Național

Președintele RAO, despre scandalul scriitorilor infractori: E o furtună artificială

Ziarul de Vrancea
26 nov 2017 828 vizualizări

în numele libertății de exprimare, el își apără editura care le-a permis infractorilor Dan Voiculescu și Adrian Năstase să-și publice cărțile

Ovidiu Enculescu, președintele editurii RAO, a declarat, sâmbătă, în legătură cu lansările controversate ale cărților lui Dan Voiculescu și Adrian Năstase la Târgul Internațional de Carte de Învățătură Gaudeamus, că editarea și lansarea unei cărți la un târg de carte sunt acțiuni „absolut normale și nu pot fi puse sub semnul întrebării vreo secundă de cineva care știe să citească și înțelege ceea ce citește, în general”.

Un grup de protestatari a contestat prezența la târgul Gaudeamus a lui Dan Voiculescu, vineri - care și-a lansat cartea "Lupta politică", volumul II -, a lui Adrian Năstase și Sorin Roșca Stănescu, foști condamnați, care, după părerea lor, vorbesc despre "valori inversate" și care nu ar trebui să fie în viața publică. Tinerii nemulțumiți, având insigne cu #rezist, au strigat că aceștia sunt "satrapii țării ăsteia", oameni din cauza cărora ei pleacă din țară. După lansarea cărții lui Dan Voiculescu la standul editurii RAO, Adrian Năstase și-a lansat, la rândul lui, vineri, cartea „Sub zodia momentului”.

„Nu văd în niciun caz vreo problemă în decizia potențială, probabilă, existentă a mea de a edita sau nu o carte. Cititorii care pun astfel de întrebări cred că nu prea citesc, de fapt. Este o furtună cu totul artificială, cu excepția unor momente triste din istorie când anumite cărți au fost arse în piața publică și anumiți autori au fost stigmatizați și puși la zid, indiferent de nume sau de subiect. Nu vreau să ne mai întoarcem la a stigmatiza, a pune la zid, un editor, un autor, un organizator de târguri, pentru faptul că a fost publicată o carte, a fost prezentat un autor și așa mai departe. Cred că este vorba de o minoritate”, a spus Enculescu pentru News.ro.

Referitor la demisia Lidiei Bodea, directorul general Humanitas, din conducerea Asociației Editorilor din România în semn de protest față de lansarea de vineri, la Gaudeamus, a cărții lui Dan Voiculescu, Ovidiu Enculescu a spus că, probabil, aceasta este „un biet instrument”. „Sună asta a respect față de libertatea de exprimare, toleranța? E posibil așa ceva? A spus și ceva despre mersul în piața publică în pielea goală. Ea confundă în cazul acesta, probabil, publicatul unei cărți cu mersul în piața publică în pielea goală. Nu seamănă deloc cele două acțiuni. A lansa o carte nu poate fi ceva moral sau imoral. Din punctul cui de vedere? Al cui? Al domniei sale? Perfect, e liberă să gândească cum vrea. Mă miră. Îmi este simpatică, dar cred că nu de la ea a pornit chestia asta. Ea e probabil un biet instrument, împins în față de alții care probabil nu au tăria să iasă să spună același lucru. Probabil cei din spate și-au dat seama că s-ar descalifica”, a spus Ovidiu Enculescu.

“În numele cenzurii morale, noi nu umblăm goi pe stradă”

Într-o scrisoare publicată pe Facebook și adresată președintelui și directorului executiv al AER, Lidia Bodea și-a anunțat demisia din calitatea de membru al Comitetului Director al Asociației Editorilor din România. „Este o hotărâre pe care o iau tocmai pentru că nu am reușit să răspund așa cum mi-aș fi dorit încrederii acordate de către cei care m-au votat și care au considerat că prezența mea în Consiliul Director va fi o garanție a respectării statutului AER. Din păcate, de câtăva vreme constat că, deși primul chemat să asigure respectarea statutului, Consiliul Director pare a fi primul dispus să-l ignore, cel puțin în punctele în care acesta vorbește despre «prestigiu, imagine, conduită ireproșabilă, criterii calitative și nu cantitative, spirituale și nu comerciale, departe de orice ingerințe sau presiuni de ordin politic, ideologic, naționalist-șovin»”, a scris directorul general al editurii Humanitas. "În discuție nu e, desigur, dreptul legal al unui editor de a publica ce-i place și de a-și comenta fapta editorială cu cine-i place. În discuție e însă moralitatea. Mai există și așa ceva pe lume. În numele cenzurii morale, noi nu umblăm goi pe stradă. Iar în raport cu ea, ceea ce se-ntâmplă acum la Gaudeamus e mai mult decât poate suporta bunul simț: este expunerea urâțeniei în mijlocul unei mulțimi care a venit acolo pentru splendoare, nu pentru abjecție".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.