Local

Scumpire politica la caldura

Doina Ganea
2 feb 2007 712 vizualizări
Dupa ce s-au dat in spectacol, ENET si consilierii au dat la pace in defavoarea cetatenilor u consilierii vor decide astazi pretul gigacaloriei dupa ce au negociat ieri politic cu cei de la ENET u pretul gigacaloriei va fi mai mare cu 15%, adica aproape 150 lei

Intilnirea de ieri dintre conducerea ENET si citiva alesi locali a fost brazdata de tipete si reprosuri. Mai mult, cind discutiile capatasera accente insteroide si penibile, presa a fost data pur si simplu afara din sala de primarul Decebal Bacinschi sub privirile aprobatoare si complice ale consilierilor. Dupa ce ani de zile managementul societatii s-a dovedit deficitar si impotriva cetatenului, conducerea societatii a venit ieri la o intilnire cu alesii locali sa ceara din nou o crestere a pretului la energia termica furnizata populatiei. Intilnirea a fost stabilita dupa ce CL nu a aprobat in sedinta de marti majorarea cu 30% a pretului gigacaloriei. Consilierii au dorit sa afle astfel din gura sefilor ENET cum de s-a ajuns la acest pret. Directorul ENET, Valter Popescu a adus reprosuri consilierilor pentru ca si-au permis sa critice managementul societatii. "Mogulul caldurii" din Focsani si-a argumentat pozitia cu privire la situatia majorarii tarifelor dind vina numai pe pretul gazelor. "ANRE reglementeaza aceste costuri si periodic ne solicita situatia costurilor pentru a putea face corectiile necesare. Aceste corectii rezulta din marirea pretului gazului. Noi, conducerea, nu sintem de acord cu majorarea pretului, dar nici nu putem sa ignoram. Nu e bun pentru ca e foarte probabil ca cetatenii sa nu suporte majorarea", a declarat Valter Popescu.


Intilnire cu scintei


Atitudinea aroganta a directorilor de la ENET, Valter Popescu, Mariana Nastase si Mariean Visan, a tensionat intilnirea. "La 100 de miliarde datoriile primariei (catre ENET - n.r.) inseamna 30 de miliarde numai penalitatile pe 2006. Ce sa facem, sa omorim Consiliul Local?", a izbucnit directoarea economica, Mariana Nastase. La rindul sau, directorul tehnic Mariean Visan s-a lamentat pe aceeasi nota: "Am 26 de ani de cind lucrez la ENET si cunosc fiecare coltisor din oras ca instalatii. Nu veniti acuma sa ne spuneti noua ca va invirtim la pret! Nu ducem nimic acasa. Nu e vina noastra ca a scazut numarul consumatorilor, dar volumul nostru de munca e acelasi.". Enervat, primarul Decebal Bacinschi si-a adus aminte ca ENET a "piscat" la pret Gradinita 7 cu o factura de 170 de milioane pe luna la caldura. "Eu va dau in judecata! Nu-i posibil ca o gradinita sa plateasca asa de mult caldura. Face cit 10 apartamente! Acum montam gigacalorimetre, facem masuratori si putem sa va dam in judecata, daca vreti sa discutam asa", a atacat Decebal Bacinschi.


Negocieri dincolo de urechile presei


Situatia economica a ENET este destul de grea, societatea zbatindu-se intre datorii istorice de peste 170 de miliarde de lei vechi si cele noi, apartinind populatiei, de 7,4 milioane, bugetarilor 6,8 milioane lei, si ale societatilor private care se ridica la 1,1 milioane lei. Calculul pretului facut in fata consilierilor de cei de la ENET nu a convins pe nimeni. Pretul integral al energiei produse ajunge la 270 de lei gigacaloria, in timp ce ENET SA cheltuie 300 de lei pentru producerea ei. Diferenta o reprezinta pierderile de pe

retea. Primarul a propus infiintarea unei comisii care sa verifice "pretul real", avind indoieli cu privire la datele prezentate de ENET. Aceste declaratii au fost facute in prezenta presei, care a ost invitata sa participe la intilnire. Ulterior Decebal Bacinschi, s-a sucit si a cerut jurnalistilor sa paraseasca sala, fara nici o justificare. Rusinos de-a dreptul, Puterea si Opozitia nu au luat nici un fel de atitudine. Ulterior am aflat ca au avut loc negocieri intre liderii de grupuri politice din cadrul CL privind majorarea ubstantiala a tarifelor la energie termica. S-a convenit ca pretul sa fie majorat cu 15%, ceea ce va insemna aproximativ 150 lei/gigacalorie. Acest pret va fi anuntat oficial astazi in sedinta extraordinara a Consiliului local. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.