Național

Prorector al Universității București: Manualul unic înseamnă toceală

Ziarul de Vrancea
25 sep 2017 485 vizualizări

Elevii români sunt cei mai demotivați de învățătură din Europa: “Nu mai suntem doar coada plutonului, suntem departe, departe de toți ceilalți”, mai spune cadrul didactic n el susține că și procentul de “olimpici” produs de școala românească este inferior multor țări

Liviu Papadima, prorector al Universității București, a declarat ieri că din testările internaționale a reieșit că elevii români sunt cei mai demotivați privind învățătura, iar un manual unic pe fiecare disciplină înseamnă toceală. "Manualul unic înseamnă toceală. Asta am trăit eu în adolescența mea, nu aș vrea copiii noștri să retrăiască același lucru. Din testările internaționale a reieșit că elevii din România sunt de departe cei mai demotivați în ce privește învățătura. Nu ne comparăm cu nimeni din jur, nu ne comparăm cu bulgarii, nu ne comparăm cu ungurii, sârbii și așa mai departe. Nu mai suntem doar coada plutonului, suntem departe, departe de toți ceilalți. Ăsta este un motiv de îngrijorare. Ce face ministerul în această conjunctură? Găsește un țap ispășitor. De toate astea sunt de vină, evident, editorii, manualele și așa mai departe, noi cu învățământul suntem perfecți", a afirmat Papadima, la o dezbatere, potrivit Agerpres. În opinia sa, revenirea la manualul unic și restricționarea materialelor auxiliare nu constituie rezolvări pentru problemele și așa "suficient de grave" cu care se confruntă învățământul românesc, deci nu se va produce o descreștere a abandonului școlar, o ridicare a performanțelor elevilor din România comparativ cu aceia din alte țări, ci dimpotrivă. "Societatea funcționează tocmai într-o permanentă deschidere a surselor de informare, a surselor de formare, a surselor de educare și așa mai departe, într-un moment în care școala face exact mișcarea inversă, se încapsulează în niște resurse limitate care nu vor aduce nimic bun. Gândiți-vă că pasul următor ar fi să introducem același principiu și la nivel universitar. De ce să nu avem un singur manual la Fizică în universitate, nu? Pasul următor poate să fie carte științifică. De ce să scoatem cărți științifice la voia editorilor? Iar pasul ultim poate să fie mass-media și asta este îngrijorător", a explicat Papadima.

El nu crede că manualul unic este o rețetă pentru o nouă generație de olimpici. "Noi ne lăudăm cu olimpici. Olimpici are orice națiune, oricât de săracă. Dacă vă uitați la testările internaționale, veți vedea că și procentul elevilor performanți, deci aceia care se situează în, să zicem, primele 5 procente ca rezultate, e mai mic în România decât în alte țări și nu olimpicii sunt problema României. Problema României sunt miile de școli în care se face carte pe apucatelea și acest analfabetism funcțional cu rezultate dezastruoase. Analfabetism funcțional înseamnă că da știm să citim, dar nu înțelegem nimic, știm să scriem, dar nu putem să redactăm o cerere", a adăugat Liviu Papadima.

 “Germania, înfățișată ca o scroafă de la care sug Grecia, Spania”

Mihai Mitrică director executiv al Asociației Editorilor din România, a declarat ieri că Editura Didactică și Pedogagică ”este incapabilă să realizeze cele 100 de seturi de manuale de care este nevoie în școală”, subliniind ”compromisul ideologic” la care va recurge Guvernul. ”Este ceea ce ne pregătește Guvernul, dacă avem manuale unice din punctul de vedere al editorilor”. Cu privire la ”compromisul ideologic” pe care-l pregătește Guvernul, directorul AER a făcut referire la manualul de geografie de clasa a VIII produs de editura de stat din Ungaria. ”Germania este înfățișată ca o scroafă de la care sug Grecia, Spania, purcelușul unguresc fiind lăsat pe dinafară și nu are nicio șansă să pună gura pe bugetul generos pe care-l are Germania la dispoziție. Este vorba aici de controlul ideologic care este un alt aspect neluat în seamă și despre care nu s-a vorbit. Este ceea ce ne pregătește Guvernul dacă avem manual unic”.  ”Piața totală de carte în România este de 60 de milioane de euro. Piața de auxiliare adaugă încă vreo 30 de milioane. Suntem cea mai mică piață de carte din Uniunea Europeană pe cap de locuitor. Cea mai mare piață de carte pe cap de locuitor din lume este Germania”, a explicat Mihai Mitrică.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.