Local

Sediul PSD- lux de 10 miliarde

Mihai Boicu
4 apr 2005 686 vizualizări
Reparatiile de la sediul PSD din centrul Focsaniului au costat 10,5 miliarde de lei. Lucrarea s-a facut pe bani publici, deoarece imobilul este administrat de Consiliul Judetean. Dupa ce s-a investit o suma uriasa, urmeaza ca sediul de partid sa fie cumparat.


Oprisan a dat, Oprisan a luat, fie bugetul laudat


Marian Oprisan nu s-a zgircit deloc cu banii publici pentru reparatiile la sediul partidului sau situat in b-dul Republicii nr. 13. Potrivit documentelor oficiale intrate in posesia noastra, suma oficiala a reparatiilor la sediul PSD, incepute in 2003, este de 10,5 miliarde de lei si au fost platite din bani publici, deoarece imobilul este in administrarea Consiliului Judetean. Firma care a executat reparatiile la sediu este SCCM, care ii apartine omului de afaceri Valica Epure, unul dintre abonati la lucrarile pe bani publici. In timp ce pentru sediul PSD curgeau bani girla de la buget, fostii taranisti si omologii din alte partide stateau ca intr-un ghetou in cladirea Primariei vechi. Pesedistii au posibilitatea sa-si cumpere sediul la valoarea de inventar. Deocamdata, sediul judetean al PSD se afla in faza de intimizare si este pazit strasnic de gardienii publici.

Pesedistii vrinceni se vor desfata in lux pe bani publici in sediul organizatiei din Bulevardul Republicii nr. 13. Reparatiile care s-au facut in ultimii doi ani au inghitit de la buget nu mai putin de 10,5 miliarde de lei. Cu acesti bani poti sa-ti faci o vila in toata regula sau inca un sediu de partid. Spre comparatie, anul trecut Consiliul Judetean a cumparat Hotelul Caprioara cu 18 miliarde de lei. Cladirea in care se afla sediul PSD Vrancea se afla in administrarea Consiliului Judetean, asa ca Marian Oprisan a dat cu o mina si a luat cu cealalta miliardele de la buget. Potrivit unor documente aflate in posesia noastra, in 2004, pentru consolidarea imobilului, CJ a cheltuit 6 miliarde de lei. In acest an s-au mai alocalt inca 4,5 miliarde de lei pentru modernizarea sediului PSD. Firma care a executat lucrarile este Societatea Comerciala de Constructii Montaj Vrancea. Aceasta ii apartine omului de afaceri Valica Epure, un abonat al lucrarilor mari pe bani publici din ultimii ani, cum ar fi construirea blocurilor prin ANL. Lucrarile de reparatii au inceput in iunie 2003, dupa ce pesedistii si-au mutat sediul in fostul birou senatorial al Simonei Marinescu din str. Cuza Voda. Marian Oprisan a fost gata sa faca si un imprumut bancar anul trecut pentru plata lucrarilor. Deoarece Reiffeisen Bank a acordat CJ un credit de "numai" 60 de miliarde de lei din cele 100 cerute, in august 2004 masina de vot a consilierilor PSD a votat alocarea sumei de 4 miliarde de lei de la bugetul institutiei pentru plata lucrarilor pentru sediul organizatiei.

Chirii modice pentru lux de 10 miliarde de lei

La ultima sedinta a Consiliului Judetean, sediul PSD Vrancea a fost inclus pe lista imobilelor aflate in domeniul public sau privat al judetului care pot fi inchiriate. Hotarirea a fost luata deoarece lista imobilelor nu a mai fost actualizata din anul 2001. Directoarea economica a CJ, Valeria Teodorescu, a precizat sa sumele cerute partidelor pentru chirii sint modice. De exemplu, parlamentarii PSD platesc fiecare cu putin peste 100.000 de lei lunar pentru sediul din str. Cuza Voda si, probabil, vor plati o suma asemanatoare si pentru imobilul din bulevardul Republicii nr. 13. Cladirea a fost construita la sfirsitul secolului XIX si i-a apartinut medicului Ioan Macridescu, care a fost deputat si senator al judetului, precum si director al Spitalului Orasenesc. Acesta a propus ca locuinta lui sa fie sediului Sindicatului Viticol, al carui fondator a fost. Marian Oprisan a declarat in mai multe rinduri ca sediul PSD nu s-a aflat pe lista monumentelor istorice, asa cum au circulat informatii. De altfel, cladirea nu a fost numai reparata in ultimii doi ani, ci s-au efectuat si lucrari de extindere. Potrivit Legii nr. 90/2003, pesedistii vrinceni isi pot cumpara sediul la valoarea de inventar, care, deocamdata, nu se cunoaste.

Restul partidelor au ramas pe cont propriu

In timp ce pentru sediul PSD se dadeau pe banda rulanta miliarde de lei de la buget, alte partide stateau in adevarate ghetouri pentru ca nu avut inspiratia sa-si cumpere un spatiu cit au fost la putere. Fostii taranisti, democratii si alte partide mai mici au stat, iar unele dintre ele stau si la ora actuala, in cladirea Primariei vechi, cu care Marian Oprisan avea anul trecut planuri mari. Imobilul este in continuarea in parasire, iar in incaperile sale nu sint nici pe departe conditii decente de desfasurare a unor activitati organizationale. Conducerea locala a fostului PNTCD s-a mutat la propriu cu luminarea in Primaria veche, deoarece la inceput nu aveau nici macar lumina in camerele repartizate. Umanistii au fost de la inceput privilegiati si au stat in conditii destul de bune intr-un spatiu privat. Acum ei ar putea lua locul PSD-ului in sediul din str. Cuza Voda, motiv pentru care nu au votat alaturi de consilierii judeteni ai Aliantei la ultima sedinta a CJ. Restul partidelor si-au facut rost de sedii cum au putut, deoarece autoritatile locale le-au raspuns permanent ca nu sint spatii disponibile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.