Național

Președintele Academiei Române, colaborator al Securității “externe”

Ziarul de Vrancea
11 apr 2018 1028 vizualizări

Peste două sute de nume se află pe prima listă a colaboratorilor aflați în legătura UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securității Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigrației românești. Printre acestea, Ioan Aurel Pop - noul președinte al Academiei Române, ziaristul Cornel Nistorescu sau sociologul Dorel Abraham, scrie Revista 22.

În februarie 1985, generalul-locotenet Aristotel Stamatoiu, șeful Centrului de Informații Externe (CIE, continuatorul DIE), a emis un ordin prin care le cerea tuturor unităților subordonate  să-și actualizeze situația surselor aflate în legătură și să transmită datele lor complete către UM 0503 (Cartoteca CIE).La 13.05.1985, UM 0225, unitatea care se ocupa de urmărirea emigrației românești, a întocmit un tabel conținând numele colaboratorilor pe care îi avea în legătură la acea dată, tabel pe care l-a înaintat conform ordinului către UM 0503. Așa numita  ”Brigadă  Antiemigrație” se ocupa cu ”contracararea acțiunilor ostile RSR desfășurate de centrele de propagandă din străinătate.” Pintre cele 200 de nume aflate pe respectiva listă se află nume sonore ale intelectualității românești: istorici  (Ioan Aurel Pop, Dan Berindei, Ioan Chiper, Radu Constantinescu), sociologi (Dorel Abraham, Ștefan Costea), ziariști (Cornel Nistorescu, Adrian Vasilescu – actual viceguvernator al BCR, Mihai Pelin), filologi (Ștefan Cazimir, Ion Coja, Ion Deaconescu) sau medici (Petre Ciobanu, Constantin Gorgos).Lista celor 200 de colaboratori este alfabetică și însoțită de menționarea în dreptul fiecărui nume a sectorului (similarul serviciului de la direcțiile interne ale Securității n.n.) la care se afla în legătură și a ofițerului care răspundea de el (de exemplu „225 g-5”, „225 f-11”, unde 225 reprezintă UM 0225, „g” reprezintă sectorul, iar „5” indicativul ofițerului). Din document lipsește pagina a doua (de la poziția 10 la poziția 23) care nu a fost predată de către SIE și a cărei lipsă nu a fost se pare observată de reprezentanții CNSAS în comisia mixtă atunci când au preluat dosarul. Motiv pentru care, până când SIE se va hotărî să o desecretizeze și să o predea în conformitate cu prevederile legale, nu vom ști numele celor aflați pe respectiva pagină.De departe cel mai cunoscut și actual nume este cel de la poziția 149: Pop Aurel Ioan, „n. 01.01.1955, Sîntioara, jud. Cluj, istoric, Universitatea Cluj-Napoca”. Evident același Ion Aurel Pop devenit săptămâna trecută Președintele Academiei Române.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.