin Ionut Sirbu, 15 ani, elev, Maicanesti

"Nu stim ca exista acest muzeu. Nu stim ce fel de muzeu este. Ne-ar placea sa mergem si noi acolo. De la scoala nu ne-a dus niciodata. Cred ca nu au bani. Nici in Cring nu am fost niciodata. Cred ca este interesant, am vrea si noi sa vedem casele de acolo. Nici casa lui Mos Ion Roata nu am vazut-o."


Veronica Vasilescu, 60 de ani, pesnionara, Focsani

"Stiu ca este Muzeul Satului. La Cring, nu? Sint pasari, sint case... Sint adunate case din toata zona Vrancei, din zona Moldovei... Nu stiu sa va spun daca mai functioneaza pentru ca eu nu am mai fost. De un an de zile am sotul paralizat si nu am mai iesit. Nu mai sint vizitatori pentru ca lumea nu mai are bani, nu mai duc copiii... Lumea asta este prea tracasata, prea alearga dupa munca, dupa serviciu, sint plecati... Ar fi foarte interesant pentru copii sa mearga sa viziteze. Eu stiu, cind aveam copiii mici, erau dusi peste tot, si la teatru, si in fabrici, trebuiau sa cunoasca, sa stie si ei unde sint nascuti, care le sint radacinile... Cred ca profesorii nu se ocupa cum se ocupau odata de copii. Se faceau excursii In Delta, la Galati, la Soveja, peste tot, dar acum... Cred ca profesorii sint de vina. De aceea copiii din generatia asta fac numai rau, nu mai sint educati."


V.O., 54 de ani, Focsani

"In primul rind pretul este cam mare pentru posibilitatile noastre, pentru cistigurile noastre. Am vrut sa intru cu nepotelul si cind am vazut cit ar costa sa intram trei persoane si un copil am renuntat. Nu pentru ca nu as fi avut sa dau acea suma, dar am considerat ca nu se merita pentru doi ursi si un lup, si aceia vai de capul lor, sa dau atitia bani. Nu imi mai amintesc exact, dar era in jur de 40.000 de persoana, daca nu ma insel. In al doilea rind, nu au mai facut nici un efort de popularizare. Foarte putini mai sint cei care stiu de existenta acestui muzeu. Multi se intreaba ce e acolo. Scolile, prin profesori ar trebui sa faca niste eforturi in acest sens, pentru ca dincolo de informatia pe care o primeste copilul, va vorbi mai departe despre ceea ce a vazut, si va fi un dublu cistig. Fara discutie, este foarte important acest muzeu, pentru ca sint case din zone in care unii poate nu vor ajunge niciodata, sint obiecte care in unele zone sint inca in uz, si este foarte important ca cei mici sa faca diferenta intre nivelul de civilizatie, de trai al strabunicilor nostri si cel din ziua de azi. Pentru multi este doar o poveste si faptul ca acum 15 ani era un singur post de televiziune, spre exemplu."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.