Național

Voluntari în solda primarului

Ziarul de Vrancea
5 sep 2017 567 vizualizări

În paralel, patru deputați PSD au depus un proiect de lege privind înființarea unei “Gărzi civile” de voluntari pentru intervenția în cazurile de accidente și calamități, cu bani de la bugetul statului.

"Sunt două motivații. Una este nevoia de a exista o minimă pregătire practică și teoretică pentru tineri pentru că de 10 ani este o ruptură în pregătirea militară și e bine să fie cel puțin la nivel informativ și practic. A doua este că Garda Civilă de voluntari, formată dintre cei care au aceste cursuri de pregătire militară și din cei care sunt rezerviști, intervine în cazuri de accidente, calamități. Trebuie să intervină și organizat și dotat cu echipamente până când intervin reprezentanții instituțiilor abilitate sau poate instituțiile respective sunt depășite de anvergura evenimentului respectiv și trebuie să fie ajutate", a motivat deputatul PSD Sorin Bota inițierea propunerii legislative. El a explicat că voluntarii vor beneficia de echipamente și de anumite facilități, cum ar fi unele reduceri la impozite.

Potrivit propunerii, se va înființa Garda Civilă, care va funcționa în țară la nivel local în subordinea primarului și va fi coordonată la nivel județean de prefect. Aceasta va fi compusă din voluntari care desfășoară stagiul de pregătire militară și civilă. Pot să se înscrie și foste cadre militare sau de poliție, aflate în rezervă, precum și alte persoane care au efectuat o pregătire militară de-a lungul vieții și sunt trecute în rezervă, prevede proiectul. O dată la 5 ani se efectuează un stagiu de pregătire de două zile — o zi de instruire militară și o zi de pregătire teoretică civilă. Conform inițiativei, Garda civilă va interveni în caz de situații de urgență precum inundații, incendii sau alunecări de teren.

Voluntariatul militar presupune desfășurarea unui stagiu de pregătire militară de către persoanele fizice cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani la data începerii stagiului. Începând cu primul an după promulgare serviciul voluntar ar urma să aibă o durată de 3-6 luni pentru recruții cu studii superioare și 4-9 luni pentru cei fără studii superioare. Aceasta perioadă va fi aplicată de către Ministerul Apărării prin norme la prezenta lege în funcție de specificul de pregătire cu fiecare armă. Aceste stagii vor fi organizate anual, în perioada 1 martie — 30 noiembrie, mai prevede proiectul.

Bărbații și femeile care vor să execute acest serviciu în cadrul Armatei Române sau la una din instituțiile următoare: Pompieri, Poliția de Frontieră, Jandarmerie, ISU, Serviciul de Telecomunicații Speciale se vor prezenta la centrele militare pentru selecționare și stabilirea aptitudinilor.

Perioada în care vor face activitatea de pregătire va fi considerată vechime în muncă, iar pentru perioada participării la pregătirea militară și cea de perfecționare profesională li se va acorda o soldă egală cu salariul minim pe economie. Voluntarii vor avea un certificat recunoscut de perfecționare profesională, mai arată proiectul. De asemenea, inițiativa mai prevede că aceștia vor beneficia de o masă caldă pe zi, decontarea navetei, contribuții la CAS și CASS, iar după terminarea stagiului de o scutire pentru acestea de 50%, reducerea vârstei de pensionare cu o lună pentru fiecare an de activitate, dar nu mai mult de doi ani. Voluntarii vor beneficia și de garanție de stat pentru programul Prima Casă și Prima Mașină, timp de cinci ani după terminarea stagiului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.