Național

Reguli noi. Cum poți să scapi legal de plata rovinietei

Ziarul de Vrancea
5 feb 2018 1018 vizualizări

Camera Deputaților a adoptat, ieri, cu unanimitate de voturi un proiect de lege care modifică art. 9 din OUG 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și trecere pe drumurile naționale a rovinietei

Astfel, procesul verbal nu mai trebuie să fie însoțit de fotografii doveditoare, iar dacă trec patru luni de la data în care șoferul a fost depistat că circula fără rovinietă, dar nu este înștiințat, contravenția se prescrie. "Modificarea legislativă se impunea, având în vedere că norma nu era suficient de clară, instanțele interpretând diferit situații reclamate de mulți cetățeni în cazul amenzilor aplicate în mod repetat în lipsa rovinietei”, a declarat deputatul PNL Lucian Bode.

Potrivit unui articol din proiectul de lege adoptat ieri, aplicarea sancțiunii se prescrie în termen de patru luni de la data săvârșirii faptei. De asemenea, procesul verbal de constatare a contravenției se transmite obligatoriu în două luni de la data aplicării contravenției, iar în intervalul de la data săvârșirii contravenției, până la data comunicării procesului verbal, nu se mai poate aplica altă sancțiune. Același proiect prevede că procesul verbal nu mai trebuie să fie însoțit de fotografii doveditoare.

Întrebat ce se întâmplă în cazul în care șoferul nu este anunțat în termenul prevăzut de lege că a primit această amendă, deputatul PNL Lucian Bode a declarat că atunci contravenția se prescrie. „În momentul în care trec cele patru luni de zile, lucrurile sunt foarte clare. Dacă în patru luni de zile nu este anunțat, se prescrie respectiva contravenție. În condiții normale, interpretând modificările despre care vorbim, respectiva contravenție nu este valabilă dacă nu este comunicată în termenul stabilit de legiuitor”, a declarat Bode. De asemenea, deputatul a spus că se renunță la fotografiile care însoțesc procesul verbal pe motiv că, la fel ca în cazul amenzilor de viteză, dovada în sine este procesul verbal, iar fotografiile nu mai sunt obligatorii. „Suntem într-o situație similară în cazul în care se contestă amenzile primite pentru încălcarea regimului vitezei. și acolo, dovada este considerată însuși procesul verbal, nu mai sunt obligați să atașeze și fotografia. Nu se elimină, dar nu mai sunt obligați să atașeze, ca și probă, fotografia. Am mers pe o practică unitară și la radar, și la rovinietă”, a continuat acesta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.