Local

Zece intrebari pentru presedinte

Silvia Vrînceanu Nichita
23 ian 2007 2752 vizualizări
Seful statului vine sa joace "Hora Fratiei" in judetul in care in mod curent se danseaza "hora hotiei". De la ultima sa vizita in urbea de pe Milcov nici o afacere de coruptie n-a fost demascata pina la capat. Virfurile mafiei locale continua sa stringa averi fabuloase sub ochii indulgenti ai Politiei si Parchetului. Dosarele deschise zac la DNA sau cine stie pe unde, iar cele din justitie au termene "interminabile". Despre alte afaceri nimeni nu sufla nimic

Alegerile din anul 2004 trebuiau sa aduca schimbarea mult asteptata de vrinceni. Pentru cei mai multi schimbarea insemna si scoaterea la lumina a tuturor afacerilor ilegale desfasurate sub ochii ingaduitori ai fostei puteri pesediste. Oamenii asteptau deconspirarea retelei mafiei politico-economice care actioneaza in judet, nestingherita de nimeni, din 1989 incoace. Din pacate, in constiintele alegatorilor din judetul nostru incepe sa se instaleze, incet-incet dezamagirea. Celebra expresie "Arde-i!" (ardei) sau tepele promise de Traian Basescu in campanie au fost numai

pentru oamenii de rind. Privite acum prin prisma celor petrecute in rastimp de doi ani la Focsani, declaratiile presedintelui ales al romanilor, au ramas doar amintiri dintr-un decembrie entuziast. In euforia acelor zile, alegerea lui Traian Basescu in fruntea statului a fost vazuta de vrinceni ca o garantie a infaptuirii justitiei si a bunastarii. Schimbarile mult asteptate de deruleaza cu viteza melcului. Marea schimbare pe plaiurile mioritice s-a dovedit a fi doar inlocuirea structurilor PSD cu cele ale noii puteri PNL-PD sau dimpotriva tolerarea celor ale PSD. Dupa doi ani de la instalarea noii administratii, vrincenii constata ca schimbarea asteptata a ramas un slogan fara acoperire. Noua putere locala se chinuie inca sa-si instaleze oamenii in posturile cheie, lovindu-se de proprianeputinta si de dispute aprige de interese politice, impartite intre partidele care compun arcul guvernamental. Nemultumirile unor cetateni sau ale unor grupuri de cetateni, semnalate in ultimii ani noii puteri executive a judetului au fost indosariate cu numar de inregistrare si atit. Marile afaceri de coruptie din judet se bucura deprivilegiul de a fi lasate in pace de autoritati. Marea batalie impotriva coruptiei din Vrancea se lasa asteptata. Dosarele anticoruptiei zac cine stie pe unde, in timp ce persoanele care au strins averi colosale pe seama falimentarii statului continua sa-si ridice imperiile de carton. In lipsa bilantului pe care l-am fi dorit cu totii, remarcabil, nu ne ramine decit sa formulam, pentru oamenii actualei Puteri politice PNL - PD urmatoarele intrebari. Le adresam presedintelui Romaniei, de la care asteptam un raspuns mai

prompt decit reactia aproape inexistenta a autoritatilor locale. (Ziarului de Vrancea)


10 intrebari pentru presedintele Romaniei


1. Cind vor plati persoanele responsabile pentru fraudarea alegerilor din 2004 in Vrancea?

2. Va raspunde cineva vreodata pentru transformarea judetului

Vrancea intr-una dintre cele mai rusinoase pete negre pe harta abuzurilor privind libertatea presei din Romania in perioada 2002- 2004?

3. Cum a fost gasit actul de donatie al regelui Carol I prin care Cringul Petresti a ajuns la cheremul presedintelui Consiliului Judetean Vrancea?

4. Cum ramine cu preluarea celor peste 1100 de hectare de teren de la fosta gospodarie de partid a PCR si concesionarea acestora "pe mustata" in perimetrul municipiului Focsani si in comunele invecinate?

5. Cum ramine cu "ceapistii" din fruntea judetului improprietariti la marginea Focsaniului?

6. Cind va fi descilcita afacerea retrocedarilor de terenuri forestiere si agricole de la Bolotesti, care dureaza de peste 10 ani?

7. Cind vor fi date pe mina Justitiei persoanele vinovate pentru tepele din afacerile "Gospodaria de partid", "Drumuri si Poduri", "Infrastructura Rutiera", "Laminorul", "Romseh", "Crama Calciu", "Reteaua de apa Virtescoiu", "Complexul Caprioara", "Casa de Sanatate", "ANL pentru clientela PSD", "Eurogara", privatizarea fostelor IAS-uri, "Piata Coruptiei", "Pomicola"?

8. Cind se va pune stavila mafiei lemnului sau a vinului?

9. Cine sint autorii morali ai megaescrocheriei Gerald sau ai afacerii Bancorex si la cine au ajuns milioanele de dolari?

10. Seria de abuzuri comise de catre Marian Oprisan si camarila sa a fost cumva trecuta cu vederea din cauza afacerilor derulate in judet de firmele apropiate PD?


Domnule presedinte, noi i-am "ars" la vot, dumneavoastra chiar ne dati o teapa care sa ne usture!? (Mai multe detalii pe www.basescu.ro)



Basescu joaca Hora Unirii la Focsani


Seful statului va veni de la Iasi direct in Piata Unirii. Alaturi de el si-au mai confirmat participarea liberalii Teodor Atanasiu, Ludovic Orban si Norica Nicolai. Manifestarile vor incepe la 16.00.


Presedintele Traian Basescu si-a confirmat ieri participarea la evenimentele organizate astazi la Focsani, dupa cum a anuntat prefectul Ion Oprea ieri in cadrul unei conferinte de presa. Daca imprevizibilul sef al statului isi va face aparitia in Piata Unirii, ar fi pentru a doua oara, consecutiv, cind se va prinde in hora cu focsanenii. De aceasta data, Basescu vine in plin razboi purtat cu premierul liberal Calin Popescu Tariceau, iar reactia oamenilor va arata daca se mai bucura de aceeasi popularitate ca anul trecut.

Atunci, oamenii s-au calcat in picioare pentru a da mina cu Basescu, care a tinut sa le faca probleme SPP-istilor si a intrat in mijlocul multimii. Dupa cum se stie, vizita presedintelui din 24 ianuarie 2006 nu a fost scutita de peripetii, la citeva zile aparind informatia ca in Prefectura a fost gasit, cu citeva ore inainte de venirea sa, un dispozitiv potential exploziv, pus intr-un hidrant, despre care s-a sustinut ulterior ca nu ar fi fost decit o bucata de plastic cu o sirma atasata. Chiar daca autoritatile au minimalizat

incidentul, in Prefectura au fost instalate camere video, iar accesul vizitatorilor se face in conditii stricte. SPP-ul a verificat din nou in aceste zile la singe Prefectura si toate cladirile din zona pentru a preveni un eventual incident. "Eu sper ca vor fi cit mai multi vrinceni in Piata Unirii. Am speranta ca intreaga manifestare va fi una de inalta tinuta", a declarat prefectul. Pina ieri seara isi mai confirmasera participarea la Focsani seful AVAS, Teodor Atanasiu, Ludovic Orban, precum si senatorul Norica Nicolai, toti de la PNL. Ludovic Orban a fost ales recent vicepresedinte PNL si este interesant de urmarit modul in care va decurge intilnirea cu Basescu, avind in vedere ca este unul dintre cei mai aprigi critici ai

sai. Conducerea centrala a PD ar putea fi reprezentata la Focsani de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Peremistii au anuntat si ei deplasarea in Vracea a unui "cvartet" din conducerea

partidului, format din presedintele Corneliu Vadim Tudor, Lucian Bolcas, Gheorghe Funar si Dan Claudiu Tanasescu.


Militarii se retrag cu torte


Presedintele Romaniei este asteptat in Piata Unirii in jurul orelor 16.00, dupa ce va participa si la manifestarile similiare de la Iasi. Basescu i-a stricat astfel vizita de la Iasi a premierului Calin Popescu Tariceanu, care si-a contramandat-o pe motiv ca are o sedinta de Guvern. Probabil ca seful statului va veni cu elicopterul la Focsani pentru a ajunge la timp. Festivitatea va incepe la 16.00, cu discursurile oficialitatilor. Dupa cum a anuntat prefectul Ion Oprea, in afara lui vor mai tine alocutiuni primarul Focsaniului, Decebal Bacinschi, presedintele CJ, Marian Oprisan si, bineinteles, Traian Basescu. La 6.25 va incepe programul artistic "Hai sa dam mina cu mina". In cadrul acestuia vor fi prezentate patru "tablouri muzical coregrafice" din Vrancea, Moldova, Muntenia si Ardeal. Printre interpreti se numara Gheorghe Sima, din Cimpuri, care va cinta Balada lui Mos Ion Roata, Sofia Vicoveanca, Maria Ciobanu, Veta Biris, dar si Ansamblul Tara Vrancei si grupul Batrinilor din Nereju. La ora 17.00 invitatii se vor prinde in Hora Unirii. Cinci minute mai tirziu militarii din Garnizoana Focsani se vor retrage cu tortele aprinse spre unitatile din care au venit pe traseul Ceasul Rau- Teatru- Tribunal- Bd. Unirii- Bd. Bucuresti. Pentru desfasurarea in bune conditii a manifestarilor, in Piata Unirii vor adunate toate fortele de ordine disponibile. (Mihai BOICU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.