Național

Ultimele zile cu Dragnea?

Ziarul de Vrancea
18 sep 2018 799 vizualizări

Încolțit de baroni care până mai ieri i se supuneau orbește, liderul PSD se confruntă cu cea mai gravă criză de autoritate de când a preluat șefia partidului n tabăra contestatarilor, condusă de Gabriela Firea, pare să aibă un ușor avantaj numeric, dar zarurile n-au fost aruncate n decizia va fi luată vineri, la CEx

Gabriela Firea, Adrian Țuțuianu și Paul Stănescu au semnat o scrisoare prin care cer demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcțiile de președinte al PSD și al Camerei Deputaților. Potrivit lui Țuțuianu, măsurile prezentate în scrisoare sunt susținute de mulți lideri județeni ai PSD și vor fi discutate în ședința Comitetului Executiv al partidului, convocat vineri la prânz. Întrebat ce vor face semnatarii și susținătorii scrisorii dacă Dragnea nu demisionează, Țuțuianu a răspuns: ”Noi suntem membri ai PSD. Vă spun de la început că nu plecăm din partid, nici nu vom face altceva, vom continua să ne exprimăm în forurile statutare ale partidului, pentru că nu cred că lucrurile se închid azi sau mâine. Este o scrisoare care trage un semnal de alarmă, am făcut un apel public la toți parlamentarii PSD, la toți liderii de filiale, la președinții CJ, la primarii, partidului, consilieri locali, consilieri județeni să ni se alăture în acest demers care nu are la bază niciun fel de interese altele decât interesele naționale și interesele PSD”. El a spus că acest grup care susține scrisoarea va avea discuții și cu liderii ALDE.  Țuțuianu a susținut că, dacă PSD nu găsește soluții la problemele serioase pe care le are, există riscul ca parlamentari social-democrați să plece la alte partide. El a precizat că, în opinia sa, adoptarea unei OUG privind grațierea și amnistia ar putea duce inclusiv la pierderea guvernării.

Ce acuză “puciștii”

Semnatarii scrisorii cer demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al PSD și din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Ei propun asigurarea interimatului conducerii PSD de către Viorica Dăncilă până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019. Ei vor menținerea coaliției PSD-ALDE și negocierea susținerii parlamentare a Guvernului de către UDMR, minorități naționale, parlamentari independenți. “Puciștii” se plâng de scăderea PSD în sondaje, de lipsa de criterii la nominalizarea celor trei premieri, de conflictele din societate cauzate de schimbările din Justiție, de faptul că modificările la legislația penală sunt percepute de români ca fiind în beneficiul exclusiv al lui Dragnea sau de promovarea în funcții publice a unor persoane cu carențe profesionale. De asemenea, ei acuză situația juridică “vulnerabilă” a lui Dragnea, modul discreționar în care acesta conduce partidul, dar și comunicarea deficitară a PSD cu partenerii externi.

”Un om orbit de putere, orgolii și spaime imagine”

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susține că scrisoarea semnată de ea este susținută de "suficient de mulți" lideri de organizații județene astfel încât să nu fie ignorați. Ea a mai spus că singura problemă pe care o au semnatarii acestui document este "persoana domnului Dragnea, care a luat partidul pe nume personal și îl conduce de foarte multe ori în direcția greșită". Firea s-a referit și la ședința Comitetului Executiv al PSD, spunând că aceasta a fost grăbită de Dragnea după apariția acestui document, care trebuie dezbătut în organizațiile de bază, iar președinții de filiale să vină la CEx cu un mandat explicit de la membrii de partid. Secretarul general al PSD Marian Neacșu, până mai ieri un apropiat al lui Dragnea, a declarat că scrisoarea conține o serie de principii “sănătoase”, care au fost abandonate în ultima perioadă de partid.  El a precizat că va propune ca acel document să fie analizat de toate organizațiile partidului și dezbătut în cadrul Comitetelor Executive Județene. De asemenea, liderul PSD Buzău, Marcel Ciolacu, a declarat că a venit timpul ca Dragnea să facă un pas în spate, acuzându-l că a devenit ”un om orbit de putere, orgolii și spaime imagine”. Și liderul PSD Maramureș, Gabriel Zetea, a spus că unele argumente din scrisoare sunt incontestabile și că imaginea lui Dragnea este "extrem de șifonată”. El a precizat că liderii PSD din Transilvania se vor reuni joi seară pentru a decide dacă îi vor susține sau nu pe semnatarii documentului.

Dragnea: “Am înțeles că PSD trebuie să se alinieze cu Iohannis, cu DNA, cu SRI”

Liviu Dragnea a avut ieri o primă reacție după scrisoarea semnată de opozanți. El a spus că a înțeles din această "epistolă" că "partidul trebuie să se alinieze cu Klaus Iohannis, cu DNA, SRI, SPP și cu partidele de opoziție". Dragnea a susținut că, în calitate de președinte al PSD, "nu va duce partidul să devină o unealtă a acestor instituții". "Voi da curs solicitării să citesc acea epistolă, nu am citit-o pe toată, dar cât am apucat să citesc am înțeles, de fapt, care este cea mai mare supărare din acea scrisoare: să nu ne mai certăm cu Iohannis, de fapt, să ne aliniem cu Iohannis, cu SRI, cu SPP, cu DNA și cu partidele de opoziție. Eu, ca președinte, nu pot să duc și nu voi duce acest partid să devină o unealtă a acestor instituții care nu trebuie să se implice în politică", a declarat Liviu Dragnea, în Parlament. El a spus că în Comitetul Executiv al PSD, convocat pentru vineri, va vorbi "suficient de bine, de mult și de apăsat". Liderul PSD a refuzat să răspundă mai multor întrebări ale jurnaliștilor, spunând că va vorbi la CEx și după CEx.

Ponta: Le urez succes

Liderul ProRomânia Victor Ponta spune, după apariția în spațiul public a scrisorii că va susține orice efort de reformă și revenire la valorile care au stat la formarea partidului și guvernării din perioada 2012-2015, atunci când el a fost premier. Ponta a scris pe Facebook că le urează succes celor care au înțeles, chiar și târziu, că „grupul lui Dragnea” duce țara în dezastru, și că speră ca ei să găsească o strategie prin care să o readucă pe calea normalității.

Cătălin Ivan: Scrisoarea arată că PSD nu mai poate fi reformat

Scrisoare deschisă arată că de fapt partidul nu mai poate fi reformat și reprezintă "o reglare de conturi între două grupări de interese care vor să-l aducă pe Dragnea la masa negocierilor și să reîmpartă bugetul național", a declarat europarlamentarul S&D Cătălin Ivan. "Dacă ne uităm în scrisoare, prima solicitare arată că se cere retragerea lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al partidului și, apoi, mai jos, în text undeva, că Viorica Dăncilă ar trebui să preia interimatul. Reiese foarte clar că demersul este unul total neserios, pentru că nu poți să-l dai jos pe Liviu Dragnea și să pui interfața lui Liviu Dragnea să conducă partidul - este ca și cum l-ai lăsa tot pe Liviu Dragnea să conducă. De fapt, este o negociere între două grupări cu interese obscure care vor să îl readucă pe Dragnea la masa negocierilor și să reîmpartă acest 'tort' care se numește bugetul național și, practic, România. Sunt doar interese financiare, interese economice care stau în spatele acestui demers, nici pe departe bunul mers al lucrurilor în PSD și în România", a susținut Cătălin Ivan.

Cum se împart taberele

​Asumată public de trio-ul Stănescu-Firea-Țuțuianu, scrisoarea anti-Dragnea ar fi, de fapt, semnată în acest moment de cel puțin 20 de lideri de organizații ai PSD. Potrivit unor surse social-democrate, citate de HotNews, numărul susținătorilor va crește. De altfel, după apariția documentului, alți doi lideri social-democrați au dezvăluit că l-au semnat: Marian Neacșu și Ion Mocioalcă. De partea cealaltă, Liviu Dragnea s-ar baza, în acest moment, pe sprijinul a doar 14 organizații.

Lista lărgită a semnatarilor scrisorii anti-Dragnea:

Paul Stănescu (Olt), Gabriela Firea (București/Ilfov), Adrian Țuțuianu (Dâmbovița), Marian Neacșu (Ialomița), Ion Mocioalcă (Caraș-Severin), Șerban Valeca (Argeș), Nicolae Bădălău (Giurgiu), Ion Rotaru (Brăila), Bogdan Toader (Prahova), Dumitru Buzatu (Vaslui), Marcel Ciolacu (Buzău), Felix Stroe (Constanța), Horia Teodorescu (Tulcea), Călin Dobra (Timiș), Dan Tudorache (sector 1), Rodica Nassar (sector 2), Robert Negoiță (sector 3), Daniel Băluță (sector 4), Horia Nasra (Cluj), Marian Oprișan (Vrancea).

De cealaltă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, s-ar baza pe sprijinul a 14 organizații în acest moment.

Maricel Popa (Iași), Ionel Arsene (Neamț), Doina Fedorovici (Botoșani), Dragoș Benea (Bacău), Olguța Vasilescu (Olt), Florin Cârciumaru (Gorj), Constantin Rădulescu (Vâlcea), Marius Dunca (Brașov), Aurelia Fedorca (Satu Mare), Dan Nica (Galați), Ioan Dârzu (Alba), Mihai Fifor (Arad), Adrian Gâdea (Teleorman).

PMP se va adresa Comisiei de la Veneția în legătură cu OUG privind referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție

PMP se va adresa Comisiei de la Veneția și va sesiza Avocatul Poporului în legătură cu OUG privind referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție, pentru că prin acest act normativ partidelor parlamentare care nu au grupuri în ambele Camere ale Parlamentului, situație în care se află PMP, li se interzice să aibă reprezentanți în secțiile de votare. ”Este pentru prima dată când Guvernul, în mod flagrant, decide să îngrădească activitatea unui partid politic parlamentar. Folosindu-se de referendum, pentru că PMP a cerut o moțiune de cenzură, autoarea OUG de ieri, Carmen Dan, a decis să se răzbune pe un partid politic parlamentar”, a declarat Eugen Tomac. Președintele PMP a precizat că prin OUG privind organizarea referendumului, Guvernul a modificat art 25 și 26 din Legea referendumului, astfel că în secțiile de votare pot avea reprezentanți doar partidele parlamentare care au grupuri în ambele Camere ale Parlamentului. Tomac a spus că aceasta este ”o decizie aberantă, care încalcă un drept fundamental electoral”, iar PMP se va adresa Comisiei de la Veneția și va sesiza Avocatul Poporului.

Fostul preot Cristian Pomohaci a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției

Fostul preot Cristian Pomohaci a încheiat, cu procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General, un acord de recunoaștere a vinovăției pentru acuzațiile de evaziune fiscală pentru care era cercetat după ce ar fi închiriat 11 imobile și ar fi declarat o venituri mai mici decât în realitate. Prin acest acord, a fost stabilită o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare, sub supraveghere.  Potrivit procurorilor, suma nedeclarată de Pomohaci s-a ridicat la 684.487 de lei (echivalentul a 152.883 de euro).

Igor Dodon vrea referendum pentru Transnistria

Președintele moldovean Igor Dodon vrea organizarea unui referendum cu privire la reintegrarea regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova, scrie deschide.md.ro. Potrivit lui, scenarii concrete de reintegrare vor fi discutate după următoarele alegeri parlamentare. Șeful statului spune că după alegerile parlamentare trebuie făcuți următorii pași în ceea ce privește libera circulație pe cele două maluri ale Nistrului și trebuie să se avanseze în dialogul politic. Transnistria nu poate face parte dintr-un alt scenariu decât să fie parte integră a Republicii Moldova, susține președintele. „După alegerile parlamentare vom discuta scenarii concrete cum poate avea loc această reintegrare, dar un lucru foarte important – orice formă de reintegrare, de conviețuire împreună va fi discutată cu toți cetățenii Republicii Moldova în cadrul unui referendum”, a declarat șeful statului în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1. După ce se va ajunge la un numitor comun pe interior, varianta de reintegrare va fi propusă comunității internaționale. Totodată, președintele spune că odată cu soluționarea politică a conflictului transnistrean, trupele militare de pe teritoriul din stânga Nistrului trebuie să părăsească zona, împreună cu armamentul care se află acolo.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.