Național

Tragedia din Joia Mare: Microbuz plin ochi înghițit de apele Bistriței

Ziarul de Vrancea
5 apr 2018 1584 vizualizări

Nouă tineri și-au pierdut viața n ei munceau ilegal la o exploatare forestieră din județul Arad n microbuzul nu era destinat transportului de persoane și dispunea de niște bănci improvizate n “Nu știu ce s-o întâmplat, m-am trezit în apă”, poveștește singurul supraviețuitor

Un microbuz în care se aflau zece persoane a căzut, în noaptea de miercuri spre joi, în râul Bistrița, accidentul soldându-se cu moartea a nouă persoane.Tragedia s-a produs pe raza localității Viișoara din comuna Alexandru cel Bun, iar autoritățile județene au declanșat Planul roșu de intervenție. Primele cercetări arată că șoferul, un bărbat de 25 de ani, din Săvinești, a pierdut controlul volanului în localitatea Vaduri, înainte de podul care traversează canalul râului Bistrița, iar mașina a pătruns pe sensul opus, a părăsit partea carosabilă și a căzut în albia râului. În urma accidentului, autoutilitara s-a scufundat, fiind scoasă de către echipajele ISU Neamț, după activarea planului rosu de intervenție. "Imediat după producerea accidentului, o persoana a reușit să iasă din apă. Se afla în stare de conștiență și a fost transportată la spital. Pentru a putea acționa în apa canalului, s-a colaborat cu Hidroelectrica pentru sistarea uzinării în zonă”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.După scoaterea autoutilitarei din apă, au fost identificate în interior șapte persoane decedate - bărbați cu vârste cuprinse între 17 și 45 de ani, din Săvinești, Podoleni, Făurei, Bârgăoani și Deleni, județul Iași, ulterior fiind găsite și celelate două persoane, decedate.Un singur tânăr dintre cele zece persoane aflate în autoutilitară a reușit să se salveze, acesta fiind pasager pe locul dreapta-față. A fost preluat ulterior de un echipaj SMURD și transportat la Spitalul Județean din Piatra Neamț, unde a fost diagnosticat cu traumatism cranian acut și contuzie toraco-abdominală, rămânând internat la Secția Chirurgie.Microbuzul nu era destinat transportului de persoane, ci dispunea de niște bănci improvizate. El transporta muncitori forestieri de la Arad către Săvinești.Proprietarul mașinii era și conducătorul auto al acesteia, bărbatul de 25 de ani decedând alături de alți șase pasageri din mașină.

Anchetă la firma la care au lucrat muncitorii

Victimele accidentului petrecut în județul Neamț au lucrat fără forme legale ca zilieri, la plantarea de puieți într-o pădure din zona localității arădene Petriș, unde inspectorii de muncă au găsit, ieri, alte persoane care lucrau ilegal. Șefa Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Arad, Ecaterina Isac, a declarat corespondentului News.ro că o echipă de control s-a deplasat în localitatea Petriș, unde au muncit ca zilieri victimele accidentului din Neamț. ”În urma primelor cercetări, s-a constatta că în jur de 20 de persoane lucrau fără forme legale la o firmă de exploatări forestiere și lucrări agricole. Muncitorii, între care victimele accidentului, lucrau cu ziua la plantarea de puieți într-o pădure”, a declarat sursa citată. Inspectorii de muncă arădeni colaborează la acest caz cu cei din județul Alba, unde se află sediul firmei pentru care lucrau ilegal persoanele, dar și cu inspectorii din Neamț.

Singurul supraviețuitor: “Toți au murit? Toți?”

Singurul supraviețuitor al accidentului din județul Neamț, Ionuț Vârlan, a făcut primele declarații despre tragedia soldată cu nouă morți. “Toți au murit? Toți? Toți”, a întrebat el atunci când a aflat că toți cei care se aflau alături de el în vehicul și-au pierdut viața. “Nu știu ce s-o întâmplat, m-am trezit în apă, s-a spart geamul din față. Eram 10 în mașină. Era și cumnatul meu, Găbițu Nistor, 25 de ani. El era la volan. Era și fratele meu, ștefan Marian Vîrlan, 26 de ani. Ne întorceam de la muncă. Lucram ca zilieri, la plantat. De trei săptămâni munceam, și la Alba-Iulia, și la Arad. Mai erau cu noi și băieți din partea Iașului, nu știu numele de familie, era Costeluș, Denis, Andrei, unu de 19 ani, unu de 17 ani. Mai era un om, de 60 de ani, Fănică, din Bârgăoani. Nu știu firma, ne aducea să semnăm, și munceam în mai multe părți. După Paști urma să mergem în altă parte”, a spus tânărul în vârstă de 21 de ani, care este din Podoleni, potrivit Mesagerul de Neamț. Bărbatul a suferit o rană ușoară la cap, urmând să fie externat.

Citiți și:Nouă muncitori care se întorceau acasă de Paște au murit într-un groaznic accident în zona localităţii Viişoara din judeţul Neamţ


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.