Național

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE:Rusia a ”piratat” 21 de state americane în alegeri

Ziarul de Vrancea
22 iun 2017 800 vizualizări

Hackeri ruși au vizat sisteme electorale în 21 de state americane în campania de anul trecut, a declarat miercuri un oficial american de rang înalt.

Jeanette Manfra de la Departamentul Securității Interne (DHS) a refuzat să dezvăluie numele acestor state, în cadrul unei audieri, într-o comisie a Senatului, citând acorduri de confidențialitate. Însă ea a spus că nu există probe care să arate că buletinele de vot au fost modificate în aceste atacuri. Serviciile americane de informații cred că Moscova s-a amestecat în alegeri cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump să învingă.

Manfra, subsecretarul interimar însărcinat cu securitatea cibernetică în cadrul departamentului, a fost audiată miercuri în Comisia pentru Informații din cadrul Senatului, care anchetează un presupus amestec al Moscovei în alegerile americane din 2016. ”La ora actuală avem probe potrivit cărora au fost vizate sistemele legate de alegeri în 21 de state”, a declarat ea. Însă departamentul are în continuare încredere în sistemul de vot american, pentru că este ”fundamental rezistent”, a spus ea.

Kremlinul a negat în mai multe rânduri orice implicare în atacuri cibernetice în alegeri, iar Trump a respins acuzații potrivit cărora echipa sa de campanie a fost complicea Rusiei în ”știri false”. Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a refuzat marți să spună dacă Trump crede că Rusia s-a amestecat în alegerile americane din 2016. ”Eu nu am stat să discut cu el despre această chestiune anume”, a declarat Spicer. ”Evident, am avut de-a face cu o mulțime de alte probleme astăzi (marți). Aș fi încântat să intru în legătură”.

“Un număr mic de rețele a fost exploatat”

Senatorul Mark Warner, democratul cu cel mai înalt rang în Comisie, a argumentat miercuri că țara ”nu mai este sigură”, prin faptul că se ascunde care state au fost vizate de hackeri. Atât Arizona, cât și Illinoisul au confirmat anul trecut că sistemele lor de înregistrare a voturilor au fost atacate de hackeri. Senatorul republican Marco Rubio și-a exprimat și el îngrijorarea și a adăigat că, în timp ce ancheta continuă, ”este important ca americanii să înțeleagă cum funcționează sistemul nostru de vot și se comunică asta în timp real”. Manfra a repetat declarații anterioare, în audieri, ale lui Samuel Liles, directorul interimar al diviziei cibernetice în cadrul DHS. Liles a declarat în Congres că DHS a detectat activități ale unor hackeri primăvara și vara trecute, iar ulterior a primit rapoarte cu privire la încercarea cibernetică a sistemelor electorale. Însă, a adăugat el, ”niciunul dintre aceste sisteme nu a fost implicat în numărarea voturilor”.

Liles a mai declarat că ”un număr mic de rețele a fost exploatat - ei au reușit să treacă de ușă”.

Serviciile secrete germane ar fi spionat Casa Albă

Serviciile de informații externe germane, deja afectate de numeroase scandaluri de interceptare a convorbirilor, au spionat "timp de ani de zile" mai multe companii și administrații americane, inclusiv Casa Albă, a scris ieri săptămânalul german Der Spiegel. Serviciul Federal de Informații (BND), responsabil de spionajul extern, a spionat "între 1998 și 2006" multe "numere de telefon și de fax interne de la Casa Albă", scrie Der Spiegel, citând "documente" pe care le-a consultat.

Potrivit publicației, BND dispunea de o listă cu "4.000 de selectori" (numere de telefon sau de fax, adrese e-mail — n.r.) care i-au permis să supravegheze "obiective americane", între care Ministerul de Finanțe și Secretariatul de Stat.

Agenții germani au plasat sub supraveghere companii și societăți americane precum Lockheed sau NASA, organizația neguvernamentală Human Rights Watch, mai multe universități și încă US Air Force, marina, Defence Intelligence Agency, subordonată Pentagonului, sau alte servicii de spionaj militar, potrivit Der Spiegel. Mai mult de 100 de ambasade străine cu sediul la Washington, precum și Fondul Monetar Internațional (FMI) și biroul american al Ligii Arabe au fost, de asemenea, spionate de BND, mai susține publicația germană.

Solicitată de Der Spiegel, BND nu a dorit să comenteze aceste dezvăluiri.

Serviciul de spionaj extern german a fost de mai multe ori în centrul unor scandaluri de interceptări ale convorbirilor. În martie 2015, o serie de dezvăluiri au scos la lumină colaborarea între BND și echivalentul său american NSA, pentru care germanii au spionat mai multe obiective din țări aliate, în special oficiali ai Ministerului de Externe francez, ai președinției franceze și ai Comisiei Europene. Întrebată la mijlocul lunii februarie de o Comisie de anchetă parlamentară cum arată această cooperare, cancelarul german Angela Merkel s-a declarat surprinsă: "Cred că BND nu a avut astfel de practici", a spus ea.

În toamna anului 2013, informații despre interceptarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel de serviciile din SUA au provocat tensiuni puternice între Berlin și Washington. "Spionaj între prieteni nu se face", a spus atunci Merkel.

Phenianul îl califică pe Donald Trump drept un "psihopat"

Phenianul l-a descris ieri pe președintele american Donald Trump drept un „psihopat”, în contextul intensificării tensiunilor, în urma decesului lui Otto Warmbier, studentul american repatriat în comă în SUA, după detenția în Coreea de Nord. Ziarul Rodong Sinmum, oficiosul partidului unic de la Phenian, a apreciat că Donald Trump se simte confortabil „într-o situație dificilă”, pentru că își dorește de mult să aibă motiv pentru un atac preventiv vizând Coreea de Nord, deturnând astfel atenția de la criza politică internă.

“Coreea de Sud trebuie să își dea seama că a-l urmări pe acest psihopat de Trump nu poate duce decât la dezastru”, a adăugat cotidianul într-un editorial.

De la începutul lui 2016, Coreea de Nord a efectuat două teste nucleare și zeci de tiruri cu rachete, agravând și mai mult tensiunile din peninsulă.

Populația lumii va crește la 9,8 miliarde de oameni în 2050

Populația lumii, în prezent de 7,6 miliarde oameni, urmează să crească și să ajungă la 9,8 miliarde de oameni în 2050 și la 11,2 miliarde în 2100, preconizează ONU într-un raport. Potrivit acestui raport - întocmit de Divizia pentru Populație din cadrul Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale și publicat miercuri - populația lumii crește anual cu o medie de 83 de milioane de oameni. Populația Indiei urmează să o depășească pe cea a Chinei până în 2024, potrivit acestor noi proiecții ale ONU. India are în prezent 1,3 miliarde de locuitori, iar China 1,4 miliarde.

ONU a anunțat miercuri că, între cele mai mari zece țări, Nigeria înregistrează cea mai rapidă creștere.

Nigeria este în prezent a șaptea cea mai populată țară din lume, însă potrivit proiecțiilor ONU ea urmează să depășească Statle Unite și să devină a treia cea mai mare țară din lume imediat înainte de 2050.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.