Local

Cum s-au tocat banii pentru euro-paranghelie

Mihai Boicu
5 ian 2007 1001 vizualizări
Sahia Film a luat cel putin jumatate din cei 550.000 RON dati de Consiliul Judetean pentru aducerea artistilor in Piata Unirii si pentru a filma manifestarea u studioul a mai incasat inca 20.000 RON de la Primaria Focsani pentru scena care s-a rupt in piata u restul banilor pina la 700.000 RON, adica 110.000 RON, s-au dus pe artificii, publicitate in ziarul baronului, pe stegulete si banere

Cea mai mare parte din banii pentru cel mai scump euro-revelion din provincie s-au cheltuit prin intermediul Sahia Film SA, fostul studio de filme documentare al TVR, subordonat Ministerului Culturii. Consiliul Judetean a incheiat un contract cu Sahia, care a incheiat la rindul sau contracte cu mai multe firme pentru aducerea artistilor straini si romani si a avut dreptul exclusiv de a filma spectacolul. Suma cistigata a fost, se pare, in jur de 300.000 RON. Restul din cei 550.000 RON dati de CJ s-au dus, probabil, la ziarul controlat de Marian Oprisan pentru reclama. Culmea, desi de la CJ erau destui bani, Sahia Film a mai luat inca 20.000 RON de la Primaria Focsani pentru scena care s-a rupt din cauza vintului. Municipalitatea a mai cheltuit 20.000 RON pentru artificii, iar cu restul din cei 150.000 RON dati de Ministerul Integrarii a cumparat banere, stegulete si panouri tematice despre integrarea in Uniunea Europeana.


SC Sahia Film SA a luat grosul banilor pentru organizarea euro-revelionului din Piata Unirii, deoarece s-a ocupat de tot ceea ce inseamna organizarea spectacolului. Organizatorii principali ai manifestarii au fost Consiliul Judetean, care a cheltuit 550.000 RON, si Primaria Focsani, care a primit de la Ministerul Integrarii 150.000 RON. Studioul de filme documentare Sahia este subordonat Ministerului Culturii, iar din 1990 pina acum s-a remarcat in special prin lipsa de activitate. Integrarea in UE a fost marcata in Vrancea printr-o afacere de miliarde de lei derulata intre Consiliul Judetean, Primaria Focsani si Sahia Film. Potrivit informatiilor noastre, cei 550.000 RON dati de CJ s-au impartit intre ziarul controlat de baron, care a facut o reclama asidua timp de doua saptamini euro-revelionului, si Sahia Film. La rindul sau, studioul s-a ocupat de aducerea artistilor care au cintat pe scena din Piata Unirii. Pentru artistii straini, Sahia a incheiat contracte cu doua firme din domeniul show-bizului. Milli Vanilli, Snap si 2 Unlimited au fost adusi in Focsani de Fundatia Phoenix, iar Rednex de o firma de impresariat romano-germana. Cele patru trupe internationale, despre care nu s-a auzit nimic de ani buni, au avut tarife apropiate de cele ale trupei Holograf. Formatia lui Dan Bitman a cistigat cel mai mult dintre artistii romani in noaptea dintre ani, adica putin peste 10.000 de euro, ceea ce inseamna ca artistii straini au costat in jur de 50.000 de euro, adica aproximativ 170.000 RON. "Au fost trupe de succes in anii \'90, iar sumele luate au fost relativ echilibrate, nu au fost diferente mari intre ele. La Focsani a fost ceva unic ca au fost patru trupe internationale, lucru care nu s-a mai intimplat in alta parte. Noi ne-am asumat mai mult decit trebuia, in sensul ca trebuia sa aducem artistul si atit, insa a trebuit sa ne ingrijim si de ceea ce inseamna transport intern, cazare si alte cheltuieli", ne-a spus Paul Nanca, presedintele Fundatiei Phoenix din Bucuresti.


Primaria a dat 20.000 RON pe o scena care s-a rupt


Artistii aflati pe undeva pe la mijlocul preferintelor in muzica romaneasca au perceput in jur de 2500 de euro pentru a cinta la spectacolele de revelion. Aceasta inseamna ca Provincialii, Loredana Balasoiu, Ro-Mania, Fara Zahar, Animal X si ASIA auprimit in jur de 15.000 de euro in total. Din cite se pare, de

contractele acestor trupe s-a ocupat Radu Fornea, liderul trupei K1. Nota totala de plata pentru artistii din Piata Unirii a fost in jurul cifrei de 65.000 de euro, adica peste 220.000 RON. La acestea s- au mai adaugat cheltuieli cu transportul, cazarea si masa artistilor straini. Sahia Film a mai incasat bani si pentru dreptul exclusiv de a transmite citeva minute pe TVR 2, in timp ce despre duplexul cu televiunea italiana nici nu a mai fost vorba. Ca de obicei in aceste situatii, social-democratul Marian Oprisan, presedintele CJ, ne-a spus ca nu stie suma exacta a contractului cu Sahia Film si ne-a indemnat sa-i adresam o cerere in scris. Daca isi imagina cineva ca suma de 550.000 RON alocata de CJ a fost de ajuns pentru spectacol, atunci se inseala. Cei de la Sahia au primit 20.000 RON si de la Primaria Focsani pentru scena si tot ceea ce a insemnat sonorizare si lumini. Culmea este ca scena s-a rupt dupa ora 2.00, cind cintau vrincenii de la Provincialii. In urma unei rafale de vint au cedat doi din cei trei stilpi care sustineau constructia pe mijloc, iar intreaga sectiune s-a prabusit, determinindu-i pe artisti sa o ia

efectiv la fuga. Potrivit primarului Decebal Bacinschi, din cei 150.000 RON dati de Ministerul Integrarii, alti 20.000 RON au fost cheltuiti pentru spectacolul de artificii de la miezul noptii, care a durat in jur de 15 minute. Suma ramasa, de 110.000 RON a fost cheltuita pe stegulete, banere, panouri si alte obiecte care au marcat integrarea in UE. (Mihai BOICU)


Ziarul de Vrancea solicita public Consiliului Judetean Vrancea, Primariei Focsani, Institutiei Prefectului si

Ministerului Integrarii sa prezinte in termenul prevazut de Legea 544/2001 privind informatiile de interes public decontul cheltuielilor ocazionate de organizarea euro-revelionului din Focsani, firmele cu care s-au incheiat contractele, valoarea acestora si modalitatea de incredintare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.