Local

Cum ti-e norocul, in final

Dana Chiorescu
30 mar 2005 687 vizualizări
Cutremurele din Vrancea vor putea fi prevazute datorita unui sistem de avertizare seismica in timp real, care ar putea intra in functiune pina la sfirsitul anului. Vrincenii ar putea avea la dispozitie cele 20-23 de secunde, care sint intre prima unda si unda catastrofala. Credeti ca se va realiza acest sistem? Care va fi eficienta acestuia? Ce se poate face in 23 de secunde? Cum se vor putea proteja oamenii? Intrebari la care interlocutorii nostri au incercat sa raspunda. Opiniile lor le puteti afla in rindurile care urmeaza.


Elena Stefan, 67 de ani, pensionara, Palanca

"Este foarte bine venit, dar nu prea imi vine sa cred. Din tot ce se promite, nimic nu se efectueaza. Nu prea cred sa poata anunta inainte de a incepe cutremurul, pentru ca niciodata nu s-a anuntat un cutremur, ca astazi este, sau la noapte, sau miine. Daca am avea 25 de secunde la dispozitie, am putea iesi, dar din bloc e cam greu. Cum sint eu la tara este foarte bine ca ies imediat. Dar la bloc, am stat si la bloc, cind m-a prins cutremurul nu am avut unde sa ies. Mai mult, te poate prinde cutremurul pe scari si blocurile au si ele foarte mari defectiuni si te poate omori intr-o secunda. In anul in care a fost cutremurul acela de 7 grade, barbatului meu i-a venit o caramida dupa cap si a terminat povestea. A zacut un an de zile dupa caramida aceea dar s-a terminat. Asa ca este foarte periculos. Un cutremur de 7 grade este extraordinar de mare. Dar, poate Dumnezeu ne ajuta sa nu il intimpinam, sa treaca mai departe, daca se porneste de la Vrancea. Doar asa, dar ca sa zic ca am o siguranta ca voi fi anuntata, nu-mi vine sa cred nici 1%. Nu s-a anuntat pina acum, ce-a fost la televizor in anii din urma, nu s-a realizat cind au zis ei... Speranta mea este ca Dumnezeu va avea grija, atit cit o putea, ca lumea s-a inrait asa de tare."



Olga Voinea, 62 de ani, pensionara, Focsani

"Ar fi bine sa ne anunte, ca sa stim sa coborim de sus, de la etaj, ca e jale. Altceva ce sa zic? Dumnezeu e deasupra! Care sint mai tineri fug, dar noi, batrinii... 25 de secunde este un timp foarte scurt. Daca e un cutremur mare, cum a fost cel din \'77... Dumnezeu e deasupra si ne vede si ne are in paza, altceva nu avem ce face, decit sa avem credinta in El. Nu ne punem credinta in sisteme, in cercetari..."



Anonim, 43 de ani, fara ocupatie, Focsani

"Ar fi bine. Ce sa putem face decit sa cautam un refugiu pentru a ne adaposti. Daca stam la etajul 7, ce-o vrea Dumnezeu! Un cutremur mare este posibil sa aiba efecte devastatoare. O parte din populatie stie ce are de facut in caz de cutremur, alta parte, nu. Ar trebui sa ne informeze, sa ne pregateasca... Primaria, este de datoria lor, de aia i-am ales."



Cristina Iliescu, 41 de ani, economist, Focsani

"Foarte buna, numai sa fie adevarat ce se spune. Ma indoiesc pentru ca nu poate fi prevazut asa de usor un cutremur si costurile sint foarte mari. Deci va fi o problema si de bani si de siguranta informatiei. Daca ai sti din timp, in primul rind ai incerca sa te salvezi pe tine. Daca reusesti sa iesi din casa, in timp util este foarte bine, dar depinde unde esti si unde iesi, ce e in zona, ce e deasupra ta si cum ti-e norocul, in final. Cum ti-e scris! E riscant sa iesi, fie ca esti la etajul 6-7, chiar si de la parter. Pentru ca se darima de sus in jos si nu stii ce iti cade in cap. Pentru Vrancea un cutremur s-ar putea sa nu fie foarte mare. Depinde unda de soc unde se duce, unde loveste mai tare... Cel din \'77 a avut peste 7 grade si stim cu totii ce s-a intimplat in Bucuresti. Nu poti avea certitudinea ca va fi sau nu cutremur dar avertismentele acestea creeaza panica. Nu sint bune, pentru ca e o forta mult mai mare decit noi si nu o putem controla. De apa, de foc, de cutremur greu te poti apara. omul e prea mic in fata naturii. Se creeaza o panica pentru a distrage atentia de la alte preobleme care ne rod zi de zi. Si atunci, ca sa avem la ce ne gindi, ne gindim ca vine cutremurul, in loc sa ne gindim ca nu avem ce ne trebuie. E si asta o politica, dupa parerea mea."


Constantin Dragomir, 61 de ani, invatator, Focsani

"S-a promis? Daca se poate avertiza este foarte bine dar nu am incredere ca se poate realiza a acest lucru. Este un fenomen care nu stiu daca se poate preconiza. Nu as putea da o explicatie prea ampla, dar daca nu au putut altii care sint mult mai avansati decit noi, spre exemplu japonezii, noi de unde sa putem? In 25 de secunde se creeaza o panica extraordinara! Ce se poate face in timpul asta? Panica, atit. Eu alta idee as avea: cred ca ar fi bine sa ne lase in pace, sa nu mai preconizeze, ca va fi, ca nu va fi... daca nu au niste date certe, mai bine sa lase lumea in pace. Un timp au tacut, dar de ieri, de alaltaieri, au inceput din nou sa scoata aceste zvonuri, sau cum sa le zic. Lumea intra in panica, se impacienteaza, nu stie ce sa mai faca, fiecare se gindeste la fel de fel, unii au probleme cu inima... Apoi asta chiar ii pune virf."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.