Național

PSD și UDMR vor eliminarea criteriului prețului celui mai mic din Legea achizițiilor

Ziarul de Vrancea
10 sep 2017 1500 vizualizări

PSD și UDMR au depus un proiect de lege privind achizițiile publice, care elimină criteriul celui mai scăzut preț la stabilirea câștigătorului unei licitații, dorind ca lucrările publice și cumpărăturile să fie făcute în baza celui mai bun raport preț-calitate.

Inițiatorii propun și eliminarea obligativității introducerii în sistemul electronic privind achizițiile publice (SEAP) acele achiziții cu o valoare mai mică de 10.000 lei. UDMR și PSD susțin că trebuie renunțat la ideea că banii publici sunt cel mai bine utilizați dacă se achiziționează bunuri și servicii la prețurile cele mai mic. "Experiența de mai bine de un deceniu de aplicare a Directivei (UE privind achizițiile - n.r.) a demonstrat că cetățenii, beneficiarii finali ai serviciilor și bunurilor publice, merită produsele sau serviciile cele mai bune care pot fi achiziționate din banii publici alocați în aceste scopuri, iar acestea nu sunt neapărat cele care au prețul cel mai scăzut", se arată în expunerea de motive a propunerii. Inițiatorii dau ca exemplu lucrările "complexe" și investițiile "majore", care s-au dovedit a fi mai costisitoare decât se anticipa inițial pentru că nu a fost luată în calcul și calitatea sau durabilitatea lor.

În locul criteriului prețului cel mai scăzut, UDMR și PSD propune introducerea unui nou criteriu, cel al "rentabilității", iar criteriul celui mai bun raport calitate-preț sau calitate-cost, prezent și în actuala legislație, este folosit drept criteriu principal. O altă modificare propusă de UDMR și de PSD este ca achizițiile directe (respectiv cele mai mici de 13.519 lei pentru produse și servicii și mai mici de 441.730 lei în caazul lucrărilor), care nu necesită procedura completă a achizițiilor publice, sub valoarea de 10.000 de lei nici măcar să nu mai fie introduse în sistemul public electronic. Astfel, ele vor putea fi făcute doar pe baza unor documente justificative întocmite de autorități, și nu vor mai putea fi accesibile publicului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.